19 Ocak 2012 Perşembe

Tıpta Doktora İmkanlarına Giriş

Tıp fakültesi mezunları nasıl oluyor da direkt olarak doktoraya başvurabiliyorlar? Bu işin yüksek lisansı yok mu?

Tıp fakültesi mezunları tıp hayatı boyunca bazı dersleri yüksek lisans düzeyinde alır. 6 sene okuduğu için de yüksek lisans mezunu sayılır. Tıbbın ilk 2 yılı ön lisans dönemi, sonraki 2 yılı lisans dönemi, son 2 yılı ise yüksek lisans dönemidir. Bundan dolayı tıp mezunları yüksek lisans mezunu sayıldığı için, okulda gördükleri derslerin doktora programlarına direkt olarak başvurabilirler. 6 yıl gibi uzun süre okumamızın bir avantajı memurluğa yüksek dereceden başlamamız, bir de direkt olarak doktoraya başvurabilmemizdir.

Peki tıp mezunları hangi dallarda doktora yapabilir?

Biyofizik
Tıbbi Biyoloji
Anatomi
Fizyoloji
Histoloji ve Embriyoloji
Biyokimya
Mikrobiyoloji
Farmakoloji
Halk Sağlığı
Deontoloji ve Tıp Tarihi
Genetik
Moleküler Biyoloji
İmmünoloji
Parazitoloji

Başka dallarda doktora veya yüksek lisans yapılabilir mi?

Bu bölümler haricinde direkt olarak doktorasına başvurabileceğimiz bir bölüm bilmiyorum. Ama bütün üniversite mezunlarının başvurabildiği İşletme, İktisat, Psikoloji gibi yüksek lisanslar da var. İlgisi olanlar bu konuyu araştırabilir. MBA (Master of Business Administrationİşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) şurada burada yapılır diyorlar ama benim bildiğim yapılabildiği.

Doktoraya başvurabilecek için neler gereklidir?

Doktoraya başvurmak ve girebilmek için her üniversitenin kendi şartları vardır. Mesela bazı üniversiteler TOEFL puanı isterken bazısılarına YDS yetmektedir. Bazıları YDS'den 70 isterken bazıları 55 istemektedir. Her üniversitede farklı olduğundan genel olarak doktora alım kriterlerini anlatayım:

Doktora sürecinde genelde 4 parametreye bakılır; ALES (akademik lisansüstü eğitim sınavı), YDS veya ÖSYM'nin eşdeğerliğini kabul ettiği en az bir dil puanı, okul mezuniyet notunun 100 üzerinden cinsi ve mülakat notu.
- Her üniversitenin alım kriterleri değişmekle beraber genel olarak ALES notunun %50'si alınmaktadır. ÖYP'de ise bu %60 olmaktadır., okul mezuniyet puanının %20'si, dil puanının %15'i ve mülakat notunun %15'i alınır. Sonuçta ortaya bir AKADEMİK PUAN ortaya çıkar. Bölüme başvuran adaylar bu akademik puana göre sıralanırlar. 70'ten düşük olmamak kaydıyla bölüm kontenjanı kadar kişi puan sırasına göre kabul edilir.
- Aday ALES'ten minimum 65, ÖYP için 70 puan almalıdır. Yalnız bu akademik puan hesaplanmasında aslan payı ALES'e ait olduğu için ALES'ten mümkün olduğunca puan almaya bakın. Zaten sınav türkçe-matematik.
- Dil puanı olarak doktora alımlarında minimum 55 puan istiyorlar. Bu üniversitesine göre 60, 70 hatta 80 bile olabiliyor.
- Okul puanı 2.00'ın üzerinde olsa yeter. Tabi ne kadar yüksek o kadar iyi.
- Bölüme girmeye başvurduğunuz zaman anabilim dalı öğretim üyeleri sizi MÜLAKAT'a alıyor. Mülakatta "bölümü neden istiyorsun" tarzı sorular soruyorlar. Sonuçta askerden kaçmak için doktora yapmadığınıza karar verirlerse ve öğrenme konusunda sizi istekli görürlerse yüksek bir mülakat notu veriyorlar.
- En sonunda ALES, dil puanınız, mezuniyet notunuz ve mülakat notunuz belli olup üniversitenin belirlediği yüzdelere göre bölünüp toplandığı zaman ortaya AKADEMİK PUANınız çıkıyor. Açılan doktora kadrolarına da alımlar bu puana göre yapılan sıralamaya göre yapılıyor.
- Bir bölümde doktora yapmayı düşünüyorsanız muhakkak o bölümün hocalarıyla, özellikle de anabilim dalı başkanıyla tanışın. Bölümü istediğinizi belirtin. O zaman anabilim dalı doktora kadroları belirlenirken sizi düşünerek fazla kadro açabiliyor. Tabi mülakatta da çok zorlanmıyorsunuz. Özellikle üniversitenin kendi mezunu olmanız da süreci kolaylaştırıyor.

Doktora alımları hangi dönemlerde yapılır?

Doktora alımları yılın 2 döneminde yapılır; Eylül ve Mart. Tabi bu dönemlerin alım süreçleri 2 ay öncesinden başlayabilir. Mesela Mart döneminin kadroları ve başvuruları genelde Aralık sonu Ocak başı gibi olur. Aynı şekilde Eylül ayı alımlarında da Haziran sonu Temmuz başı gibi başvurular ve mülakat olur.

Genel olarak alımlar bu aylarda olmakla beraber bazı üniversiteler tarihlerde oynama yapabilmektedir. Sonuç olarak her üniversitenin alım süreci tarihleri farklı olabilir. Bunun için üniversitelerin akademik takvimlerini ve duyurularını, zamanı geldiğinde de başvuru şartlarını takip etmek gerekir.

ALES ve YDS (veya IELTS, TOEFL) puanlarının ne zamandan hazır olması gerekir?

Doktoraya başvuru yapacağınız dönemden öncesinde bu sınavları almanız gerekir. Yani doktoraya başvururken bu sınav puanlarınızın elinizde olması gerekir. ALES sınavı NİSAN-KASIM aylarında, YDS sınavı ÖSYM sitesinde açıklandığı kadarıyla NİSAN-KASIM aylarında olur.
Mesela Eylül döneminde doktoraya girmek isteyen birisi en geç nisan ayında bu sınavları vermelidir.
Zaten okul notu ve mülakat notlarının hazırlanması gereken bir tarafı yoktur.

Sonucun gelmesi ve gereken işlemleri yapabilmeniz için IELTS ve TOEFL'a dil puanı gereken zamandan 1 ay önce girmeniz gerekiyor.

Bu sınavların başvuruları sınavdan yaklaşık 2,5 ay önce başlayıp bitiyor. Bunun için sınav başvuru tarihlerini iyi takip edin ÖSYM'nin sitesinden.

Peki bu dallardan birinde neden doktora yapılır?

En basit açıklama bu dalları istiyor olmanızdır. TUS sınavı ile istediğiniz bu bölümler kadro açmıyordur ya da istediğiniz bölümler yüksek puanlı kişiler tarafından tampon tercih yazılıyordur. Siz de doktora programlarına yönelirsiniz.

Doktora yapmanın bir nedeni de klinik ünvanın yanına bir de araştırmacı ünvanı yani PhD  katmaktır. Birbiriyle alakalı birçok dal var.
Mesela dahiliye sonrası romatoloji yan dalını yaptınız. Yanında da immünoloji doktorası yaparsanız çok güzel olur. Örnek Prof. Dr. Ahmet Gül. Mesela dahiliye üzerine onkoloji yan dalı yaparsınız. Üzerine de Moleküler biyoloji ve genetik doktorası yaparsınız. Tadından yenmez. Amerika'da da bu kombinasyonları yapan birçok kişi var. Ya da alakası olmayan dallar da yapabilirsiniz. Bir uzmanlık yapıyorsunuzdur ama tıp tarihine de ilginiz vardır. Yanında tıp tarihi doktorası yaparsınız. Okumanın sınırı yok en nihayetinde...

Doktora sonrası bize verilen derece nedir?

Doktora sonrası doktora yapan kişiye PhD (doctor of philosophy, felsefe doktoru) ünvanı verilir. Biz tıp mezunları, okulu bitirdiğimizde MD yani tıp doktoru ünvanı alırız. Bizden hariç diğer tüm dallarda doktor olabilmek için PhD yapmak gerekir.

Yalnız, tıp fakültesi mezunları zaten MD oldukları için doktora yapıp yanına PhD ünvanını da alırlarsa dünya genelinde çok saygın bir unvan olan MD PhD olmuş olurlar. Türkiye'de çok bir şey fark etmese de dünya çapında çok saygın bir derecedir.

Doktora sürecinde maddi durum nasıldır?

Doktora sürecinde araştırma görevlisi kadrosuna girilemezse, ki çok nadiren bir doktora öğrencisi bu kadroya alınır, ya da ÖYP kadrosunda değilse doktora sırasında maaş yoktur. Hatta dönemlik olarak okunan üniversiteye harç yatırılıyordu ama bu son Bakanlar Kurulu kararı ile kalktı. Artık örgün öğretim doktora programlarına da harç yatırılmıyor.

Doktora programları bu dezavantajı doktora öğrencisini anabilim dalına haftanın her günü çağırmayarak kapatır. Örneğin TUS ile gelen asistan haftanın her günü kürsüye gelirken doktora öğrencisi haftanın ders olan 2-3 gününde ve istediği zaman gelir. Yani özel veya devlet farketmez bir yerde çalışırken bir yandan da doktora yapılabilir. Çalışılan bölümü de bırakmak gerekmez. Özellikle aciller ve 112 doktora yapmak için biçilmiş kaftandır. Şu anda devlette veya özel sektörde olup doktora yapan birçok doktor vardır.

"Doktorada Maddi İmkanlar" adlı yazımızda daha ayrıntılı açıklanmıştır.

Doktoranın avantajları nelerdir?

- Biliyoruz ki artık bazı bölümler TUS ile asistan almıyor (fizyoloji, histoloji, anatomi, farmakoloji). Bunlara girmenin tek yolu doktora. İlerde ne olacağı da daha belli değil.
- Bir bölümde uzmanlık yaptığımız zaman yine MD olarak kalmaya devam ediyoruz. Oysa ki PhD yani doktora yaptığımız zaman MD PhD oluyoruz.
- Akademik yönden fakültede kalma açısından uzmanlık ile doktoranın hiçbir farkı yok. Hatta akademik yönden genel olarak doktora daha avantajlı.
- Özellikle yurt dışı düşünenler için doktora daha avantajlı. Çünkü yurt dışında halk sağlığı, fizyoloji veya mikrobiyoloji gibi saydığımız bu bölümlerin uzmanlığı yok sadece doktorası var. Bu yönden özellikle yurt dışına çıkmak isteyenler için doktora daha avantajlı.
- Doktora yaparken özel sektörde veya devlette çalışılabilir. Bu yönden de bir asistanının maaşından çok daha fazla paralar legal olarak kazanılabilir. Maaş olmaması dezavantajı böyle kapatılabilir.
- Yapılan işe ve eğitime ara verilmeden doktora yapılabilir. Sadece haftada belli vakitleri doktora programına ayırmanız yeterlidir.
- Doktora süreci uzmanlıktan daha akademik bir süreçtir. Danışman hocası vardır her öğrencinin ve doktora öğrencilerine uzmanlık öğrencilerine verilmeyen makale yazma gibi dersler verilir.

Doktoranın dezavantajları nelerdir?

- Doktora sürecinde maaş yoktur (ÖYP hariç).
- Bazı eski kafalı hocalar uzmanlıkla gelenleri doktora öğrencilerinden üstün görebilir.
- Hem doktorası hem uzmanlığı olan bölümlerde doktoralı olanlara bazı halklar verilmeyebilir. Örneğin Biyokimya uzmanlığı olanlar Biyokimya laboratuvarı açabilirken doktoralılar açamaz. Tabi bu konuda zaten MD olup sonradan uzmanlık değil de PhD yapanların durumu muallak. Ama dediğim gibi amaç üniversitede kalıp öğretim üyesi olmaksa doktora ile hiç fark yoktur.

Doktora süreci neleri ihtiva eder?

Tüm doktoralar 4 seneden oluşur: 2 sene ders, 2 sene de tez dönemi. Ders döneminde bir yanda zorunlu dersler, bir yanda da seçmeli dersler vardır. Kişi zorunlu dersler alırken yanına da ilgisine göre seçmeli derslerden seçer.
Ders dönemi olan 2 senenin sonunda tüm zorunlu dersler geçilmişse 2 senenin sonunda, yoksa tüm dersler verildiği zaman doktorada yeterlilik sınavına girilir. Yeterlilik sınavına girilip başarılı olunursa tez dönemi başlar. Zorlu ve danışman hoca ile yatıp kalkılacak bir 2 senedir tez dönemi.
Tez yazıldıktan sonra jüriye karşı savunulur. Savunma sonucu tez kabul görülürse doktora derecesi verilir. Eski Yunan'dan beridir doktora mevzu böyle işler.

Bir doktor, doktora yaptıktan sonra ne yapar?

Zaten doktorası bulunan bölümler genelde temel bilimlerdir. Bunun tek istisnası halk sağlığıdır. Halk sağlığı klinik bir bölümdür. Bu bölümlerde de çoğunlukla amaç hoca olmak ve üniversitede ders vermektir.

Bunların haricinde devlet ve özel sektör imkanları da değerlendirilebilir. Örneğin bir anatomist akapunktur salonu açabilir, bir histolog tüp bebek merkezlerinin vazgeçilmez bir öğesidir. İstenen dalı araştırmak  gerekir.

Doktora yapılırken başka bir uzmanlık yapılabilir mi ya da uzmanlık yaparken başka bir doktora yapılabilir mi?

Uzmanlık yapılırken doktora, yüksek lisans, açık öğretim gibi bütün eğitim opsiyonları okunabilir. Önünde hiçbir yasal engel yoktur. Yalnız mesai saatlerinize göre eğitiminizi ayarlamanız lazımdır. Eğitiminiz hafta içi akşamları ve hafta sonu yapılan ikinci öğretim bir tezsiz yüksek lisans ise kimseye danışmanıza gerek yoktur. Yalnız neredeyse hiçbir doktoranın ikinci öğretimi yoktur. Yani dersler hafta içi gündüz saatleridir. Bundan dolayı anabilim dalınızdan ya da klinik şefinizden izin almanız lazımdır. Ki birçok hoca asistan azlığı, işlerin aksaması, bir kişiye izin verirsem diğer asistanlar da ister düşüncesiyle uzmanlık eğitimi sırasında asistanlarına izin vermemektedirler. Bundan dolayı uzmanlık sırasında doktoraya başlayabilmeniz sizin ayarlayabilmenize bakar. Şartları oluşturursanız istediğiniz il ve üniversitede, istediğiniz programa başlayabilirsiniz.

ÖYP diye bir şey var, bu nedir?

ÖYP; öğretim üyesi yetiştirme programıdır. Yeni açılan üniversitelerde ve öğretim üyesi ihtiyacı duyan köklü üniversitelerde öğretim üyesi açığını kapatmak adına başlatılmıştır. Her senenin temmuz-ağustos ve aralık-ocak aylarında YÖK tarafından kadrolar açılır ve kadrolara gerekli şartları sağlayanlar başvurur. ALES puanınızın %60'ı, mezuniyet puanınızın %25'i ve dil puanınızın %15'i alınarak ortaya çıkan ÖYP puanınızla YÖK'ün sitesinde açılan kadrolara 10 tercih yaparsınız ve merkezi olarak yerleştirilirsiniz.

ÖYP, "Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)" adlı yazımızda daha ayrıntılı anlatılmıştır.

Sonuç

Temel bilimler, adından da belli olduğu gibi preklinik bilimlerdir. Daha çok araştırmaya dayanır. Temel bilimleri seçen hekimler kalan hayatları boyunca araştırma, ders anlatımları, sınavlar gibi akademik konularla uğraşacaklardır. Nöbetleri olmayacak, hobi olarak acile veya başka yerlere takılmazlarsa hasta görmeyeceklerdir. Temel bilimlerin genel iş alanları bunlardır.

Diğer yandan tıp fakültesinde öğretim gören öğrencilerin temel bilimleri temel ve klinik bilimleri zamanında öğrenmiş tıp doktoru kökenli hocalarından öğrenmeleri daha verimli olacaktır. Yoksa zamanında klinik bilimlerle haşır neşir olmamış temel bilimler hocaları gerekli temel bilimler-klinik bilimler bağını kuramayacaklardır. Biyoloji ve diğer bölümler kökenli temel bilimler hocalarım yanlış anlamasınlar. Elbette öğrencilerin onlardan öğreneceği işin başka boyutları var. Her anabilim dalında da çeşitlilik ve farklı görüşler ortaya konması adına tıp harici bölümlerden gelen hocalarımızın bulunması iyi olacaktır. Lakin tıp doktoru kökenli hocaların ağırlıkta bulunması tıp eğitimi açısından elzemdir. Bu açıdan da biz tıp doktorlarının bu bakir alanı doldurması lazım.

Gelecek hayatınızda ve tıp kariyerinizde başarılar.

237 yorum:

  1. yaziniz icin cok tesekkurler. Merak ettigim bir nokta var tip doktoru olduktan sonra doktorayi yurt disinda yapabiliyor muyuz? boyle bir imkan varsa bunun icin yapmamiz gerekenler nelerdir?

    YanıtlaSil
  2. Aslinda evet doktora yurtdışında da yapılabilir. Hatta doktora yapmak isteyen bir tıp doktoru için en optimal çözüm yurtdışıdır. Çünkü Türkiye'de doktora yapmak için hem doktora yapmak hem de para kazanmak için yan işlerde çalışmak lazımdır. Ayrıca Türkiye'de eğitime verilmeyen deger ortada.

    Yurtdışı (özellikle Amerika ve İngiltere) doktora imkanları daha geniş. Doktora yapılırken öğrenci şeklinde hayatınızı geçirebileceğiniz kadar para alıyorsunuz, hakikaten hakkını vererek doktora yapıyorsunuz. Ve doktoraya kabul için tek istedikleri ingilizce puanı (TOEFL, İELTS) ve buradaki hocaların referans mektupları. İngilizcesi olan bir tıp doktoru, doktorası olan bölümlerden birinde doktora yapmak istiyorsa bence hiç durmamalı ve okulu bitirdiğinde direkt olarak gitmeli. Tek yapması gereken de ingilizce seviyesini yakalamak. Geri kalanlar halledilmeyecek şeyler değil.

    YanıtlaSil
  3. merhaba yazınız için çok teşekkürler. ben henüz mezun olmadım ancak doktora yapmayı planlıyorum. yazınızda sanırım göremediğim bir nokta var, biliyiorsunuz ki mezun olunca atamamız yapılıyor mecburi hizmet için. ben doktora'ya başvurursam eğer, mecburi hizmeti ne yapacagım, gidecek miyim? diplomamızı alamadıgımız için nasıl başvuru yapacagız?
    şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  4. Mezun olunca, herhangi bir uzmanlığa yerleşmediğiniz takdirde, mecburi hizmete gidersiniz. Tabi istifa etmek de sizin elinizde. Doktoraya başvurmanız hatta kabul almanız da mecburi hizmet sürenizi ya da yerinizi etkilemez. Onun için doktora yapmayı planladığınız şehri ya da buraya yakın bir şehri tercih edin mecburi hizmet yeri olarak. Ayrıca nöbet usulü çalışan aciller ve 112leri tercih etmeniz de sizin işinizi kolaylaştırmış olur. Nöbet usulü çalışan bir yerde olmazsanız doktora hayalleriniz suya düşebilir. Zira "eğitim hakkı" diye bir kavram olsa da devlette kavram düzeyinde kalmaktadır.

    Diplomanızı almadan nasıl başvuracağınıza gelince. Biliyorsunuz ki mecburi hizmetinizi yapmadan devlet diploma vermiyor. Bu da birkaç sene daha diplomaya el süremeyeceğiz demek. Ama doktoraya başvurmak ve kabul almak için fakültenizden mezuniyet işlemleri sonucu alacağınız "Geçici Mezuniyet Belgesi" yetecektir.

    Hangi bölümü istiyorsunuz bilmiyorum ama mecburi hizmetle uğraşmayayım, para derdim olmasın diyorsanız ÖYP programlarını bir düşünün derim. Hem paranızı alır hem doktora yaparsınız. Yoksa doktora yapacağınız yere yakın bir yerde, nöbet usulü çalışan bir yere düşmek zorundasınız. Ayrıca normal doktora programları maaş da vermiyor. Bir düşünün derim. Başarılar...

    YanıtlaSil
  5. ben aslinda mecburi hizmetr gitmeyi dusunmuyorum ve bir aurenkendi imkanlarimla bu programlari yurutecegim. istifa etnrk bir engel teskil edecek mi, asil ogrenmek istedigim bu aslinda

    YanıtlaSil
  6. Deontoloji doktorası yapmak istiyorum ama interneti alt üst ettim kontenjan açan üni. bulamadım. Nereler açıyor ne zaman duyuruyor bilginiz var mı?

    YanıtlaSil
  7. Pin. mecburi hizmete gitmemek sadece devlet hizmetine girmek açısından sıkıntı oluşturabilir. Onun dışında geçici mezuniyet belgenizle istediğinizi yapabilirsiniz. Doktora programlarına rahatça başvurup, rahatça doktoranızı yapabilirsiniz.

    Sn. mep hamd
    Tıp Tarihi ve Deontoloji doktorasını 2 şekilde yapabilirsiniz. Birincisi ÖYP programları açarsa onlara başvurarak, ikincisi herhangi bir anabilim dalının açtığı doktora programlarına başvurarak.
    ÖYP nadiren de olsa Tıp Tarihi ve Deontoloji Doktorası(TTvDD) açmaktadır. Örneğin Mart 2012 ÖYP kontenjanlarında Kocaeli Üniversitesi bir TTvDD programı açmıştı. Nadiren de olsa ÖYP ile açılıyor kontenjan. ÖYP kadrolarını YÖK'ün sitesinden takip edebilirsiniz. Muhtemelen haziranın bu günlerinde kadrolar belli olacak.
    Diğer TTvDD imkanı ise üniversitelerin kendi açtıkları kontenjanlar. Onları da üniversitelerin sitelerinden takip edebilirsiniz. Haklısınız TTvDD programları seyrek açılırlar. Bu yönden size tavsiyem ALES ve ÜDS puanlarınızı tamamladığınızda girmek istediğiniz Tıp Tarihi ve Deontoloji kürsüsü ile konuşmanız ve gelecek olan doktora döneminde size özel kadro açılmasına çalışmanız. Beklerseniz zor ve istemediğiniz yerlere rastlayabilirsiniz. Bunun için de anabilim dalına doktora alım dönemlerinden önce mesela eylül alımları için Nisan gibi, mart alımları için ekim kasım gibi gitmeniz lazım. Tıp Tarihi ve Deontoloji kürsüleri istekli öğrencileri kürsüde görmel isterler ve tahminimce size kadro açarlar. Böylece kendi şansınızı kendiniz yaratmış olursunuz. Tıp Tarihi ve Deontoloji çok güzel bir bölüm. Umarım girersiniz.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ederim.
    BAzı üni.ler deontolojiye sözel ales puanı ile, bazıları eşit ağırlık puanı ile öğrenci alıyor.sınavda kafamı kaıştıran bu oldu.ea 88, sözel 77 aldım üds 75. yerleşirim diye umuyorum.
    ÖYP'de verilen maaşlar kafamı karıştırıyor.şu anda aile hekimiyim.gelirim iyi, doktorayı kendi başıma yapıp bitirince üniversiteye başvurmak madden benim için avantaj olur ama ya üniversiteler bana yrd doç kadrosu vermezse diye kaygılandığımdan öyp de kafamın bir kenarında duruyor. bakalım.

    abu siteyi pek çok doktor arkadaşa tavsiye ettim. gerçekten çok faydalı, önemli bir kısmını ben önceden biliyordum ama maalesef bazı arkadaşlarımız tustan başka birşey bilmediğinden burası onlara çok gerekli.

    YanıtlaSil
  9. Sn. mep hamd
    Teşekkür ederim.

    Biz doktorların avantajı meslektaşlarımızın çoğunun TUS yolundan gitmeleridir. Bundan dolayı doktora kadroları biz isteyenlere kalmaktadır. Diğer bölümlerdeki gibi doktora giriş aşamasında pek çekişme yaşamamaktayız. Bu puanlarla doktora programına gireceğinizi düşünüyorum.

    Bence bu zamanın Türkiye'sinde hekimlik yapılacak iş değil. Eğer evli değilseniz, insanlarla uğraşmak zorunda kalmadan 4 sene boyunca doktoranızı yapmak istiyorsanız ÖYP kadrolarını tercih edin derim. Yok hem çalışıp hem doktoranızı yapacağınız bir bölüme girerseniz nöbet usulü çalışan bir yere geçmeniz mantıklı olur. 112 iyi bir çözüm düşünürseniz. Aciller yoruyor adamı. Aile hekimliği ya da toplum sağlığı merkezi gibi hafta içi mesai yapan yerlerde doktora derslerine katılmanız imkansız değildir ama zor olur.

    Ülkede birçok tıp fakültesi açılıyor ve köklü sayılabilecek fakültelerde bile Tıp Tarihi ve Deontoloji kürsüsü yok. Ondan dolayı boşta kalır mıyım diye düşünmeyin bence. Kalabileceğim her üniversite kalmaya hazırım derseniz boşta kalmazsınız. Zamanında bir üstad şöyle demişti: "İsteyen herkes akademisyen olabilir. Lakin Edirne'den Van'a kadar her yere gitmeye hazır olmalıdır". Doğru söylüyor. Büyük üniversiteler şans, tanıdık, torpil ya da çok çalışma işidir. Lakin her yere giderim, yeter ki yard. doç. kadrosu alayım derseniz o zaman iş gibi bir sorununuz olmaz.

    Amacım zaten meslektaşlarımı bilgilendirmek, onlara böyle bir yol olduğunu göstermektir. Yardımcı ve faydalı olabildiysem ne mutlu...

    YanıtlaSil
  10. verdiğiniz bu değerli bilgiler için teşekkürler....sağolun...

    YanıtlaSil
  11. Bilgiler için cok tesekkur ederiz. Benim merak ettiğim soylediklerinizin biraz tersi olucak. PhD sonrası MD yapılırsa yine "MD,PhD" unvanı alınabiliyor mu?
    Suan bir universitede PhD yapıyorum, ve tıp okumayı cok istiyorum:
    Ornegin lisans: molekuler biyoloji
    yuksek lisans: biyomedikal bilimi
    PhD: molekuler biyoloji
    MD

    Cevabınız icin cok tesekkurler

    YanıtlaSil
  12. PhD sonrası teorik olarak tıp doktoru olunabilir evet. Lakin ÖSSde dereceye girip 6 sene boyunca tıp okumanız lazım. Türkiye'de de bu biraz zor.

    YanıtlaSil
  13. 6 yıllık eğitimden sonra ,zorunlu hizmete gitmeyip "geçiçi mezuniyet belgesiyle" özel bir hastanede çalışmak bir yandan da doktoramızı tamamlamak mümkün müdür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mümkündür. Lakin büyük zorlukları vardır.

      Mecburi hizmetinizi tamamlamadan diplomanızı alamazsınız. Özel hastaneler de mecburi hizmetini tamamlamış, diploması elinde olan hekim isterler. O zaman bulduğunuz işler resmi olmayan nöbetler olabilir. Bunların da ücreti düşük olur ve devamlılığı olan işler değildir. Oysa diplomanız elinizde olsa hasta yoğunluğu çok olmayan bir acili kendinize bağlayabilir, kendi kaşenizle iyi fiyata çalışabilir, diğer yandan da doktoraya Güzelce zaman ayirabilirdiniz. İşte bu noktada Sağlık Bakanlığı doktorları kendisine bağlamak için Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir uygulamayla mecburi hizmeti yapmayana diploma vermiyor. Okulu bitirip diplomasını birkaç aya eline alamayan tek bölüm tıptır arkadaşlar.

      Bu noktada 2 çözüm var:
      1- Ya mecburi hizmet tayininizi doktora yapmayı düşündüğünüz ile yapmaya çalışacaksınız.
      2- Ya da doktora yapmayı düşündüğünüz bölümde ÖYP kontenjanlarını değerlendireceksiniz ve maaşınızı alarak doktoranızı yapacaksınız ve bir daha Sağlık Bakanlığı ile işiniz olmayacak.

      Yani özet olarak "geçici mezuniyet belgesi" sizi tüm uzmanlıklara ve doktora, yüksek lisans programlarına sokar ama özel hastanelere resmi olarak girmenize yetmez.

      Sil
  14. Yardımlarınız için çok teşekkürler. Bir konuya bir daha açıklık getirir misiniz lütfen. Tıp mezunları doktora yapmak isteyince ALES yapması gerekiyor mu?
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzmanlık sınavına alımlar nasıl TUS sınavı ile oluyorsa doktora programlarına alımlar ise ALES ile oluyor. Tabi doktora programı için ALES yanında dil puanı (ÜDS veya KPDS), mezuniyet ortalaması da lazım. Artık tıpta doktora imkanları ciddi miktarda arttığı için her tıpçının elinde ALES puanı da hazır şekilde olması lazım. ALES olmazsa olmaz yani doktora için.

      Sil
  15. merhaba.oncelikle verdiginiz bilgiler icin tesekkurler.benim merak ettigim nokta su.suan hali hazirda tip ogrencisiyim.mezun olduktan sonra mecburi hizmet yapmadan mezuniyet belgesi alamiyoruz.peki yurtdisinda doktora yapmak icin elimde mezuniyet belgesi olmadan yani mecburi hizmete girmeden direk yurtdisinda doktora yapma imkanim var mi?saygilar...

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar.
    Fakülteyi bitirme işlemlerini yaptıran herkes "geçici mezuniyet belgesi" alabilir. Bittikçe de fakültesinden tekrar tekrar temin edebilir. Mezuniyet sonrası mecburi hizmetimizi yapmadan alamadığımız ise diplomamızın aslıdır. Geçici mezuniyet belgenizle neredeyse her akademik işleminizi yapabilirsiniz. İsterseniz mecburiyi bekleyip diplomanızı almadan yurt dışına da gidebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  17. Merhabalar,
    Öncelikle paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim .
    Şu anda tıpda umanlık yapıyorum.
    Mecburi hizmetimi yapmadığımiçin diplomam yok Yurtdışında uygun Tıp Hukukunda Phd.- doktora programına başvurmak istiyorum.
    Sorum şu ki ;
    - Türkiye'de YÖK kanunu ile doktora programlarına yüksek lisans derecesinde eğitim aldığımız varsayılarak direk başvurabiliyoruz. YÖK yada S. Bakanlığından 6 yıllık tıp eğitiminin yükseklisans eşdeğeri olduğunu gösterecek belge alınabileceğini duydum. Bu mümkün mü ?
    Bu konuhakkında bilgi alabileceğim kurum var mı acaba ?
    - Yurt içinde doktora programlarına başvurabilirken, yurt dışı programlarına Geçici mezuniyet belgesi ile master derecesinde eğitim aldığımı belgeleyemeden problem yaratır mı ?

    Şimdiden çok teşekkür ederim ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Öncelikle yurt dışında tıp hukuku çok iyi ve orijinal bir fikir. Düşüncenizden dolayı sizi tebrik ederim.
      - Yurt dışındaki eğitim faliyetlerinizde, eğer diplomanız bakanlıkta esir edilmişse, bakanlıktan izin alarak fakültenizde olan diplomanızın onaylı fotokopisini alıp bu belgeyi yabancı dile çevittirip en son çıkan belgeyi kullanıyorsunuz. Yurt dışına doktora olsun, USMLE olsun giden arkadaşlar diploma işini böyle hallediyorlar.
      - Yurt dışında tıpla ilişkili dallarda (fizyoloji, histoloji, biyokimya, ... gibi) yüksek lisans yapmadan doktoraya kabul edildiğimizi birkaç arkadaşımdan duymuştum. Yani bilgim kulaktan dolma seviyede. Önemli olan sorular:
      1- Tıp hukuku tıpla ilişkili bilim dallarından birisi olarak kabul ediliyor mu?
      2- Ediliyorsa da tıp doktorlarını direkt olarak doktoradan başlatıyorlar mı?
      Önemli sorular bunlar. Tıp hukuku çok marjinal bir örnek olduğu için en sağlıklı bilgiyi gitmeyi düşündüğünüz bölümün sekreterliğinden ve hocalarından yazışarak alacağınız kanaatindeyim.

      Kariyerinizde başarılar.

      Sil
  18. Merhaba ,ben 6 yilliktip egitimi sonrasi biyokimya asistanligi kazandim. Ilk yilim ve phd yapmak istiy.orum. asistanken phd yapmak mumkun mu ve illa kendi universitende mi yapacaksin, yoksa baska bir universitede de yapilabilir mi ? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Biyokimya uzmanlığınız hayırlı olsun.

      Uzmanlığınızın yanında istediğiniz şehir ve üniversitede, istediğiniz doktorayı, yüksek lisansı, açık öğretim bölümünü okuyabilirsiniz. Önünüzde hiçbir yasal engel yok. Lakin mesai saatlerinizi ayarlamanız şartıyla. Birçok doktora programı ve bir kısım yüksek lisans programlarının dersleri hafta içi gündüz saatlerine denk gelmektedir. O saatlerde de görevde olacağınız için tek çıkar yol anabilim dalı başkanınızdan ya da klinik şefinizden izin almanız. Ki bu durumdaki birçok asistana hocası izin vermemektedir. Hem asistan yetersizliği, hem bir kişiye izin verirsem diğer asistanlar da ister kaygısı çekiyor bu yönden hocalar. Yoksa doktora yapsanız uzmanlığınızın üzerine çok güzel olur.

      İşe 657 devlet memurları kanunu yönüyle bakarsak aslında yasada eğitim hakkı var ama uygulamada nerede? Yazık.

      İkinci öğretim olan, akşam saatlerinde veya hafta sonunda dersleri işlenen yüksek lisans programlarına gidebilirsiniz. Lakin doktora programlarının ikinci öğretimi olmuyor genelde. Diğer doktora programlarına dediğim şartlar altında ya da işi yasal mecraya taşıyarak başlayabilirsiniz.

      İyi günler, kariyerinizde başarılar.

      Sil
  19. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim,aradigim tum cevaplari buldum ve alese girmeye karar verdim, ama uds korkutuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Önemli değil.

      Artık her tıpçının elinde ALES puanı olmalı. Zaten zamanında türkçe matematiği iyi öğrendiğimiz için yüksek puanlar almakta zorluk çekmiyoruz.

      Biliyorsunuz ÜDS ve KPDS kalktı, yerine YDS geldi. Yeni olan bu sistem beni de korkutmuyor değil. Ama yüklenin. Doktora programlarına girmek için minimum 55 puan gerekiyor. ÖYP'de ise girişte puan kısıtlaması yok ama 2 sene içerisinde 65 istiyor ÖYP de.

      Sınavlarda ve kariyerinizde başarılar.

      Sil
  20. Merhaba, öncelikle ben de yazınız için size çok teşekkür ediyorum.Gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş.
    Ben lisans son sınıfta Moleküler Biyolojiyi bıraktım şu anda tıp okuyorum,tıptan mezun olduktan sonra bıraktığım Moleküler Biyolojiyi de bitirirsem PHD. ünvanı alabilir miyim?Almanya'da böyle bir uygulamanın olduğunu duydum, Türkiye'de olmayabilir, size danışmak istedim.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Teşekkür ederim.

      Türkiye'de böyle bir uygulama yok. Moleküller biyolojiyi bitirirseniz sadece çift lisans derecesine sahip olursunuz. Yalnız bu da tıp ile moleküller biyoloji lisanslarını birleştireceği için bilimsel açıdan güzel olur.

      PhD unvanı alabilmeniz için tıp üzerine doktora yapmanız elzem. Ama çift lisansınızın kariyerinizde muhakkak bir artısı olacaktır. Bitirmenizi tavsiye ederim.

      Kariyerinizde başarılar.

      Sil
  21. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim öncelikle :)
    ben tıp doktoruyum, zorunlu hizmetimi henüz bitirdim ve eylül ayında askerlik tecilim dolacak ve askere alacaklar :/ askerliği tekrar tecil ettirmek için yaptığın ihtisas derecesinin bir üstünü yapmak gerektiğini okudum..
    sorum şu ki; yüksek lisans programlarından birine girdiğimde askerliğim tecil olur mu? yoksa mutlaka doktora programına mı girmeliyim tecil ettirmem için?
    çünkü tezsiz yüksek lisanslar var özel üniversitelerde, tecil için onlara başvurup sonra tus'a hazırlanmayı düşünüyorum :)
    yardımcı olabilirseniz sevinirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.

      Lisans egitimi 4 yıldan fazla süren ve fakülte çıkışında yüksek lisans derecesi ile mezun olanlar için yüksek lisansa kabul edilmeleri bir erteleme sebebi değil. MSB'nin askere alma kısmında açıkça yazıyor.

      Bu durumda ya tıpta uzmanlığa ya da doktora başlamanız gerekir. Bu noktada size tavsiye şöyle olabilir: Bu Haziran veya Temmuz ayında olacak serbest doktora alımlarında herhangi bir bölümde doktoraya başlayın. Hafta birkaç gün doktora derslerine girersiniz veya dönem bile dondurabilirsiniz. Yalnız hocalar askerlik için doktoraya başlayanlara pek iyi bakmaz. Diğer yandan birçok doktora programı kadrosu tıpta boş kalmaktadır. Boşta kalacağına programa girmenizde sakınca olacağını sanmıyorum. Bu noktada özel veya devlet üniversitesi fark etmez. Genel doktoraya başvuru yollarını daha iyi öğrenmek için blogu okuyunuz.

      Bu yolda kolaylıklar diliyorum. Zorlu bir dilemma.

      Sil
    2. "Lisans egitimi 4 yıldan fazla süren ve fakülte çıkışında yüksek lisans derecesi ile mezun olanlar için yüksek lisansa kabul edilmeleri bir erteleme sebebi değil. MSB'nin askere alma kısmında açıkça yazıyor." demişsiniz, ancak tıp fakültesi mezunları bakaya durumuna düşmeden önce paralı ya da ales'li yüksek lisansa başvurduklarında sevk tehiri alabiliyorlar. bir pratisyen tus'u kazanamıyorsa, yüksek lisans ardından da doktora yaparak 35 yaşına kadar sevk tehiri alabilir. tabi ilginizin sevginizin olmadığı alakasız bir branştaki doktorayı tamamlamak pek mümkün görünmüyor.

      Sil
  22. Merhabalar,
    Ben tıp fakültesi 1. Sınıf öğrencisiyim. Doktoramı anatomi uzerine yapmak istiyorum. Sorum şu : yurt içinde bir universitede doktoram kabul edilirse eğitim sürem boyunca para ödemek zorunda mıyım? ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Eğer ÖYP ile anatomi asistanı olursanız bırakın para ödemeyi maaşınızla okursunuz. Yok dışarıdan doktora yaparsanız eskiden yıllık cüzi bir harç yatırıyordunuz, şimdi düzenlemeyle o da kalktı. Daha geniş bilgi için ÖYP ve Doktorada Maddi İmkanlar kısımlarını okuyunuz,

      Tıp 1 alan seçmek için erken. Diğer bölümleri de ilerleyen yıllarda görün derim. Diğer yandan anatomi ve diğer temel bilimler bölümlerinde çok hocaya, özellikle tıp doktoru kökenli hocalara ihtiyaç var. Umarım kararınızdan caymazsınız.

      Kariyerinizde başarılar.

      Sil
    2. Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Peki mezun olduktan sonra yurt icinde doktoramı bitirip sonra yurt dışında tekrar anatomi doktorasi yapabilir miyim?

      Sil
    3. Önemli değil.

      Doktora evrensel bir titrdir. Türkiye'de doktorayı bitirdikten sonra yurt dışında doktora sonrası çalışma yapabilirsiniz. Yok eğer amacınız yurt dısında doktora yapmak ise direkt olarak yurt dışına gidin. Türkiye ile vakit kaybetmeyin. Şimdilik tek yapmanız gereken ingilizce çalışmak olur. Kolaylıkla da kabul alırsınız. Anatomi klinik branşlar kadar zorlu kabul sureci olan bir bölüm değil dışarıda.

      Sil
  23. Merhabalar,
    Size diğer sorum şudur:
    Yurt dışında anatomi doktorası kabulü için gerekli olanlar genel olarak nelerdir? Bu gerekenler universiteden universiteye değişiklik gosterir mi?
    Ikinci sorum ise, TOEFL'dan iyi bir puan almak ingilizcede yeterli oldugumu gostermek için kafi midir?
    Üçüncü sorum ise, yurt dışındaki her üniversite anatomi doktorası yapacak ogrencilerine maddi olarak ne tahsis eder, genel durum nedir,ya da bu imkanlar universiteden universiteye degisiklik mi gösterir?
    Verdiginiz degerli bilgiler için tesekkur eder ve daha pek çok kisiyi aydınlatmanızi temenni ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, TOEFL ingilizce seviyenizi en iyi gösteren sınavdır, neredeyse her yerde de geçerliliği vardır. Yabancı, özellikle Amerikan üniversitelerinde Türkiye'deki gibi %60 ALES, %25 okul puanı, %15 YDS gibi saçma ve matematiksel bir değerlendirme yoktur ve her üniversitenin değerlendirmesi ayrıdır. Parayla diploma satan üniversiteler olduğu günızın kaliteye önem verenler de vardır. Onun için her üniversitenin şartlarını araştırınız. Bu blogda amacım Türkiye'de doktora imkanlarını değerlendirmek olduğu ve yabancı ülkelerde doktora imkanlarıyla alakalı sadece kulaktan duyma bilgilere sahip oldugum için sizi tam bilgilendiremeyeceğim. Ondan dolayı diğer yurt dışı konularında işin ehlinden bilgi almanız daha mantıklı olacaktır.

      Sil
    2. Teşekkür ederim verdiginiz tüm bilgiler için, iyi çalışmalar dilerim :))

      Sil
  24. Merhabalar,
    Daha önceki yazılarınızda geçici diloma ile pek cok akademik işinizi halledebilirsiniz demissiniz.
    Sorum şudur:

    Yurt dışında anatomi doktorası yapmış bir kisi, , Türkiye'de ogretim görevlisi kadrosuna alınırken gecici diplomasiyla kabul görür mü? Mecburi hizmeti yapilmadigi icin geriye mi atilir?
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Evet yurt içinde neredeyse her işinizi geçici mezuniyet belgesi ile halledebilirsiniz.

      Yurt dışına giderken ise Sağlık Bakanlığı'ndan alacağınız izinle fakültenizde rehin tutulan diplomanızın onaylı fotokopisini alabilirsiniz. Bu da yurt dışında işinizi görür.

      Tıbbı bitirdiğiniz zaman başvursanız da başvurmasanız da, tercih yapsanız da yapmasanız da devlet sizi mecburi hizmete atar. Eğer başlamayıp "müstafi" konumuna düşerseniz ya da mecburi hizmetiniz bitmeden istifa ederseniz Bakanlık bir daha sizi mecburi hizmete atamaz. Sadece siz kendiniz başvurarak gidebilirsiniz. Zaten geri dönüp bir üniversitede öğretim görevlisi ya da üyesi olarak pozisyon bulduğunuzda isteyeceğiniz en son şey tekrardan Sağlık Bakanlığı ile muhatap olmak olacaktır.

      Sil
  25. Çok teşekkür ederim,
    Iyi çalışmalar dilerim. :)

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar, öncelikle çabalarınız için teşekkürler.

    Tıp fakültesi 5. sınıf öğrencisiyim. Öyp düşünüyorum. Şimdi ben ales de hangi alanları çözeceğim. İnternette arattım ama bununla ilgili pek fazla bilgi bulamadım. Ayrıca öyp yi bitirdikten sonra açıkta kalmak gibi bir tehlike varmış. Bunu da tam olarak anlayabilmiş değilim. Ben doktorluk düşünmüyorum. Şimdi buna da güvenip açıkta kalırsak hiç hoş olmaz. Bu durumu biraz açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      ALES'te Türkçe 1, Matematik 1 ve Matematik 2 kısımlarını çözmeniz lazım.

      ÖYP ile alakalı da lütfen blogda bulunan daha ayrıntılı olan yazımı okuyunuz.

      İyi günler.

      Sil
  27. merhaba.değerli bilgiler için teşekkürler. tıp fakültesi mezunları başka alanlarda y.lisans ve doktora yaptıkları taktirde o alanlarda öğretim üyesi olma şansı var mıdır? o alanla ilgili lisans derecesi olmadığı halde. örneğin biyomühendislik , moleküler biyoloji yada işletme vs..birde yurt dışında böyle örnekler var mıdır?teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doktora tamamen akademik bir süreçtir. Doktoranızı yaptığınız her alanda öğretim üyesi olabilirsiniz. Tabi doktora yapabilmeniz için de tezli yüksek lisans yapmanız lazım. Kendi lisans bölümünüzün haricinde tezli yüksek lisans yapabilmeniz için de birçok yerde YL öncesi bilimsel hazırlık almanız gerekir. Ki sonuçta, doktorayı bitirme seviyesine gelirseniz hoca olarak da kalma şansınız olur. Bunun örnekleri hem Türkiye'de hem de Dünya'da var.

      Sil
  28. Merhabalar
    Ben şuanda özel bir hastanede asistanlık yapıyorum. Doktora programlarından birine asistanken başvurabiliyor muyuz?
    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başvurabilirsiniz. Lakin devlet memuru olmasanız da araştırma görevlisi olarak bağlı bulunduğunuz hastanenizden mesai saatleri içindeki aktiviteler için izin almak durumundasınız. O da sizin üstlerinizin takdirine kalmış. Mesai saatleri harici aktivitelerimize kimse karışamaz.

      Sil
  29. Merhabalar
    Bildiğiniz üzere temel bilimler öyp ye sadece tıp doktoru kişiler yerleşmiyor. Benim merak ettiğim doktora bittikten sonra yard. doç kadrosu açılmasında bunun bir etkisi var mı? Yani tıp doktoru olmak bu durumda bir avantaj mı yoksa bu durum herkes için eşit mi? Malum tıp doktoru birisi öyp düşünüyorsa kişinin kadro açılmaması tehlikesiyle karşı karşıya kalması büyük bir dezavantaj.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. yorum yazıp silmişsiniz heralde yalnız okuyamadım ben tekrar yazabilir misiniz?

      Sil
    3. Merhabalar. Yazdığımda bir noktayı yanlış aktardığım için sildim, sonrasında mobil cihazda düzeltilmiş hali yüklenemedi. Şimdi doğrusunu yazıyorum:

      Alanda doktora yapmış herkes Yard. Doç. kadrosuna yerleşebilir bildiginiz üzere. Tıp doktoru haricinin tek farkı yüksek lisans yaparak doktoraya başlayabilmeleridir.

      Yard. Doç. alımları için önemli olan ise anabilim dalı hocaları ile ne kadar iyi anlaştığınız ve üniversitenin akademik kriterlerini sağlayıp sağlamadığınızdır. Tıp doktoru olmanız yerine göre avantaj veya dezavantaj olabilir. Önemli olan dediğim gibi kriterler ve ilişkilerdir. Kriterleri sağlayıp kadro açılması için girişimde bulunacaksınız. Yapacak başka bir şey yoktur. Kadro açılana kadar önce araştırma görevlisi doktor (yani doktorası bitmiş araştırma görevlisi) sonrasında ise öğretim görevlisi doktor olarak devam edebilirsiniz.

      İyi günler.

      Sil
    4. Çok teşekkürler cevabınız için size de iyi günler.

      Sil
  30. Merhaba, mecburi hizmet sırasında (yan dal uzmanı olarak) doktora yapılabilmesi ne kadar mümkündür? Zorunlu dersler mesai saatleri dışında alınabilir mi? Ya da mesai saati içinde haftada ortalama kaç saat ayırmak gerekir? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Uzmanlık, yan dal gibi tıbbi süreçler devam ederken doktora yapılabilir. Lakin program sorumlunuzun iznini almanız gerekir.

      Doktora programlarının dersleri genelde hafta içi mesai saatlerinde olur. Nadiren hafta içinde daha geç saatlerde olur. Genelde haftanın 1-2 gününü alır. Ders saatlerinin ne kadar gün alacağı, derslerin geç saatlere alınıp alınamayacağı ders hocalarıyla alakalıdır biraz. Ondan dolayı doktoraya başvurmadan önce başvuracağınız yerlerle ön bir görüşme yapmanızda fayda var. Böylece en doğru ve lokal bilgiye ulaşırsınız.

      İyi gunler dilerim.

      Sil
    2. Yardımınız için teşekkür ederim.

      Sil
  31. iyi günler.öncelikle blogunuzdaki faydalı bilgilerden ötürü teşekkür ederim.ben cerrahpaşa tıp fakültesinde son sınıf öğrencisiyim.ilerde klinik bilimlerde değil de temel bilimlerde çalışmak istiyorum ve akademik konularla uğraşmak istiyorum hasta bakmak yerine.o nedenle öyp en mantıklı seçenek gibi duruyor benim için.benim merak ettiğim durumlar şunlar.1)şimdi kendi okulum kontejyan açıyor mu bilmiyorum ama çapa yada cerrahpaşa'da öyp ile fizyolojiye kabul aldım diyelim.aynı anda çapa'da detae'de moleküler tıp'a yada boğaziçinde biyomedikal mühendisliği programlarına da baş vurmam mümkün mü?sonuçta uygun ders programı ayarlanabilirse(biyomedikalde haftasonları diye biliyorum dersleri)öyp'de tahminen haftaiçi 8-5 gibi çalışacağımı tahmin ediyorum,teorikte zaman açısından mümkün olabiliyor.ama yapılabilir mi?öyp ile diğer doktora programını,asistanlık yaparken bir doktora programına başvurmak gibi düşündüm ama doğru mu yoksa yanlış mı benzetme yaptım?2).mecburi hizmetimi yapmaktayken öyp ile istediğim yere yerleşmeye hak kazandım.ama mecburi hizmetim bitmedi o sırada.ne olacak durum?istifa etmem mi gerekiyor ve tabi bu durumda benim diplomam yine bana verilmeyecek mi?yani md sıfatını almam için tahminen 300 ile 600 günü tamlamam mı gerekiyor?3) okulum bitti ve daha mecburi hizmet kuraları çekilmeden ben detae'de doktora programlarından birine kabul aldım.şimdi mecburi hizmette atanacağım yeri burada başladığım doktora programı belirler mi?hani benim istanbul'a tayinimin çıkmasında belirleyici bir durum olur mu aynı anda ikisini de yapabilmem için.yada çıktı ve başka bir yerdeyim ve oradayken kabul aldım.o başka ilden istanbul'a tayinde bir etkisi olur mu? 4)öyp programlarının maaş durumlarını öğrenebilir miyim,tahmini miktarlar olarak?örn histoloji ve fizyolojidekiler ne kadar kazanıyolar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Cerrahpaşa mezunu olacak bir hekim olarak temel bilimlerde olmanız çok değerli. Umarım bu yolda devam edersiniz. Ben de Çapa'danım.

      Öncelikle blogumdaki ayrı ÖYP ve Doktora İmkankarina Giriş yazılarını okuyunuz. Bunların haricinde kalan sorularınızı cevaplayayım.
      1- Hafta içi gündüz günlerinde yüksek lisans ya da doktoraya gidebilmeniz için bölümünüzdeki amirinizden izin almanız gerekir. Teorik olarak önünde bir engel yok. Bunun haricinde hafta içi akşam ve hafta sonları yapacağınız ikinci öğretim yüksek lisans programları için kimseden izin almanıza gerek yok. İstediğiniz gibi yapabilirsiniz.
      2- MD sıfatını tibbiyeden mezun olduğunuzda alırsınız zaten. Mecburiyi bitirmeniz MD derecenizi etkilemez. Sadece diplomanızı elinize alamazsınız. Onun haricinde geçici mezuniyet belgeniz ile bütün yüksek lisans, doktora, araştırma görevliliği, asistanlık, açık öğretim gibi her şeye başvurur ve kabul alabilirsiniz. Mecburide iken ÖYP kazandı iseniz Sağlık Bakanlığı'ndan muvafakat alırsanız direkt olarak, alamazsanız istifa ederek geçebilirsiniz.
      3- Herhangi doktora programına kabul almanız mecburi hizmetinizin yerini etkilemez. Bizatihi biliyorum.
      4- ÖYP kadrosunda yine maaş + doner sermaye alırsınız. Lakin temel bilimler kadrosu olduğunuz için performansınız biraz az olur. Nöbet parası nöbet tutmadığınız için olmaz. Nöbet tutmayan bir klinik bilimler asistanından 100-200 lira eksik olmakla beraber 2500-3000 civarı para alırsınız.

      Başka sorunuz olursa paylaşın. Olmazsa reel hayatta da irtibata geçebiliriz.

      İyi günler.

      Sil
  32. Hocam ne kadar güzel bir düşünce; böyle bir site hazırlayarak doktora ile ilgilenen arkadaşlara yardımcı olmak. Ellerinize sağlık. Ben de doktora yapıyorum. Doktora öncesinde çok araştırma yaptım. Keşke o zaman görmüş olsaydım siteyi, işim kolaylaşırdı. Hekim arkadaşlarımızın temel bilimlere daha çok ilgi göstermesi gerekiyor. Çünkü bizler alınan maaşın azlığı vs sebeplerle bu alanı boş bırakınca mutlaka birileri o boşluğu dolduruyor ve yine bu da ilerde bizlerin karşısına problem olarak çıkıyor. Oysa temel bilimlerde de işinizi iyi yaptığınız zaman birçok ek gelir sözkonusu. Yurtdışı eğitim, araştırma imkanları da cabası. Ben alan ayırt etmeksizin her bölümde doktora yapılabileceğini düşünüyorum. Bilimsel çalışmaların içerisine bir defa girdiğiniz zaman ne kadar zevkli olduğunu görüyorsunuz. Hekim arkadaşlara tavsiyem dil problemini fakültenin ilk yıllarında hallederek doktora yapmaları. Esenlikle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Yorumunuz için teşekkürler.
      Biz bir iyilik yaptık, denize attık. Artık kim yararlanır, kim değerini kıymetini bilirse...
      Katkılar için teşekkürler.
      İyi günler.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  33. şu anda aile hekimliği yapmaktayım. psikoloji yüksek lisansı doktorası ile psikoloji akademik kadrosuna girmem, terapist olmam mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doktorasını yapabildiğiniz bölümde öğretim üyesi de olabilirsiniz. Evet.

      Terapist olmak ise işin piyasa tarafı olduğu için kitabına uygun yaparsaniz önünde bir engel olacağını sanmıyorum.

      İyi gunler dilerim.

      Sil
  34. iyi günler. tıp hukuku doktora programı hakkında bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. tıp hukuku doktorası yaparsak akademisyenlik haricinde çalışma alanımız var mı?şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  35. yani mesela malpraktis davalarına bakan bir avukat olabilr miyim? yada hukukçuların derslerine girebilr miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Yazmamışsınız, tıp doktoru olduğunuzu varsayıyorum. Hukuk diploması olmayan kimse davalara savunma makamında giremez. Tıp hukuku doktorası da yapsanız ancak mahkemelere ve kişilere bilirkişilik verebilirsiniz. Hukukçuların dersine girme mevzu ise tamamen fakülteler arasındaki ve sizin kişilerle olan ilişkilerinize bağlı. Lakin ben olsam, tıp hukuku ile alakalı bir tıp doktorunun görüşünü isterdim.

      Ülkemizde gelişen yeni bir alan tıp hukuku. Hep beraber nasıl gelişip şekillendiğini göreceğiz.


      İyi günler, basarılar.

      Sil
  36. teşekkür ederim cevabınız için...danışmanlık da çok güzel olur.inşallah başka şehirlerde de açılır. :)

    YanıtlaSil
  37. İyi günler öyp sonrası açıkta kalma ihtimalimiz var mı? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      ÖYP ile yerleşilen kadro sürekli kadro olarak (33a) geçiyor. Lakin, ÖYP programlarından mezun olup devam eden bir örnek daha olmadığı için (çünkü ÖYP 2010 - 2011den beridir var) uygulamada nasıl devam edildiğini, devam etmenin garanti olup olmadığını bilmiyoruz. Lakin öyle varsayıyoruz. Eğer zaten ihtiyacı olan bir tıp fakültesinde iseniz (yeni açılan Çanakkale, Kastamonu, ... gibi) neden devam etmeyesiniz. Ama doktoranızı bitirdikten sonra sizi istemeyen bir bölümde iseniz işler nasıl yürüyor, daha bir örneği olmadığı için bilmiyoruz. Yani size garanti devam edersiniz diyemem.

      Diğer yandan Türkiye'de özellikle temel bilimler bölümlerinde ciddi açık olduğu için kendinize muhakkak bir kadro bulursunuz gibi geliyor.

      Burası Türkiye, burada hiçbir şey kesin değil. Mesela yaklaşık bir sene önce gündemde olan Yükseköğretim Yasası Taslağında çok ciddi aleyhte maddeler vardı. Neyse ki taslak olarak kaldı. Yarın ÖYP ile alakalı yeni bir kural belirlerler ve geçmişe yönelik uygularlar. Bilinmez.

      Çok girift, zor bir konu ama diyeceklerim bu kadar.

      İyi günler.

      Sil
  38. Çok teşekkür ederim. Ben Gazi Tıp mezunuyum iyi derecede ingilizcem var ve 2. kez Tus'a giriyorum sırf rahat bir bölüm kazanabilmek için, doktorluk da yapasım yok bu şartlarda eğer garanti olduğunu bilsem hiç düşünmeden öyp ye girerdim. Konuyla alakalı değil ama patalog olarak memnun musunuz halinizden bugünkü koşullarda acaba?Hasta ve yakını ile muhattap olmayan bir branş olarak ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani risk var ama alınabilecek bir risk ben tavsiye ederim şahsen.

      Diğer yandan ben patolog değilim. Nickim olan patofizyolog neden sonuç bağlarını ortaya koyan bir manaya sahip.

      Sil
  39. yukarıda görmedim galiba ama tıpta uzmanlık yapıldığında da phD alıyorsunuz bildiğim kadarıyla yani mesela dahiliye asistanı bir MD uzmanlığını bitirince MD,PhD oluyor.....yani bir uzmanlıkların akademik durumu doktora olarak geçiyor olması lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Tıpta uzmanlık yapmak TÜBİTAK'a göre doktoraya denk bir süreç. Bu şu demek oluyor: TÜBİTAK'ın verdiği doktora ve doktora sonrası burslar tıpta uzmanlık için de geçerli. Ama bu tıpta uzmanlığın PhD verdiği manasına gelmiyor. Tıpta uzmanlık yapmak sadece Türkiye'de doktorlarımıza Uzman (Uzm) unvanı kazandırıyor. Sadece doktora yaparak evrensel bir derece olan PhD unvanını kazanabilirsiniz. Bu konudaki bilginiz yanlış.

      Bir dahiliye uzmanının PhD olabilmesi için örnek olarak İmmünoloji, Moleküler Biyoloji, Genetik gibi dallarda PhD yani doktora yapması gerekir.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  40. Merhaba, öncelikle günlerdir araştırıp ulaşamadığım her şeyi tek bir blogda bu kadar ayrıntılı bir şekilde topladığınız için ne kadar teşekkür etsem az. Çevremdeki herkes TUS çalışırken alternatifsizlikten depresyon eşiğindeydim neredeyse. Bir sorum var ki çok aradım bulamadım, Adli bilimler üzerine bir tıp fakültesi mezunu olarak doktora yapabilir miyim ve adli tıp anabilim dallarında ya da adli tıp kurumunda çalışmam için yeterli midir bu? Öyp de bununla ilgili bir kontenjana rastlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Teşekkür ederim Tıp doktorları için alternatifler üretmek de amaçlarımdan bir tanesi.

      Adli tıp doktorası yapabileceğiniz yerler var. Adli tıp üzerine olan yüksek lisans ve doktora düzeyinde programlar (adli toksikoloji, adli psikoloji, adli tıp, vs ...)adli tıp veya adli bilimler enstitüleri tarafından verilmektedir. Ayrıca ayrı bir adli bilimler enstitüsü olmayan üniversitelerde Sağlık Bilimleri Enstitüleri'nden de verilmektedir. ÖYP olarak şu ana kadar hiç Adli Tıp alımı yapılmamıştır. Yapılacak gibi de durmamaktadır. Ama bilinmez tabi.

      Aşağıda birkaç örnek adli tıp doktorası veren enstitü bulunmakta. İncelemenizde fayda var.
      http://www.istanbul.edu.tr/enstituler/adli/
      http://adlibilimler.ankara.edu.tr/

      Tabi ki adli tıp doktorası yaparak kurumda ya da üniversitede çalışabilirsiniz. Ama biraz şansa kalmış tabi. Mesela şu an Adli Tıp Kurumu başkan yardımcılarından bir tanesi doktoralı diye biliyorum.

      Yukarıda paylaştığım enstitülerin hocalarıyla, konunun bire bir içindekilerden daha ayrıntılı fikir almanızda fayda var.

      İyi günler, iyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  41. Merhabalar
    Son tus kadrolarında 36 adet temel bilimler kadrosu açıldı. Bundan sonra da açılacağa benziyor. Çünkü epey bu bölümleri isteyenler var artık. Şimdi tus da bu kadroların açılma durumu öyp de açılan kadrolara ne şekilde yansır? Bir azalma olacağını düşünüyorum ama temel bilim kadrolarının tamamen öyp den kalkması gibi bir durum olabilir mi?

    YanıtlaSil
  42. merhaba, phd için bir ortalama şartı var mı? boğaziçi ve odtüde 3.0 lazım diyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Genelde phd programları için ortalama şartı yoktur. Özellikle tıptaki phd programlarında hiç yoktur.

      Ortalama şartı olup olmayacağını üniversite kendisi belirler. Bundan dolayı başvuracağınız phd programının gereklilikler kısmına bakmanız gerekir. Ornegin Boğaziçi ODTÜ de olduğu gibi.

      Her phd programını bağlayan bir şart yoktur yani.

      İyi gunler.

      Sil
  43. docentlik başvurusu için;ilgili şartları sağladıktan sonra Tıpta uzmanlık yeterli mi?PhD ile Docentlik ünvanı arasında ne tür bir bağ var?Tr'de yaptığımız temel bilim docentlik ünvanı yurt dışında gecerli mi?TBiraz fazla soru oldu ama inanılmaz birkavram karmaşası var,sorularıma cevap verebilirseniz çok mutlu olurum,teşekkür ederi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Tıpta uzmanlıktan sonra gerekli şartları sağladıktan sonra doçent olabilirsiniz. PhD ile de doçent olabilirsiniz. PhD ve tıpta uzmanlık akademik olarak ilerleyebileceğiniz farklı yollardır. Tabi ikisini de yapmanız durumunda birleşirler.

      hem tıpta uzmanlığı hem de PhD programları olan mikrobiyoloji, biyokimya, fizyoloji, histoloji, adli tıp gibi programlarda bunların ikisinden bir tanesini yaparak akademik olarak ilerleyebilirsiniz. Bana bir tanesi yetmez diyorsanız diğerini de yapabilirsiniz. Uzman doktorlar arasında ilgisine göre PhD yapanlar da vardır.

      Doçent olduktan sonra yurtdışında bir üniversite sizi unvanınızla kabul ederse doçentlik dereceniz sayılır. Yani kabul edilip edilmemesi üniversitelerin kabulüne göre belirleniyor. Biliyorsunuz üniversiteler özerktir.

      Akademik yolunuzda başarılar dilerim.

      Sil
  44. merhabalar
    tıp doktoruyum .biyokimya alanında doktora yaparsam eğer biyokimya uzmanının yetkilerine sahip olabilirmiyim .mesela özel bir hastanede biyokimya laboratuarında biyokimya uzmanı yerine ben çalışabilirmiyim .imza yetkim olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.

      Tıpta uzmanlık sahaya yönelik, doktora yani PhD araştırmaya, akademiye yönelik bir derecedir. Yani tıpta uzmanlık ile biyokimya uzmanı olursanız Sağlık Bakanlığı sizi tanır ve uzman yetkileriniz olur ve lab açabilir ve yönetebilirsiniz.

      Eğer doktora ile biyokimya yaparsanız biyokimya doktorası yapmış olursunuz ve biyokimya PhDsi olursunuz. Sağlık Bakanlığı sizi tanımaz, Türkiye'de ve dünyada akademik yönden ciddi bir tanınırlığınız olur. Diğer yandan araştırma amaçlı üniversite laboratuvarları yönetebilirsiniz.

      İyi günler, iyi çalışmalar dilerim.

      Sil
  45. merhabalar..tıp fakültesi son sınıf öğrencisiyim...yök bursu ile yurtdışında temel bilimler (biyokımya,tıbbı mıkrobıyolojı vb) uzmanı olma şansım varmı...burada uzman olanlar ile farkım olurmu...hangi üniversiteler hangi bölümlerden hangi ülkelere eğitim fırsatı sunuyor bunu nerden takip edebilirim..üniversitelerin kendi siteleri mi yök internet sitesinden mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      YÖK ve MEB bursu diye anılan yetiştirme programları artık ÖYP ve YLSY adı altında toplandı. Yurtiçinde eğitim veriliyorsa ÖYP, yurtdışına gönderilenlerde YLSY programı kullanılıyor. ÖYP ile bu temel bilimler bölümlerine girmeniz olası ama YLSY ile bu bölümler şimdiye kadar 1 defa açtı.

      Bu programları YÖK anasayfa ve duyurulardan takip edebilirsiniz. Her gün bu sayfaları kontrol etmenizde fayda var.

      Bu programlarla tıpta temel bilimler bölümlerinde doktora yani PhD yaparsınız. Tıpta uzmanlık değil. Dolayısıyla UZMAN olmazsınız. PhD olursunuz. Bu da araştırmaya yönelik bir akademik derecedir. UZMAN yetkileriniz olmaz.

      İyi günler, kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  46. Merba ben universitede genel cerrahi uzmaniyim ve phd yapmak istiyorum.hangi bolum onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Genel cerrahi uzmanlığınıza spesifik bir doktora öneremeyeceğim. Yanından geçen bazı şeyler önerebilirim ama.

      Cerrahi anatomiyi daha iyi öğrenmek için anatomi doktorası olabilir. Eğer ki, ülseratif kolit ve crohn gibi immünolojik temelli hastalıklarla uğraşıyorsanız immünoloji olabilir, tiroid ve endokrin cerrahi ile uğraşıyorsanız fizyoloji doktorası olabilir. Aklıma gelenler bunlar.

      Başlı başına bir doktora yapmanıza gerek kalmayabilir. Üniversite personeli olarak doktoraya kayıtlı olmadan doktora derslerini dışarıdan alabilirsiniz. Bir alanda doktora yapmadan ilginizi çeken tüm dersleri alabilirsiniz. Örneğin, GİS cerrahisi ile ilgileniyorsanız anatomiden GİS anatomisi dersini, fizyolojiden GİS fizyolojisi dersini, histolojiden GİS histolojisi dersini, farmakolojiden GİS ilaçları dersini,... gibi uzatılabilecek dersleri alırsınız. Ortaya güzel bir karışım çıkar.

      Diğer yandan alanınızla ilgili olmayan doktoralar da yapabilirsiniz. Adli tıp, tıp tarihi ve etik gibi... Cerrah olup tıp tarihi ve etiğe kendini vermiş hocalarımız da vardı.

      Bu konuda bir yazımı okumanızı tavsiye ederim: Türk Hekimleri İçin Doktoranın Geleceği ve Geleceğin Doktoraları
      http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2012/07/turk-hekimleri-icin-doktorann-gelecegi.html

      Hekimlik hayatınızda ve kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  47. MdPhd lerin ünvanı dr.dr. mi oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.

      Malesef Türkiye'de MD de olsanız PhD de olsanız Dr. diye geçiyor. Bunun bir ayrımı yok. PhD de yapsanız Dr. unvanı aynı kalıyor. Ama isminizin sağ tarafına MD PhD şeklinde yazarsınız ki klas bir dereceler bütünüdür.

      Örnek:
      Dr. Ahmet Çalışkan
      Ahmet Çalışkan MD PhD
      şeklinde.

      Sadece fahri doktora alanlar zaten doktorlarsa doctor honoris causa yani fahri doktoranın kısaltması olan dr. h. c. yi yanına eklerler.

      Örnek:
      Dr. Dr. h. c Ahmet Çalışkan

      İyi günler dilerim.

      Sil
  48. Merhabalar.tıp doktoruyum ve şu anda aile hekimliği asistanlığı ilk yılındayım.Doktora programı ile biyokimyaya başvurmayı düşünüyorum.Asistanlığımın kalan 2 yılında doktora derslerine girmek muhtemelen sorun olmaz.Peki 2 yıl sonunda Aile hekimi uzmanı olarak zorunlu hizmet gereğince farklı bir ile atanırsam doktora tez döneminde ne gibi sıkıntılar yaşarım.Tez döneminin devamlılık hususu nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      İlk 2 senede ders dönemini bitirip yeterliliği verdikten sonra tez dönemine geçtiğinizde bazı tez danışmanları sizin uzaktan tez yazmanıza izin veriyor. Sıklıkla mail yoluyla arada sırada da yüz yüze görüşmeyi kabul ediyorlar. Sizin tez danışmanınız da büyük ihtimal uzaktan da olsa tezinizi yürütecektir. Siz bence asistanlık bitene kadar ders dönemini bitirip yeterliliği vermeye bakın. Olduğunuz hastane ya da aile hekimliğinde başvuran hastaların biyokimya testlerinden bile tez çıkar.

      Ama dediğim gibi durum hocanıza bağlı. Tez döneminde gelme zorunluluğu hocanıza kalıyor.

      Akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
  49. Kişisel bilgilerinizi Hakkımda gibi bir bölüm yaparak yazmanız mümkün müdür? Sizin kariyerinizi merak ediyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Tıp doktorlarını ve geleceğin tıp doktorları olan tıp öğrencilerini doktora ve akademik konularda bilgilendirmek için çıktığım bu yolda salt amacım insanları bilgilendirmektir. Kendimi tanıtmak ve yazmak aklıma geldiyse de hedefim hiçbir zaman olmadı.

      Belki ilerle öyle bir bölüm açar ve yazarım. Ama okuyuculara faydası olacağına inanmıyorum. İnandığım zaman belki de yazarım.

      Yine de talebiniz için teşekkürler :)
      İyi günler.

      Sil
    2. Merhaba capa tip son siniftayim tusta temel bilim istiyorum doktora degil de tusta temel bilim swcenleri neler bekliyor acaba o konuda da birseyler yazabilir misiniz ben histolojiye ilgi duyuyorum mesela ama asistanlik sonrasi is alanlari hakkinda bilgim yok malesef kimse de pek bilgili gozukmuyor bu konuda size sormayi dusundum tesekkirler simdiden

      Sil
    3. Merhabalar.

      Histoloji ve embriyoloji çok güzel bir bölüm. Genel olarak temel bilimler imkanları ile alakalı şu yazıyı okuyun:
      http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2014/05/temel-bilimlerde-tus-ile-tpta-uzmanlk.html

      Blogdaki her yazıyı dikkatle inceleyin. Yine bir sorunuz olursa blogda ilgili yazının altına paylaşınız.

      İyi günler, akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
  50. Merhaba Hacettepe Tıp Fakültesi dönem2 öğrencisiyim.Öncelikle hazırladığınız bu güzel blog için teşekkür ederim. Dün okumaya başladım. Gerçekten çok yararlı. Benim de birkaç sorularım olacak. İlgilenirseniz çok sevinirim. Ben beyin ve sinir cerrahı olmak istiyorum. Ayrıca sinirbilim ile ilgili araştırma yapmak da istiyorum. Hem cerrah hem araştırmacı olmak istiyorum. Sorularım şunlar: 1.Öncelikle tus da beyin cerrahisini kazanıp okurken aynı zamanda sinirbilim de doktora yapma imkanım var mı? bildiğim kadarıyla beyin cerrahisi uzmanlığı için 5 yıl okumam gerekiyor. Bu süre içinde sinir bilim doktorası da yapılabilir mi? 2.Öğrenciyken böyle bir doktora başvurusu yapma imkanımız var mı? (fakültemizdeki md-phd bütünleşik programı haricinde) 3.-ek soru olarak soruyorum-Bir konu hakkında araştırma yapmak için örneğin alzeimer, inme... doktora yapmak gerekli mi? Sadece cerrah olarak da bu çalışmaları yapabilir miyim? 4.Öğrencilik dönemimde (şuan) neler yapabilirim? sinir bilim bilgimi mi geliştirmeliyim yoksa yardımcı bilgiler konusunda mı ek çalışma yapmalıyım. (istatistik, epidemiyoloji,...) sizin bu konuda önerileriniz neler? Tekrar teşekkürler, iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Çok teşekkürler.
      1- Uzmanlığınızı yaparken diğer yandan yüksek lisans ya da doktora yapma imkanız var. Yalnız, anabilim dalınızdan izin almanız gerekiyor. Bunun için de akademik gelişime değer veren bir beyin cerrahisi kürsüsüne yerleşmenizi tavsiye ederim.

      2- Hacettepe MD-PhD programı haricinde tıp öğrencisiyken şöyle bir imkan olabilir: Tıp öğrencileri 4. sınıfı tamamladıklarında lisans derecesini alırlar ve 5. sınıf ile yüksek lisans dönemine başlarlar. Teorik olarak siz 4. sınıfı bitirdikten sonra yüksek lisans programlarına başvurabilirsiniz (doktoraya değil). Sinirbilim alanında yüksek lisans programlarına 5. sınıf itibariyle başlayabilirsiniz. yalnız bunu öğrenci işlerinizle ayrıntılı konuşmanız lazım.

      3- Doktora bir araştırma (research) derecesidir. Doktora yapanlar teorik olarak araştırmacı olurlar. Diğer yandan her araştırmacı doktoralı olacak diye bir şey yoktur. Araştırmayı herkes yapabilir. Buna birçok buluşun sahibinin profesyonel araştırmacı olmaması iyi bir örnektir.

      4- Öğrencilik zamanınızda geniş kapsamlı olarak okumalar yapın. ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz her konuda okuma yapmaya, kursa gitmeye, öğrenmeye çalışın. Ayrıntılı bilgi için son yazdığın "Tıp öğrencilerine akademik tavsiyeler" yazısını okuyun.

      Blogu ayrıntılı olarak inceleyin. İşinize yarayacak çok yazı bulacaksınız. Blogu tamamen okuduktan sonra soracağınız sorulara her zaman açığım :)

      Akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
  51. Verdiğiniz faydalı bilgiler için çok teşekkürler. Ben bu yıl üçüncü sınıfa geçtim, mezun olduktan sonra Avrupa'da nöroloji üzerine uzmanlık eğitimi almayı ve bu alanda araştırma yaparak kariyerimi sürdürmeyi planlıyorum. Öte yandan felsefeye inanılmaz ilgim var ve bu ilgiyi de akademik yönden geliştirmek istiyorum. Sizce ikisi aynı anda olabilir mi, yoksa birinden vazgeçmem gerekir mi? Tıp doktoru olup sosyal bilimlerde Yüksek Lisans ve ardından PhD yapan var mıdır, yoksa birbirine doğrudan hizmet etmeyen iki ayrı disiplinde çalışmalar yapmak ikisine de odaklanmamı güçleştireceğinden başarısızlıkla mı sonuçlanır? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Hayırlı olsun, umarım en yakın zamanda Tıbbiye biter.

      Avrupa'da kaliteli yerlerde uzmanlığınızı yapmanız mantıklı.

      Diğer yandan felsefe eğitiminiz sürebilir. Açıköğretim olarak felsefe varsa lisans olarak okunabilir. Tabi yüksek lisans ve doktora da yapılabilir.

      Bildigim kadarıyla tibbiyeyi bitirip genetik, biyomedikal mühendisliği, işletme gibi bölümlere yönelen, bu alanlarda akademik olarak ilerleyenler var. Sizin için de neden olmasın.

      Bir yandan tıp öğrencisi iken ya da uzmanlığınız yaparken diğer yandan da felsefe ile ilgilenebilirsiniz. Ana alanınız olacak tıbbı ihmal etmediğiniz sürece sıkıntı yok.

      Tıp felsefe ile cok alakalıdır, ve iç içedir. Hipokrat, Galen, İbni Sina, İbni Tufeyl gibi eski hekimlerin hepsi aynı zamanda filozoftur. Siz neden olmayasınız. Lakin, daha çok okumanız, emek vermeniz gerekir.

      Bence Tıbbiye'yi bitirmeyi beklemeyin. Şimdiden okumalar yapın. Acikogretim olarak felsefe varsa ona kaydolun. Felsefe kulüplerine üye olun. Felsefe camiasına girin. Üniversitedeki felsefe bölümüne uğrayın. Tüm imkanları değerlendirin. Belki de bir yerden sonra kendi okumalarınızın size yettiğini göreceksiniz.

      Nörolojik bir hastalık olan Odin'in Laneti mitolojideki Odin'e, morfin mitolojideki Morpheus'a, narsiszm ve narsistik kişilik bozukluğu mitolojideki Narkisos'a dayanır. Gördüğünüz gibi tıp ile felsefe ve mitoloji iç içedir. Felsefe okumalarınız ve eğitiminiz de sizin zenginliğiniz olacaktır.

      Bu yolda yılmadan devam edin. Ertelemeyin. Şimdiden bir ucundan tutun ve başlayın. Mesela şimdi yaz tatiline girdiniz. Kendinize okuma hedefi yapın.

      Kariyerinizde basarılar dilerim.

      Sil
  52. Merhaba,
    Tıp fakültesi mezuniyetinden sonra girilen doktora programında kaç kredilik ders alınması zorunludur? Bunu sormamın nedeni gerekli derslerin dışında ders almak zorunda olmak araştırma sürecinde ayak bağı olabiliyor. YÖK'ün bunla ilgili "Tezli yüksek lisans mezunları 21, lisans mezunları 42 kredilik ders almak zorundadır." kuralı var. Ancak tıp fakültesi mezunları için bir açıklaması yok.
    Yardımlarınız ve böyle bir blog oluşturduğunuz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Biz tıp doktorları YÜKSEK LİSANS derecesiyle mezun olduğumuz için 21 kredi almamız gerekiyor. 42 kredi almamız gerekli değil yani.

      Diğer yandan YÖK'ün belirlediği 21 kredi minimum alınması gereken kredi miktarıdır. Yani üniversiteler her bölüm için daha farklı ve daha yüksek kredi miktarı talep edebilirler. Tıp alanındaki doktoralarda 30dan aşağı kredi almanı isteyeni görmedim. Ondan dolayı şimdiden 30 - 40 krediye hazır olun.

      Akademik yaşantınızda başarılar dilerim.

      Sil
  53. Merhaba,
    Hacettepe'deki MD PhD programına katılıp bitirdikten sonra, TUS'a girip bir uzmanlık seçme hakkımız var mı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Program sonucu MD derecenizi alıyorsunuz. Diğer doktorlar gibi mezun oluyorsunuz ama artı olarak PhD dereceniz de oluyor. Yani MD olarak TUS'a girebilirsiniz.

      İyi günler.

      Sil
    2. Peki, mesela Md PhD derecemizi aldık. Ekstradan 2 yıl fazladan okuduk. Sonra da TUS'a girip uzmanlık okuduk. Ekstra 2 yıl bize bir fayda sağlar mı?

      Örneğin klinikçiler maddi yönden, temel bilimciler bilimsel yönden daha iyi. Ben iki yönden de avantajlı olacak şekilde seçim yapmak istiyorum. MD PhD buna katkı sağlar mı?

      Bunları şimdiden (Dönem II) soruyorum çünkü bu dönem sonunda MD PhD başvuruları var.

      Cevap için teşekkürler.

      Sil
    3. MD PhD programını bitirmek için ekstradan 2 sene okumanıza gerek yok. 6. yılın sonunda siz de arkadaslarınızdan farklı olmayarak MD derecenizi alıyor, ayrıca programı tamamlarsanız PhD derecesini de alıyorsunuz.

      Tabi ki katkı saglar. MD PhD programını bitirdikten sonra PhD alanınıza uygun bir uzmanlığa girerseniz akademik ve maddi yonden diğer kişilerden birkaç adım önde başlarsınız. Örneğin, PhD alanı olarak nörolojik bilimleri seçtiniz. Sonrasında Psikiyatri veya Nöroloji seçmeniz sizi öne atar.

      Sadece bu 6 yıl boyunca daha çok çalışmış olursunuz. İmkanınız varsa başlayın derim.

      Uzun akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
    4. Nasıl 6 yıl? Hacettepe'de MD PhD seçince 8 yıla çıkmıyor mu?

      Sil
    5. Hayır 6 yıldır. Zaten programın amacı 6 yıl içerisinde 2 dereceyi de kazandırmaktır.

      http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2013/05/hacettepe-tp-fakultesi-md-phd-egitim.html
      yazımı ve bu yazıda geçen yönetmeliği dikkatli şekilde inceleyiniz.

      Sil
    6. " Kabul edilen öğrenciler III. sınıfta tıp fakültesi eğitim programını hem de çekirdek doktora programı ders döneminin I. ve II. yarıyılını alırlar. IV. ve V. sınıfta öğrenciler tıp fakültesi programından izinlidirler. Bu süre içerisinde doktora programı ders dönemini bitirir ve yeterlilik sınavına girerler. Yeterlilik sınavını verenler için tez izleme komitesi kurulur ve tez önerileri değerlendirilir. Resmi tez konusunun belirlenmesinden sonra öğrenci tez çalışmalarına başlar. VI. sınıfta öğrenciler; internlük, tezin tamamlanması, tıp doktoru unvanı ile mezuniyet ve tez savunma sınavı ve PhD unvanının alınması basamaklarını geçerler."

      Yani 3. sınıfta iken hem tıp derslerini hem de doktora derslerini alırsınız. 4. ve 5. sınıflarda tıp fakültesi stajlarından muaf olup sadece doktoranın gereklilikleri ile (yani doktora dersleri, yeterlilik, tez önerisi sunumu,...) uğraşırsınız. 6. sınıfta ise diğer arkadaşlarınızla beraber intörnlüğünüzü yapar, diğer yandan tez yazımını bitirir, 6. yılın sonunda hem MD derecenizi hem de PhD derecenizi alırsınız.

      Bu şekilde oluyor. Toplamda 6 yılda bitiriyorsunuz.

      Sil
  54. Merhaba hocam, sanırım hacettepe tıplı öğrencilerin soru yağmuruna tutuldunuz :) müsadenizle bildigim kadarıyla bu konuyu aydınlatayım. Md phd programına seçilme işlemi dönem 2 nin sonunda oluyor. Seçilen arkadaşlar d3 ve d4 te özel öğrenci olarak ders almaya baslıyorlar. Ama henüz çekirdek programa dahil degiller. D4 un sonunda aldıkları derslerde basarılı olmuşlarsa ilgi duydukları alanin çekirdek programlarına kayıt oluyorlar. Ve bu arada okul kayıtlarını donduruyorlar. (Bu uygulama 1 veya 2 yıl önce eklendi.) 2yil boyunca kayit yaptirdiklari programların derslerini aliyorlar. Sonra tez dönemine gectiklerinde kayitlarini aktiflestirip d5 tıp fakültesi derslerine eevam ediyorlar ve o arada da tezlerini tamamliyorlar. Yani fakuleyi 8 yilda bitiriyorlar.
    Hocam tam bu noktada yardiminizi talep ediyorum. Sizce bu program tip fakultesini 8 yilda bitirmeye deger mi? Veya bu programa alternatif olarak neler yapilabilir? Ben tümör biyolojine ve immunolojiye ilgi duyuyorum. Acaba bu konuda neler yapabilirim? Anladığım kadariyla bu çalışmalar biraz bireysel ilgiyle yürüyor. Kanserin tedavisini bulmak icin tip yazan bir tipdasiniz olarak bana ne önerirsiniz? Ayrıca blog için çok teşekkür ederim. Çok aydınlatıcı olmuş. Iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Verdiginiz bilgiler için teşekkür ederim. Programın ayrıntılarına bu kadar hakim değildim.

      Genelde Hacettepe MD PhD programını bitirenler yurt dısına gidiyorlar. Bu programı bitirmiş bir arkadaşım programı bitirenlerden sadece kendisinin Türkiye'de kaldığını, diğer arkadaşlarının hepsinin yurt dısına gittiğini söylemişti.

      Bu noktada size tavsiyem şudur ki: Okulu bitirdikten sonra yurt dışına gidin. Ancak o zaman yaptığınız MD PhD programı gercek degerini görür. Özellikle tıbbın ve araştırmanın çok ılerde olduğu ABD'yi tercih edin. İster direkt olarak doktora yapmaya gidin ister USMLE ile gidin. Direkt doktora yapmaya da gidebilirsiniz, kariyerinizi klinisyenlik üzerinden götürmek isterseniz USMLE ile gidebilirsiniz. O zaman Türkiye'de yaptığınız doktoranın ciddi bir anlamı olur. Kabulde çok rahat edersiniz. Araştırma laboratuvarlarında iyi ücretlerle çalışabilirsiniz (eğer lab tekniklerini iyi biliyorsanız, ELISA, Western blot, elektroforez,... gibi).

      Şu an kök hücre gibisiniz. Kariyerinizde istediğiniz alana ve yere yönelebilirsiniz. Her şeyi yapabilir ve başarabilirsiniz. Hedefinizi yüksek tutun. Yurt dısına gitmeniz önce bir "beyin göçü" olarak değerlendirilebilir ama sonrasında ülkenize dönüp ülkenize hizmet etmek amacınız olmalı.

      Kariyerinizde basarılar dilerim.

      Sil
  55. Hocam merhabalar. Bu kadar md phd diyaloglari arasında pek uygun olmayacak ama aklıma takıldı. Ben de hacettepede okuyorum bozok tipliyim fakat donem tekrari yaptim. Oyp için diploma notu da gerekiyor diye yaziyor. Acaba sinif tekrari yapanlarin diploma notu nasil hesaplaniyor. Mesala ben 57 ile kaldim. Ertesi yili 88 ile bitirdim. (Aklim basima geldi:) benim diploma notumda hangisi alinacak.? Birde bu yil lys sinavina girecegim. Sinavda hacettepeyi veya ankara tipi kazanmam halinde kaldigim seneden okumaya devam edebilir miyim? Mesela seneye d4 olacagim hacettepeyi kazanip d4 ten devam edebilir miyim? Bu konuda bir bilginiz var mi? Simdiden cok tesekkur ederim. Blog gercekten cok faydali olmuş. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Bütünlemeye kalsanız da donem tekrar etseniz de daha yüksek notlarla geçmeniz önemlidir. Bütünlemeye kalmanız ya da donem tekrar etmeniz hiçbir yerde karşınıza çıkmaz. Mesela notu önemseyen ve dereceye oynayan bazı öğrenciler bilerek Bütünlemeye kalırlar.

      Sadece, okul birincisi belirlenirken hiç donem tekrar etmemiş olma şartı aranır. Bu da sizin için cok onemli değil sanırım.

      Bildiğim kadarı ile, ÖSS ile zaten okuduğunuz bir bölümü kazanırsanız kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Ama bunu öğrenci işleriniz daha iyi bilir. Orayla görüşmeniz daha isabetli olur.

      Tıp hayatınızda basarılar dilerim. Umarım her şey hayırlısı ve gönlünüzde olur :)

      Sil
  56. Merhaba,Öncelikle,herkesin bilmesi gereken bir şey var:Türkiyede,avrupa ve amerikada olduğu gibi hekimler ,gerçek anlamda "tıp doktoru" değiller! Çünki buralarda mezuniyet öncesi yada sonrasında "tıp doktoru" ünvanı(MD)almak için 2-3 yıllık "Tıp Doktorası" programından geçmek gerekiyor,yani tıp doktoru ,tıp doktorası yapıp tez veren kişiye deniyor.Oysa Türkiyede böyle bir şey yok.Tek tip doktora var tıp ve diğer bilimlerde(hukuk,ilahiyat,eğitim,) buda bilim doktorası ve bilim doktorluğu. Yani mesleki doktora (professionel doctorate) yok, sadece araştırma doktorası(researce)(nonprofessionel doctorate) yani bizdeki adıyla bilim doktorası var..Türkiyede 1219 sayılı ve 2574 sayılı yök kanunuyla da belirlenmiş olarak tıp,diş hekimliği,veteriner hekimlik mezunlarının diploma derecesi yüksek lisansa(master) eşdeğer lisans' tır yani mezuniyette alınan ünvan doktoraya eşdeğer değildir."master" olan bir kişi doktor hele tıp doktoru hiç değildir.Burdaki "doktor" terimi ingilizceden dilimize girmiş halk dilinde "hekim yada tabip" olarak alışagelmiş bicimde kullanılan bir terimdir. Aynı biçimde diş doktoru,diş hekimliği doktoru ve veteriner hekimlik doktoru yada veteriner doktoru da kullanılmaktadır.Örn. Doç.Dr.X.Y. Türkiyede bir doçent doktora yapmadan doçent olmaktadır.Uzmanlık doktoraya eşdeğer kılındığı için(çok saçma)sanki doktora yapmış gibi doçentlik tezi vermektedirler.Peki yukardaki örnekteki Dr nedir? İşte bu Dr. Tıp mezunlarının aldığı ünvandır,bu doktora tezi verilerek alınmış doktora derecesini göstermez! bu Dr, "Tabip" ya da "Hekim"i simgeler.Oysa doktora yapılmadan "doktor" olunmaz.Hele tıp doktoru hiç olunmaz.Türkiyede tıp doktoru ünvanı diplomalara haksız olarak,üniversite rektörlükleri ve sağlık bakanlığının katakulleye getirmeleriyle kondurulmuştur. 1219 sayılı tababet kanunu hala yürürlüktedir.bu kanunun hiçbir kelimesinde bırakın tıp doktorunu ,doktor sözü bile geçmemektedir.Kanunda ünvan "Tabip" tir.Tıp öğrencilerinin bunları da bilmesinde yarar vardır.Tıp diplomaları şeklen kanuna aykırıdır.Tıp doktoru yerine Tabip yada Hekim yazmalıdır.Üstüne uzmanlık(Uz.Tabip) ya da doktora(Bilim doktorası) Yapabilirler(Uz.Dr.Tabip) olurlar.Kısaca haklar yerini bulmalıdır.Tıp eğitimi sırasında hocalar öğrencilerini siz doktora yapıyorsunuz son iki sene ,doktor olacaksınız diye kandırmamalıdır.Çünki öğrencilerin çoğu bu yalana malesef inanmaktadırlar..Kısaca söyleyeceklerim bunlar,Hayırlı günler dilerim..

    YanıtlaSil
  57. Merhaba,
    Bizlere böyle yararlı bilgiler aktardığınız için öncelikle size teşekkürlerimi sunuyorum. Anatomistlerin akupunktur salonu açabileceğini belirtmişsiniz. Bildiğim kadarıyla akupunktur salonu açılabilmesi için sertifika programları mevcut ve ben de katılmak istiyorum. Ancak Anatomist olarakta açabileceksek tabi ki doktora yapmak daha mantıklı. Ancak benim sormak istediğim Anatomistler akupunktur sertifikası olmadan da akupunktur salonu açabiliyor mu? Tekrar teşekkür eder, İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Akapunkturu sertifikalı tüm hekimler yapabilir ama bir anatomistin yapması fark yaratacaktır.

      Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı "Akupunktur Tedavisi Uygulanan Özel Sağlık Kuruluşları İle Bu Tedavinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik" e göre akapunktur ile alakalı sağlık kuruluşu açmaya ve işletmeye yetkili kişiler "Akupunktur Tedavisi Uygulama Sertifikası"na sahip hekimlerdir.

      Ben teşekkür eder, iyi günler dilerim.

      Sil
  58. Merhaba,
    Gercekten itina ile hazirlanmis ve fazlasiyla konuya hakim ve net yanitlar verdiginiz icin tesekkurler. Bu blogu kurma fikri ve hayırsever girişiminiz için de ayrıca hem tebrik hem de teşekkür ederim...

    Ben de sorularımı da şu şekilde özetleyeyim;

    1-Mecburi hizmette gorevli nöroloji uzmanıyım, tıp diplomam vardı zaten, yeni yapılan bir değişiklikle mecburi hizmet bitmeden uzmanlık diplomalarımız tarafımıza gönderildi. Ben de risk alıp istifa etmek üzereyim ve aynı zamanda İstanbul Üniversitesinde İleri Nörolojik Bilimler Doktora programını kazandım. Elimdeki uzmanlık diplomamla özelde nöroloji uzmanlığı yapıp yapamayacağım belirsiz, istifa edip bir daha mecburi hizmete ömür boyu gitmesem İleri Nörolojik Bilimler Doktorasını bitirip akademisyen olarak devam edebilme imkanım ve bir devlet üniversitesinde hayatıma devam etme şansım olur mu? (Mecburi hizmeti yarıda bırakıp bir daha da hiç mecburi ataması için başvurmazsam ileride devlete ait bir tıp fakültesinde akademisyen olma şansım herhangi birşekilde etkilenir mi?)
    2-Bir de nöroloji uzmanlığımı aldıktan sonra yaptığım ve hala üzerinde çalıştığım bir sürü yayınım var, uzmanlığımı aldıktan 5 sene sonra doçentliğe başvurma hakkım oluyor normalde,uzmanlığımı alalı 2,5 sene oldu. Ben şimdi doktoraya başlarsam ve 5 sene sonra bitirirsem bu yayınlar İleri Nörolojik Bilimler doktorasını bitirip akademisyenliğe devam ederken doçentliğe başvurursam sayılır mı sayılmaz mı?
    3-Bu durumda ben doçentliğimi nörolojiden mi ileri nörolojik bilimlerden mi almış olurum?
    4-Bütün bunlar dışında bir de ÖYP kontenjanlarında şansımı deneyip ilgi alanım olan biyoistatistik/anatomi veya fizyoloji gibi dallardan birinde araştırma görevlisi olarak çalışma hakkı kazanırsam ve daha önce bahsettiğiniz gibi sağlık bakanlığından muvafakatname ile veya istifa edip açıktan atama ile bahsi geçen kontenjanlardan birine maaşlı olarak yerleşirsem başlamış olduğum ileri nörolojik bilimler doktora programının akıbeti sizce ne olur?

    Biraz çetrefilli ve belki de atipik sorular oldu ama çabanız için şimdiden çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Yorumlarınız için teşekkür ederim. İstifanın eşiğinde olan size daha önce cevap yazmak isterdim. Genelde 3-5 günde cevap yazarım ama düğünüm olduğu için cevap şimdiye sarktı. kusura bakmayın.

      Gerçekten çetrefilli sorular. Ama birlikte tartışmaya cevaplamaya çalışayım.

      1- Nöroloji uzmanı iken 657'ye bağlı devlet memuru olarak çalışırsınız, akademi yani üniversitede iken 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na bağlı çalışırsınız. Yani akademisyenliğe devam ederseniz sanırsam Sağlık Bakanlığı'ndan istifa etmeniz ileride karşınıza çıkmaz. Çünkü çalıştığınız, bağlı olduğunuz kanun farklı olacak. Dolayısıyla İleri Nörolojik Bilimler doktoranızla akademik kariyerinize devam edebilirsiniz gibi duruyor.

      2- Doçentliğinize başvururken dosyanızda konu ile alakalı öğrencilikten beri yaptığınız bütün bilimsel yayınları koyarsınız. Ondan dolayı o yayınlarınızı da dosyanıza koymanızda fayda var. Dosyanın kalınlığı ve içeriğindeki yayınların kalitesi jüriyi etkileyen donelerdir. Resmi olarak sayılır mı sayılmaz mı bilmem ama jüriyi etkileyeceği kesindir. Özellikle nöroloji uzmanlığını bırakarak gelmiş bir idealist akademisyen imajı lehinize olacaktır.

      3- Eğer İleri Nörolojik Bilimler doktoranızla başvurursanız bu alanda doçent olmuş olursunuz. Diğer yandan yayınlarınızla Nöroloji alanında da istifa etmiş dahi olsanız doçentliğe başvurabilirsiniz. Doçent olabilmek için üniversitede çalışmaya gerek yok, dışarıdan da doçent olabilirsiniz. Böyle hem nöroloji doçenti, hem de İleri Nörolojik Bilimler doçenti olursunuz ki, çok sağlam bir kariyer ve CV sahibi olursunuz. Belki de Sağlık Bakanlığı'ndan istifanız size çok daha büyük ve güzel kapılar açar :)

      4- Eğer ki ÖYP kadrosuna geçerseniz, İleri Nörolojik Bilimler doktoranıza gidip gelebilecek durumda iseniz, ya da derslerinizi bitirip tez dönemine geçtiyseniz uzaktan tezinizi yürüterek doktoranıza tabi ki devam edebilirsiniz. Doktoranıza devam edebilmeniz bölümdeki hocalarınızla anlaşmanıza, derslere gidip gelebilmenize bağlıdır. ÖYP tarafındaki ve doktoranızın bulunduğu DETAM tarafındaki hocalarınızla doktora derslerine ve tez amacıyla gidip gelme günlerinizde anlaşmanız kaydıyla doktoranızı da yapabilirsiniz.

      Kariyerinizde başarılar dilerim. Bazen zorlukla insanı yorsa da, düzlüğe çıkıldığında çok güzel şeylere de vesile olduğu görülebilir. Umarım sizinki de güzelliklere vesile olur. Başka sorular, tartışmalar olursa beklerim. Yardımcı olmak isterim.

      İyi günler, hayatınızda ve kariyerinizde mutluluklar, başarılar, kolaylıklar dilerim.

      Sil
  59. Tekrar merhaba,

    Düğünüzden bahsetmişsiniz, öncelikle bu güzel başlangıcın eşinizle bir ömür boyu mutlulukla devam etmesini diler, bereketli, sağlıklı, huzurlu yılların sizinle olmasını temenni ederim...

    Yanıtınız için de çok teşekkür ederim. Olumlu ve motive edici yorumlarda bulunmuşsunuz, dediğiniz gibi inşallah tercihlerimden pişman olmadığım güzel sonuçlarla karşılaşırım. Yine aklıma takılan şeyler olabilir, tekrar sizin fikrinizi almak isterim, tekrar teşekkürler, iyi günler dilerim...

    YanıtlaSil
  60. Merhaba..öncelikle bu aydınlatıcı bilgileriniz ve emeğiniz için çok teşekkür ederim. tıpdilden 91 aldım yds ye girmeyecektim ama sizin yazılarınızı okuduktan sonra şevklendim yds den de 69 aldım..

    Ben genel anlamda nöbetsiz kendime vakit ayırabileceğim bir bölüm istiyorum..şuan mecburi hizmetteyim ..

    Fizyoloji histoloji farmakoloji bölümleri artık tus ta kadro açmıyolar bildiğim kadarıyla..Hocam bu bölümlere sadece doktora programıyla mı girebiliriz? doktorayı bitirdiğimizde eğer akademisyenlik düşünmez isek nelererde alışabilirz? Histoloj için tüp bebekte çalışma imkanının olduğunu ve çok iyi kazandıklarını duymuştum..vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Tebrikler. Teşekkür ederim.

      Bu yazdığınız bölümler bazı seneler TUS ile kontenjan alıyor. Yani TUS ile kadroları takip ederek girebilirsiniz. ÖYP ile de kadrolar açılıyor. Buradan duyuruyorum kadroları.

      Doktora sonrası, uzmanlık gibi tanımlı yapılan pek iş yoktur. Yani nerede bulursanız oraya girersiniz. Özel sektörde, şirketlerde, laboratuvarlarda iş bulabilir, kendi işinizi kurabilir, TUS DUS dersanelerinde hoca olabilirsiniz. Yani iş size ve araştırmanıza bakıyor. Ne desem yalan olur :)

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      İyi günler.

      Sil
  61. Doktoraya başlamak için bir yaş sınırı var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktora yapmanın yaşı yoktur. Araştırma görevlisi olmanın yaşı vardır. O da 35 yaştır.

      Sil
  62. Tıp uzmanlığı yaparken lisans eğitimi alınabilir mi?

    YanıtlaSil
  63. İkinci öğretim, açık öğretim veya uzaktan öğretim şeklinde lisans eğitimi alınabilir. Gündüz mesai saatlarinizde olduğu için örgün öğretim alınamaz.

    Kural olarak aynı anda iki eğitim almanın (mesela tıpta uzmanlık + başka bir lisans) önünde bir engel yoktur.

    İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,
    ben kardiyoloji asistanlığımın son yılındayım ve PhD ünvanı almak istiyorum, Akdeniz ünv de istediğim programlar mevcut. peki zorunlu hizmetim başka bir ile çıkarsa PhD yarım mı kalıyor?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Eğer Antalya'ya gidiş geliş yapabileceğiniz bir yere tayininiz çıkarsa belki Antalya da eğitiminize devam edebilirsiniz.

      Diğer yandan Antalya'ya uzak bir yere çıkarsa doktoranıza mecburi hizmet yerinize yakın bir üniversitede devam edebilirsiniz. Antalya'da aldığınız doktora derslerini de gittiğiniz yere saydırabilirsiniz. Böylece kaybınız olmaz.

      Örneğin, tayininiz Tekirdağ'a çıktı diyelim. Edirne'de ya da İstanbulda aynı bölümde bir doktora programına tekrar başvurur kabul alırsınız. Antalya'da aldığınız derslerin de sayılması için gittiğiniz yere başvuruda bulunursunuz. Genel olarak da kabul ediyorlar.

      Başvurup bu sene başlayabiliyorsanız başlayın derim. Ocak ayı gibi kadrolar açıklanır her üniversitede.

      İyi gunler basarılar dilerim.

      Sil
    2. Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim, size şötle bir sorum olacak, uzman iken doktoram a da devam ederken, eşimin zorunlu hizmeti çıktı karşımıza diyelim. En son değişiklikle en az 2 yıllık öğrenim durumu gerekçesi diye, sonuçta doktora bizim aldığımız eğitimin üstünde bir eğitim, eşim benim doktora yaptığım ilde görevine devam edebilir mi?

      teşekkürler

      Sil
    3. Merhabalar.

      Doktora Sağlık Bakanlığı için mazeret değildir. Doktorayı kabul etmezler. Sonuçta doktoraya başka bir üniversitede de devam edebilirsiniz. Yatay geçiş yapabilirsiniz. Ondan dolayı 2 senelik ders döneminde de olsanız kabul etmeyeceklerdir.

      Eş durumu yönetmeliğini incelemenizi tavsiye ederim Geçerli bir mazeret belki oradan çıkar. Doktoradan yana bir şey çıkacağını sanmıyorum.

      Belki mahkeme yoluna gidebilirsiniz. O da seneler sonra sonuçlanır, sonucu da belli olmaz.

      Mecburi hizmet bir sıkıntı. Umarım halledersiniz.

      Başarılar ve kolaylıklar dilerim.

      Sil
  65. Merhabalar. Öncelikle tek siteden bu kadar önemli bilgileri açıklığa kavuşturduğunuz için emeğinize sağlık diyorum. Ben Hacettepe Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları'nı TUS'la kazandım. Statüm araştırma görevlisi olarak geçiyor. Yani, asistan ve araştırm görevlisi. Duyduğuma göre Bu durumda benim uzman olarak bitireceğim bölümü PhD olarak bitiremiyorum: değil mi? Ayrıyeten dediğiniz üzere Anabilim Dalı ile konuşmam halinde ben genetik Doktorası yapmak istiyor isem, bunun için beni ALES veya diğer sınavlardan muaf tutma gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Yoksa ben ALES ve saydığınız diğer yeterlilikleri toparlamam mı lazım? Şimdiden teşekkürler efendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Teşekkür ederim.

      Hacettepe çocuk esaslı bir bölüm. Kolaylıklar diliyorum.

      Uzmanlığınızı burada bitirdiğinizde UZMAN DOKTOR unvanı alıyorsunuz. PhD değil. PhD unvanı almak için genetik, biyokimya, immünoloji, adölesan sağlığı gibi doktorası olan bölümlerde doktora yapmanız gerekmektedir.

      Doktora yeterliliklerine gelince. ALES alsanız iyi olur. ALES olmasa dahi TUS puanınızı bir hesapla ALES puanı yerine kullanabilirsiniz. HEsabı nasıl oluyor unuttum. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Enstitüleri yani doktora için kayıt yapacağınız yerler bunu bilir. Ayrıca dil puanınız olması gerekiyor. Dil puanı gereklilikleri de üniversiteden üniversiteye değişir. Hacettepe 60 istiyor mesela. Diğer üniversiteler 55 felan da isteyebiliyor doktora için. Dil puanı almanız lazım.

      Bunların haricinde okul mezuniyet notunuz ve mülakat önemli. Mezuniyet notunuzu mezun olduğunuz fakülteden öğreneceksiniz, mülakat notu da artık mülakatınıza göre.

      Hacettepe çocuk uzmanlık sırasında haftanın birkaç günü sizi doktoraya göndermeyebilir. Sorumlu öğretim üyenizle görüşmeniz lazım. Belki de belli bir seneyi tamamlayan asistanlara izin veriyorlardır. Tam olarak bilmiyorum. Konuşmanız lazım.

      İyi günler, başarılar dilerim :)

      Sil
  66. Merhaba site için teşekkürler :)
    ben mecburi hizmetimi yapmaktayım ve öyp kadroları ile doktora yapmayı planlıyorum .istifa etmem veya muvafakat almam mı gerkiyor atandığım takdirde yoksa izinleri alabilip çalışmaya devam etme şansım olur mu?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle tercih yapınız. Kazanıp kazanmadığınız belli olsun. Sonrasında ise istifa etme ya da muvafakat yollarına bakarsınız.

      Eğer şu an mecburi hizmette çalışıyorsanız kazandığınız üniversite sizin için bir devlet kurumunda çalıştığınızdan dolayı "naklen atama" isteyecektir. Yani Sağlık Bakanlığı'ndan muvafakat isteyecektir. Artık tıp doktorları muvafakat alabiliyorlar. Ama atanmanız biraz uzun sürebilir.

      Yok beklemek ve uğraşmak istemiyorum diyorsanız, kazandığınız üniversitenin "personel daire başkanlığı" ve "tıp fakültesi akademik atama" birimi ile görüşerek ve koordineli bir şekilde istifa eder, istifa ettiğinize ve ilişkinizin kesildiğine dair belgeyi üniversitenize gönderirsiniz. Böylece onlar da sizin "naklen atama" emrinizi "açıktan atama"ya çevirirler. Böylece muvafakat almaya gerek kalmadan açıktan atanmış olursunuz.

      Benim tavsiyemi sorarsanız: Bence muvafakat alarak geçin. Artık Sağlık Bakanlığı muvafakat veriyor. Eğer sizi zorlarlarsa daha önce muvafakat almış ve isminin paylaşılmasına izin veren arkadaşım "Dr. Arif Hüdai KÖKEN" adını vererek de muvafakat alabilirsiniz. Muvafakat ile geçerseniz yolluk almış olursunuz ve istifa hakkınız gittmez. Ayrıca tıp doktorları olarak her aldığımız MUVAFAKAT Sağlık Bakanlığı'nın inadını biraz daha delmektedir.

      İyi günler, iyi tercihler olsun.
      Her zaman bloga sorularınızı yazabilirsiniz.

      Sil
  67. Merhaba,kendimi değerlendirmek için daha önceki yılların Ales ile YDS sorularına bakmak istedim.Ama Osym'nin sayfasında ne yazık ki bütün sorular yok.Bütün soruları bulabileceğim bir kaynak var mı?Yayınladıkları sorular örnekleme yöntemiyle mi?Bu sorular sınavın genel havası hakkında bilgi verir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında 2012 senesine kadar olan ÜDS, KPDS, YDS ve ALES soruları var. Yalnız ALES ve YDS ye yakın zamanda girmiş birisi olarak hepsi birkaç sene oncesine göre çok daha zor.

      Yeni sorular neye göre veriliyor çok bilmiyorum. Bence piyasadaki genel kaynaklardan çalışın. Üstüne yapabileceğiniz çok bir şey yok. Sınavı sakin ve heyecansız çözün o kadar.

      Kolay gelsin.

      Sil
  68. ÖYP için yaş sınırı 35 mi?Sanki daha önceden 30 idi diye hatırlıyorum.Yanlış mı hatırlıyorum?

    YanıtlaSil
  69. Merhaba ben hemşirelik okuyorum son sınıfım. Ales sınavına girip yds sınavından da aldığım puanlarla bir anatomist olabiliyorum. bunu biliyorum fakat yüksek lisans yaparken üniversitemde asistan olarak çalışabilme hakkım var mı? bunu her üniversite kabul eder mi? ayrıca şöyle bir şey de duydum her ünivrsite hemşire mezunlu bi anotomis kabul etmiyormuş. zaten ben profluğa kadar yükselmek istiyorum. başka üniversitelerde işe alma sorunu olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Her anatomi anabilim dalı hemşire kabul etmeyebilir. Doğrudur. Yüksek lisans doktora kadroları açıldığı zaman kadro şartında başvurabilecek adayların hangi bölümlerden olabileceği yazar. Eğer hemşirelik yazıyorsa başvurabilirsiniz. İlanlarda araştırmanız lazım.

      ÖYP ile ya da 50d cari usül kadroları ile araştırma görevlisi olarak anatomi yüksek lisansı yapabilirsiniz. Lakin, kadroları çok iyi araştırıp takip etmeniz gerekiyor. Ya da herhangi bir anatomi anabilim dalı ile görüşüp kendi istekliliğinizi gösterip kadro talep edebilirsiniz. Bunları sizin takip etmeniz gerekiyor.

      Yüksek lisans ve doktoranızı yapabildikten sonra zaten Anatomi PhD sahibi olabilirsiniz. Bundan sonra hemşire olup olmamanızın bir önemi olmaz, çünkü artık anatomi doktoralısınızdır. Bundan sonrasında sizi kabul eden bir üniversitede yükselebilirsiniz.

      Yalnız işiniz bir tıpçıya göre daha zor. Çok araştırmak zorundasınız.

      İyi günler ve başarılar dilerim.

      Sil
  70. Merhabalar, öncelikle verdiğiniz yararlı bilgiler için teşekkürler. Ben tıp doktoruyum.Bizler icin yüksek lisans mı doktora mı daha uygundur? Geriatri üzerine yapılabilir mi?bu konuyla ilgili yeterli bilgiye ulaşamadım. Cevabınız için şimdiden teşekkürler ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Şahsen geriatri yüksek lisansı duymadım. Lakin bir üniversite açmış olabilir. Yüksek lisans ve doktora programı açmak üniversitelerin teklifiyle YÖK tarafından kabul edilerek açılır. Her bölümün yüksek lisans ve doktorası olabilir. Bence araştırmaya devam edin.

      YÜksek lisans mı doktora mı konusu uzun bir konu. Mesela ola ki geriatri alanında yüksek lisans olsa bile doktora açmak çok daha zordur. Bu noktada mecbur yüksek lisans yaparsınız.

      Genel olarak tıptan sonraki dallarda YL mi doktora mı derseniz, ben DOKTORA derim. Direkt olarak girip yapabiliyoruz. YL yapmamanız bir şey kaybettirmez.

      Diğer yandan amacınız kısa yoldan derece almak, konu ile alakalı bilgi sahibi olmak ise YL yapılabilir. YAni sizin amaç ve isteklerinize ve olan imkana göre sorunun cevabı değişmektedir.

      Sil
  71. Merhabalar, öncelikle hiç bilmediğim bu konu hakkındaki detaylı güzel açıklamalarınız için çok teşekkürler. Ben belki bulamamış olabilirim ama benim birkaç tane tedirgin olduğum sorularımı size sormak istedim.Öncelikle tıp fakültesinden mezun olduğumuzda doktora programını kazandığımız takdirde mecburi hizmet yapmayarak akademik alanda ilerlediğimiz de bizlere mecburi hizmet yapmak zorunluluğu gibi bir durum herhangi bir zamanda olacak mı?
    İkinci olarak biyomedikal mühendisliği ve biyomalzeme ve doku mühendisliğinde yüksek lisans yapmadan doktora yapmamız mümkün mü? Bu konu hakkında bilginiz var mı acaba ?
    Üçüncü olarak doktora yaparken öyp dışında vakıf üniversitelerinde araştırma görevlisi olarak çalışabilir miyiz? Veya ITU marmara gibi üniversitelerde öyp ile bir kontenjan bulunmadığını gördüm buralarda araştırma görevlisi olarak çalışamaz mıyız acaba ?
    Son olarak da öyp ile atandığımız üniversitede doktoramızı yapmamız gerekiyor veya burada yapmak istemez isek bir senet imzalanır denilmiş. Ayrıca öyp ile zorunlu hizmet gibi bazı durumları söylemişler. Bu konuları çok iyi anlayamadığım için size danışmak istedim. Şimdiden yardımlarınız ve bilgileriniz için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  72. Merhabalar.

    Önemli değil, ne demek.

    1- Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak mecburi hizmet yapmadığınızda "doktor yani hekim" olarak çalışamazsınız. Oysa üniversitede araştırma görevlisi, doçent gibi akademik unvanlarla YÖK kanuna bağlı olarak çalışırsınız. Ondan dolayı mecburi hizmeti yapmamış olmanız akademik kariyerinizi etkilemez.

    2- Tıp fakültesinde gördüğümüz fizyoloji, histoloji gibi alanlarda direkt olarak doktoraya başlayabilsek de genelde tıp fakültesinde direkt olarak görmediğimiz yazdığınız bölümlerde genelde YL ile başlanıyor genelde. Ama bu bölümün ve sizi kabul edecek hocaların takdiridir. Eğer ikna olurlarsa sizi doktoradan da başlatabilme inisiyatifine sahipler. Bu konunun önünde net bir engel yok.

    3- ÖYP ile çalışıyorsanız başka kurumda çalışamazsınız.

    Doktora yaparken araştırma görevlisi olmak için tek yol ÖYP değil. Ayrıca üniversitelerin kendi 50d kadroları var. Maaşlı şekilde doktora yapabilirsiniz bu kadroları araştırırsanız. Araştırıp bulmak, girmesi size kalmış.

    4- ÖYP ile atandığınız üniversitede doktora imkanı varsa atandığınız üniversitede doktoranızı yaparsınız. Yani istemedim diyerek seçme şansınız yok. Eğer atandığınız üniversitede doktora imkanı yoksa başka üniversiteye atanırsınız, burada kısmen atanacağınız üniversiteyi seçebilirsiniz. Eğer başka üniversiteye görevlendirilirseniz senet yaparsınız. Senet yaparsanız da mecburi hizmetiniz olur. Atandığınız yerde doktoranızı yaparsanız mecburi hizmetiniz olmaz. Blogdaki ayrıntılı ÖYP yazısını okuyun derim.

    Akademik kariyerinizde başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba,
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Size bir sorum olacak. Şu anda fizyoloji bölümünde uzmanlık öğrencisiyim,sağlık bakanlığı kontenjanından 'tus'la girdim. Benim merak ettiğim uzmanlık öğrencisiyken aynı zamanda doktora yapabilir miyim? Danışman hocam olumsuz cevap verdi. Mevzuatta ne yazdığıyla alakalı bilgi sahibi değilim,nerden araştıracağımı da bilemedim. Beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun.

      Danışman hocanızdan ziyade sizin akademik amiriniz olan bağlı bulunduğunuz bölümün Anabilim Dalı Başkanının kararı bu noktada önemli. Tabi bu kararın danışman hocanızdan farklı olacağını düşünmüyorum. Bence danışman hocanızı ya da anabilim dalı başkanını felan karşınıza almayın. Ülkemizde mevzuat felan malesef çok arka planda.

      Benim fikrimi sorarsanız şöyle yapın: Fizyoloji uzmanlığınızı bitirdikten sonra hala istiyorsanız doktora yapın. Uzman olduktan sonra büyük ihtimal üniversite hastaneleri fizyoloji ABDye atanacaksınız ve burada zaten siz "hoca" pozisyonunda olacaksınız. O zamandan sonra artık izin probleminiz olmayacak. Hatta fizyoloji doktorası bile yapmayıp, ilgi alanınıza göre ikinci bir alana mesela nörolojik bilimler, immünoloji veya moleküler biyoloji ve genetik gibi dallara bile yönelebilirsiniz. Önemli olan fizyoloji aşığı olabilmek. Fizyolojiyi seviyorsanız 3 sene daha sabredin, sonra hoca olduktan sonra kendinizi geliştirmeye ve doktora gibi alanlara yönelmeye başlayın.

      Bölümünüzdeki hocalarınızla iyi geçinin. Sonuçta fizyoloji camiası küçük bir camiadır ve herkes birbirini tanır.

      Sorularınızı ve katkılarınızı her zaman yazabilirsiniz.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  74. merhabalar verdiğiniz bilgiler için öncelikle çok teşekkür ederim 2. sınıf tıp öğrencisiyim hacettepe dışındaki tıp fakültesinde okuyan öğrenciler md phd için ne yapmalı.Bir de fakülteyi tezli yüksek lisans şeklinde bitirmek için nasıl bir yol izlemeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Tıp doktorları tıp fakültesini yüksek lisans derecesi ile bitirmektedir. 4. sınıfı bitirdiklerinde ise lisans derecesi almaktadır.

      Teorik olarak 4. sınıfı bitirdiğinizde herhangi bir yüksek lisansa başlayabilirsiniz.

      Diğer yandan Hacettepe haricinde hem fakültesini hem de PhD yürütebileceğimiz bir yer yok. PhD yapmak için tıp fakültesi muzıniyetinizi beklemeniz lazım.

      Mezun olduktan sonra da yine bu yazıdaki bilgilendirmelerle PhD imkanlarını kovalayablirsiniz.

      Diğer yandan 2. sınıf olmanız erken bir noktada olmanız açısından büyük avantaj. Lütfen aşağıdaki yazımı okuyun ve tıp fakültesini dolu geçirin.

      http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2014/06/tp-ogrencilerine-akademik-tavsiyeler.html

      Sorularınız olursa yine yazabilirsiniz.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      İyi günler.

      Sil
  75. Tıbbi Parazitoloji PhD, tez aşamasında ilçeye tayin olunca doktoraya ara verdim, kaydım hala duruyor. Ardından Tus ile ihtisasta başka bir ilde başladım. İhtisasta bittikten sonra tezi bitirebilmem için Üniv bulunduğu ilde eğitim hakkı için dava açarak/atanarak mecburi yapabilir miyim sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Malesef ki, şu an doktora yapmanız mecburi hizmet için neden olarak gösterilmiyor. Diğer yandan dava acarsanız kazanabilir misiniz bilmiyorum. Belki de olur.

      Aslında anayasada egitim hakkı var.

      Umarım ki atanabilirsiniz.

      Kolaylıklar.

      Sil
  76. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayirli olsun.

      Malesef ki Akdeniz Üniversitesi'ne spesifik bir bilgim bulunmamakta.

      Aslında bilgi almanın yolu dediğiniz gibi bölümün hocalarıyla görüşmektir. Bazı bölümler 1, bazıları 1,5 bazıları 2 gün bazıları da haftanın 5 günü sizi orada istemekte. Bölümlerde görüşerek size uygun bir bölüme başvurmanız en uygunu.

      Aslında "bilginizi geliştirmek" amacınız ise illaki doktoraya kabul almak zorunda değilsiniz. İstediğiniz bölümlerden istediğiniz dersi "özel öğrenci" olarak alabilirsiniz.

      Özel öğrencilik, doktora öğrencisi olmak şart olmadan istediğiniz ders almanıza olanak sağlayan bir statü. Bunu deneyebilirsiniz.

      Bence amacınız guzel. Aramaya araştırmaya devam edin.

      Kolaylıklar dilerim.

      Sil
  77. Yanlis anlamadiysam tip doktorlari belirtilen bolumlerde doktora yapmak icin ales sinavina girmesi gerekmiyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doğrudur.

      Öyp ile olsun dışardan olsun doktora yapmak için ALES sınavınızın elinizde olması lazım. Bu alanın TUS sınavı ALES'tir.

      Basarılar dilerim.

      Sil
  78. Merhabalar.Vermiş olduğunuz yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim.Tıp doktoruyum.Klinik psikoloji yüksek lisansı yapıp KPSS e girersem devlette psikolog kadrosunda çalışmam mümkün mü? Bunun için psikoloji yüksek lisansına ilaveten psikoloji doktorası da mı yapmam gereklidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Devlete atanabilmek için lisans bölümünü psikoloji olarak okumak gerekir diye biliyorum. Tabi uzman oldugum bir alan değil.

      Klinik psikoloji yüksek lisans ve doktorası ile ancak akademik pozisyonlara başvurabilirsiniz.

      Basarılar dilerim.

      Sil
  79. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  80. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  81. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  82. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  83. ıyı gunler anatomi dalında yuksek lısans yapacağım acaba mülakat sınavında ne tarz sorular sorulmakta??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Tıpta yüksek lisans ve doktora başvurularında genelde tıbbi bilgiden ziyade bölümü neden istediğinizi, gelecekte ne yapmayı düşündüğünüzü, sizi kabul ederlerse diğer adaylardan farklı olarak neler ekleyebileceginizi soruyorlar.

      Açıkcası bilimsel merak yüzünden mi yüksek lisans ya da doktora yapmak isteyip ya da askerlikten kaçmak gibi diğer amaçlarla mı kabul almak istediğinizi ayırmaya çalışıyorlar mülakatla.

      Şunu da unutmamak lazım ki, herkesin tarzı farklı. Başvuracağınız yer tıbbi bilgi de soruyor olabilir. En iyi bilgiyi başvuracağınız yerde yüksek lisans ve doktora yapanlardan alabilirsiniz.

      Basarılar dilerim.

      Sil
    2. teşekkürler kabul edildim :) bir sorum daha olacak öyp başvurusu yakın tarihte olacak mı veya yüksek lisansa başladiğım kurumda arştrma görevlisi olarak kalma veya öyp yapma gbii bi şansı elde edebilme yolları nelerdir acaba yardımcı olursanız çok sevinirim ^_^

      Sil
    3. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun :)

      Aralık ayında son ÖYP alımları olacak. Eğer halihazırda Yüksek Lisans yaptığınız yer ÖYP kadrosu istemiş ve YÖK de bu kadroyu onaylamışsa ÖYP kadrosu olabilir. KAdro istekleri şimdiye kadar gitmiştir diye tahmin ediyorum. Yani bölümünüzün anabilim dalı başkanına sorarsanız belki bu sorunuzu cevaplayabilir.

      Diğer yandan başka bir bölüme giderim diyorsanız açılan ÖYP kadrolarından istediğiniz anatomi bölümünü (anatomiye gönül verdiniz diye varsayıyorum, yoksa başka bölüm de tercih edebilirsiniz) tercih edebilirsiniz.

      YÖK sayfasından ALAN SINAVI'nı takip edin. Aralık ÖYP alımına hazır olun.

      Başarılar dilerim.

      Sil
    4. teşekkürler bir de bana öyp kalktı deyip 50/d ile asistan olmaktan bahsettiler sizce yapmalı mıyım bnu olumsuzluklardan bahsediliyor hep

      Sil
    5. Önemli değil.

      50d kadrosuyla asistan olarak maaşınızla doktoranızı yaparsınız. ÖYP'den özlük hakları olarak birkaç eksiği var ama kötü bir kadro kesinlikle değil.

      Bence olaya nereden baktığınıza bağlı. ÖYPden eksikleri olarak bakarsanız birkaç eksiği var. Tamam. Ama sonuç olarak tam zamanlı olarak üniversitede bulunmanıza, maaşınızı almanıza yarıyor. Bence bu yönden gayet güzel.

      Değerlendirin derim.

      İnsanları çok dinlememek lazım :)

      Başarılar.

      Sil
  84. Üniversitede Tıpta uzmanlık öğrencisi hekimim yani Asistan (Araştırma görevlisi doktor) TUS sınavı ile girdiğim bu bölüme devam ederken aynı zamanda başka bir üniversitede hastane yönetimi ile ilgili yüksek lisans yapabilir miyim? Yüksek lisans derslerinin hepsi hafta sonu ve tıpta asistanlık görevimi engellemiyor. Acaba ikisini aynı anda yapsam yasal olarak bir sorun olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Yasal olarak hiçbir engel yoktur. Özellikle ikinci öğretim veya uzaktan öğretim olarak hafta içi akşam ya da haftasonu yaptığınıza hiçkimse karışamaz.

      Yine de size kişisel tavsiyem yaptığınız yüksek lisansı hiçkimseye söylemeyin. Ülkemiz gibi geri kalmış ülkelerde kişisel cekememezlikler sorunlar dogurabiliyor. Herkes siz yüksek lisansınızı aldıktan sonra siz uzmanken duysun yaptığınızı.

      Kolaylıklar ve başarılar.

      Sil
  85. Merhaba...Takdire şayan bir iş yapıyorsunuz. Teşekkür ederek başlamak istiyorum bu konuda derli toplu bilgiye ulaşma imkanı verdiğiniz için.

    Ben bir eğitim araştırma hastanesinde nükleer tıp asistanıyım. Uzmanlık eğitimimin yanında genetik doktorası yaparak onkoloji üzerine çalışmak istiyorum. Bu konuda birkaç sorum olacak:

    1)Yurtdışında doktora yapabilmek için yurtiçi ve yurtdışında burs imkanları nelerdir?
    2)Doktoramı yurtdışında yapabilmek için mevcut görevimden istifa mı etmem gerekir?
    3İhtisas sonrası doktoramı bitirip döndüğümde özlük haklarım hala mevcut olacak mı? Sağlık bakanlığında görevime devam edebilir miyim?
    4)Akademik kadro bulduğum takdirde (nükleer tıp veya genetik için) tıp fakültelerinde genetik dersleri verebilir miyim?

    Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Yararlı olduğu için sizlere çok memnun oldum.

      Ben blogda daha çok Türkiye'de doktora imkanlarından bahsediyorum. Yurtdışı ile alakalı olarak uzman değilim ama bildigim kadarıyla cevaplayayım.

      1. Yurtdışı doktoraları için az da olsa yurtiçi burs var. Bunlar bazı vakıfların bursları. Araştırmak lazım. Bazı vakıflar özellikle bazı alanlara spesifik burs veriyor. Genetiğe spesifik olanlarını araştırmak lazım. Bir de bildigim Fullbright bursu var.

      Yurtdışında doktora için daha cok burs var. Yurt dısında kabul aldıktan sonra burs araştırmak lazım. Özellikle Amerkada doktora için birçok burs var. Doktora veren üniversitelerin sayfalarında "burs imkanları" seklinde yardımcı sayfalar da var. Doktora yapmayı düşündüğünüz yerlerin sayfalarindaki bu sekmeleri de inceleyin.

      2. Doktorayı yurtdışında yapabilmek için istifa da edebilirsiniz, sanırsam görevinizi de dondurabiliyorsunuz. Doktora sonrası gelip uzmanlığınızı tamamlayabiliyorsunuz. Ornegin Fullbright a kabul alanlar Amerika'dan döndükten sonra gorevlerine geri dönebiliyorlar. Yine araştırmak lazım.

      3. İhtisas sonrası donerseniz mecburi hizmete, mecburiniz bittiyse üniversite kadrolarına atanabilirsiniz nükleer tıp uzmanı olarak. Diğer yandan elinizdeki doktoranızla direkt olarak genetik bölümünden üniversitelere kabul de alabilirsiniz.

      4. Genel kabul olarak, üniversitede hangi alandan kabul aldıysanız o alanda ders verebilirsiniz. Üniversitede ihtiyac varsa iki alanda da ders anlatabilirsiniz belki. Bir de doçentliğinizi hangi alandan aldığınız önemli. Gerçi hem nükleer tıp uzmanı hem de genetik doktoralı olursanız iki alandan da doçentlik alabilir çift doçentliğinizi olabilir.

      5. Bu da sizi uyarmak istediğim bir konu. Yurt dışında, özellikle Amerika da doktoraya kabul için yüksek lisans olmasını istiyorlar GENEL OLARAK. fakat tecrübeli olması halinde tıp doktorlarını direkt olarak doktoraya kabul edebiliyorlar. Onun için kabul almadan önce genetikle hem teorik olarak hem de laboratuvar düzeyinde belirli bir tecrübe edinmenizi tavsiye ederim.

      Yurtdışında doktora süreçleri esnek ve kurumlara bağlı süreçler. Başvuracağınız kurumları ve şartlarını iyi incelemenizi ve ona göre davranmanızı tavsiye ederim.

      Akademik hayatınızda basarılar dilerim.

      İyi bayramlar.

      Sil
  86. Merhabalar doktor bey, sitenizden çok yararlandım. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Benim de hayalim nöroloji eğitimimi bitirip immünoloji yapmak. Ne var ki, bunun için ALES puanımla yerleşip doktora programında kaydımı dondurup nöroloji eğitimimi bitirdikten sonra doktora eğitimime başlamak istiyorum. Bu konuda bana ne önerebilirsiniz? Paylaşabileceğiniz bir başka tavsiyeniz var mı? Dikkatinize şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Teşekkür ederim.

      Çok güzel bir düşünce. Tebrik ederim. Umarım gerçekleşir.

      Doktora egitimi kapsamında dersler hafta ici günlerinde olmaktadır. Diğer yandan ogrencilerin talepleri doğrultusunda bazı dersler sabah çok erken, öğlen araları veya aksam mesai bitimi saatlerinde olmaktadır. Belki de uzmanlığınızı yaparken de başlayıp bazı dersleri bu sırada alabilirsiniz. Uzman olunca da daha cok ders alarak devam edebilirsiniz.

      Bunun için durumunuza bakmanız lazım tabi ki. Bunun için bazı sorulara cevap aramalisiniz:
      - uzmanlık yaptığınız yerden dersler için çıkabilecek misiniz?
      - anabilim dalı başkanınız gitmenize izin verecek mi?
      - Doktoraya kabul alacağınız yerdeki hocalarınız ne düşünüyor? Size yardımcı olacaklar mı? Sizin gelebileceğiniz saatlerde ders koyacaklar mı?

      İste bu soruların cevabı için sorularla ilgili kişilerle görüşmeniz gerekiyor.

      Aslında dediğiniz gibi uzmanlıktan sonra başlamayı düşünüyorsanız bunların hiçbirisine gerek kalmayacaktır. Ama ben şimdiden imkanları zorlamanız taraftarıyım.

      Aslında sizin için bir de mecburi hizmet sorunu var? Mecburi hizmetinizin olduğu yere yakın bir yerde başlamayı düşünebilirsiniz. Diğer yandan eş durumu gibi bir nedeniniz varsa durum değişir tabi.

      Ayrıca bu Blogdaki "Özel öğrencilik imkanları" yazısını okumanızı tavsiye ederim. Uzmanlık sırasında özel öğrenci olarak da ders alabilirsiniz.

      Şimdilik bu kadar. Daha sonra yine sorularınızı paylaşabilirsiniz.

      Başarılar dilerim.

      Sil
    2. Nezaketiniz için çok teşekkür ederim, tavsiyeleriniz bana çok yol gösterici oluyor. İyi çalışmalar.

      Sil
  87. Merhaba, okadar uzun zamandır yurtdışında ve içinde doktor olarak doktora prpgramlarını araştırıyorum ki benm için inanılmaz güzel bir süpriz oldu ve nasıl bu siteyi bulamadım dedim.Sonra farkettim ki hep tecrübe sahibi kişilere sormuşum ve sadece internetten merak ettiğim okulları araştırmışım. Size sormak istediğim çok şey var. Ben çocuk hastalıkları uzmanıyım ve şuana kadar zorunlu hizmete gitmemek için uzmanlığa başvurdum, maddi nedenlerden bırakamadım, bitirdim, zorunlu hizmete gittim vs ama yurtdşına gitmedim ve şimdi artık istediğim şeyi yapmak istiyorum.Yazan kişilerin öğrenciyken bukadar bilinçli olması çok gurur verici. Ben genetik ve moleküler biyoloji ile ilgileniyorum. Kanser biyolojisine çok ilgim var ve gerçekten kliinkten uzaklaşıp bu konuda çalışmak ve doktora yapmak istiyorum. Yurtdışında doktora için TOEFL harici hangi sınavlardan geçmem lazım?Türkiye'de doktora yapsam bununla ilgili olarak yurtdışında çalışma imkanım olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Çok teşekkür ederim.

      Ben de doktora yapmaya karar verdigimde sizin yaptığınız sekilde bilenlere, hocalara danışmış, bölümleri araştırmıştım. İnternette ise bazı bilgi kırıntıları hariç hiçbir bilgi yoktu. Ben de bunu kırmak için bu blogu kurdum. Öğrenci, uzman her düzeyde elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

      Tabi ki bazı seyleri daha öğrencilik zamanında keşfetmek guzel ama inanın zararın neresinden donsek kârdır. Hiçbir şey için geç kalmış değilsiniz. Umarım bu saatten sonra yeni bir sayfa acacaksınız.

      Ülkemizde doktoraya başlamak için ALES, dil puanı gerekiyor. Yurtdışında ise kabul almak biraz daha komplike bir iş. Yurtdışında kabul almak için bizdeki ALES'in karşılığı olan GRE, GMAT sınavlarından birisine girmek gerekiyor. Dil puanı olarak genelde İELTS ve TOEFL kullanılıyor. Bu blogda da bir İELTS yazım var. Onu okuyabilirsiniz. Bunların arasından ben IELTS i öneriyorum. Daha mantıklı bir sınav.

      Aslında Turkiye'de de doktora yapsanız erasmus olsun, tubitak bursları ile olsun yurtdışına çıkmak için çok imkan var.

      Doktora yani phd evrensel bir derecedir. Turkiye de de olsa alacağınız doktora derecesiyle dunyanın birçok ülkesinde kabul görürsünüz. Bu konuda geçerliliği uzmanlıktan daha yüksektir. Bir de MD PhD derecelerini beraber bulunduracağız için saygınlığınız katlanacaktır. Dünya genelinde MD PhD derecesine ciddi bir saygı vardır.

      Sorularınız ve yardımcı olabileceğim bir nokta olursa yazabilirsiniz. Doğru olan bu yolunuzda basarılar dilerim.

      İyi gunler.

      Sil
  88. bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum.Size iki konuda sorum olacaktı.Ben tıp öğrencisiyim.
    1)Açıköğretimden sağlık yönetimi okumak mı yoksa yüksek lisansını yapmak mı daha avantajlı? ve yüksek lisans programına alınmama gibi bir durumum olur mu?Hastane yönetiminde olmam için hangisi avantajlı?
    2)Ben kadın doğum ve hastalıkları bölümünü seçmek istiyorum hata tüp bebekde uzmanlaşmak istiyorum. bunun için hangi bölümde doktora yapmam daha uygun olur? Ben imkanım olursa 4.sınıfta yüksek lisansa başvurayım diyordum ama okul bittikten sonra aynı bölümün doktorasını yapmam mı yoksa yüksek lisans+doktora yapmam mı daha avantajlı olur?
    dahiliyeyi de çok istiyorum ama tüp bebek uzmanlığından vazgeçemiyorum.
    dahiliye-hematoloji Tus uzmanlığı + immunolojı
    ya da
    kadın dogum-tüp bebek uzmanlığı +?
    (bu konuda da beni aydınlatırsanız çok mutlu olurum iki alanda da o kadar yoğunlaşmak istiyorum ki..)
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Ne demek.

      1. Şu anda hastane yönetimi için eğitimden ziyade arkanız olması önemli. Bizim kendimizi yetiştirmemiz gelecekte "eğitime" önem verilen bir zaman geldiğinde kaliteli bir şekilde hazır olmak için.
      Şimdi yüksek lisans mı açıköğretim mi kısmına gelirsek, ikisi de yerine göre yararlı ve avantajlı. Ama benim fikrimi sorarsanız yüksek lisans yapmak daha prestijli. Diğer yandan ikisini de yapabilirsiniz. Mesela hem açıköğretim okuyarak hem de yüksek lisansı planladığınız şekilde yapabilirsiniz. Tıpçı arkadaşlarımız bunları yapabilecek kapasitedeler, hem de zorlanmadan.

      2. Tüp bebekte uzmanlaşmak için ya Histoloji ve Embriyoloji de doktora yapmanız lazım ya da kadın doğumcu olup özellikle fertilizasyon ve kadın endokrin üzerinde kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.
      Biz tıp doktorları kendi temel bilimlerimizde direkt olarak doktoradan başlayabiliyoruz, ondan dolayı tıp bitince doktoraya başlayın isterseniz. Bu açıdan yüksek lisansla başlamanın çok da bir yararı yok. Ama diğer yandan öğrenciliğiniz sırasında Histoloji ve Embriyolojiye gidin, hocalarla tanış olun, laboratuvarda çalışın. Aktif olun yani. Böylece bu alanda gerçekten severek uzmanlaşmak isteyip istemediğinizi de anlamış olursunuz.

      Şöyle diyeyim: Eğer ki tüp bebeğe yani tıptaki ismiyle in vitro fertilizasyona bu kadar ilgi duyuyorsanız dahiliyeyi felan sallayın. Ya histoloh embriyolog olun ya da kadın doğumcu. Burada temel bilimci mi olmak istediğiniz ya da klinisyen mi olmak istediğiniz ön plana çıkıyor. Eğer sürekli bilimsel olarak laboratuvarda çalışmak istiyor, tıp öğrencileriyle teorik derslerde ve laboratuvar uygulamalarında vakit geçirmek istiyorsanız temel bilimci olun, yani histoloji ve embriyoloji doktorası yapın.
      Eğer ki, bir yandan da hasta görmek istiyor, uygulamaları cerrahi ve girişimsel olarak yapmak istiyorsanız kadın doğumcu yani klinisyen olun. Şöyle bir imkan da var, eğer kadın doğum uzmanlığı yaparsanız, uzmanlık sonrası histoloji embriyolojide doktora da yapabilirsiniz. Böylece hem kadın doğum uzmanı hem de histoloji PhD yani doktoralı olursunuz.

      Yukarıdaki ihtimalleri bir düşünün. Karar sizin.

      ama şu an size güçlü tavsiyem, şimdiden kadın doğum olsun temel bilimlerdeki histoloji embriyoloji olsun bu bölümlere gidin gelin, hocalarla tanışın, aktif olarak gönüllü bir şekilde bu bölümlerde sene içerisinde ya da yazın çalışın. Bilimsel çalışmalara dahil olun, laboratuvara ameliyatlara girin. Sevdiğiniz konularda derinlemesine okumalar yapın. İşin temel bilimlerdeki ve klinik bilimlerdeki boyutunu okuyun. İşin tarihini ve tarihsel karakterleri ve olayları inceleyin.

      İstemek başarmanın yarısı. Sizde istek var. Diğer yarısı ise çalışmak. Çalışın derim.

      İstediğiniz zaman bu blogda sorularınızı sorabilirsiniz.

      Başarılar dilerim.

      Sil
    2. "eğer in vitro fertilizasyona yönelmek istiyorsanız dahiliyeyi sallayın" demişsiniz ya bunu biraz açar mısınız.Yani aklımdan dahiliyeyi atamıyorum ama kadın doğumuda istiyorum:((
      verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Dediğinizi yapıp fakültemdeki kadın doğum hocalarından birinin yanına gittim ama ne diyeceğimi bilemedim.Ameliyata falan girdim fakat bilgim az olduğu için pek bir yararı olmadı ve hocalar gerçekten çok yoğun bana zaman ayırabileceklerini sanmıyorum.
      ben bu aşamada neler yapabilirim kadın doğum adına? şimdiden ameliyatlara girip gözlem yapman bana fayda sağlar mı?
      Embriyoloji hocalarının yanına gitsem ne yapabilirim bu vakitte bilmiyorum bana bu konuda da yardımcı olur musunuz?

      Sil
    3. Merhabalar.

      Kariyerinizle alakalı son karar tabi ki sizindir. Sonuçta öncekilkte ayağınızın bir yerde sabit olması lazım. Mesela ya öncekikle dahiliyeci ya kadın doğumcu ya da histolog olmanız lazım. Ondan sonrasında yan dallarda ilerlersiniz. Mesela ana dalınız olarak kadın doğum seçtiyseniz bir yandan da histoloji alanında ilerleyebilirsiniz. Ama ana dalınızın hangisi olacağını seçmeniz önemli. Hangisi size yakın geliyorsa onu seçin, diğer alanlarda kendinizi geliştirin.

      Kendiniz geliştirmek için spesifik okumalar yapmanız lazım. Spesifik okumalar yapın. Histoloji olsun, kadın doğum olsun, dahiliye olsun bölümdeki hocalarıni yan dalcıların, asistanların yanına takılabilirsiniz. Bazen hocalar çok yoğun olabiliyor ya da sizin ilginizi çok önemsemeyebiliyor. Bölümdeki uzmanların ya da asistanların yanına da takılabilirsiniz. Çoğu zaman asistan ya da uzmanlar daha iyi ilgileniyor ve işi öğretiyor. Gittiğiniz yerde önemli olan oranın asistanı gibi çalışmanız. İşte o zaman o işi yapıp yapamayacağınıza karar veriyorsunuz doğru olarak.

      Kadın doğum ile alakalı okumalar yapın, poliklinik servis ameliyat takılın. Hocalar yoğun ve ilgisiz ise asistanlarıni yan dalcıların ya da uzmanların yanına takılın. Eğer bulabiliyorsanız Mustafa Başaran'ın Anahtar KAdın Doğum kitabını temin edin ve okuyun.

      Şu linkte Anahtar Kadın Doğum kitabı ile alakalı ayrıntılı bilgi var. Kitap çok iyi: http://patofizyoloji.blogspot.com/2011/08/anahtar-kadn-dogum-4.html

      Başka sorularınız da olursa buraya yazabilirsiniz. Her zaman yardımcı olmaya çalışırım.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  89. merhaba ben tıp doktoruyum.mecburi hizmetimi de tamamladım.şuan tsmde görev yapıyorum.kafamda yurtdışında doktora yapma düşüncesi var..bunun için nereye başvurmalıyım yada ne yapmalıyım?? yardımcı olursanız sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun. Umarım bundan sonra hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

      Yurtdışında doktora yapmak için genel olarak TOEFL ya da IELTS olmak üzere dil puanı ve bazı yerlerde bizdeki ALES'in benzeri olan GRE ya da GMAT sınavları gerekiyor.

      Doktora imkanlarını araştırmak için ilgilendiğiniz ülkede ilgilendiğiniz bölümlerin yüksek lisans ve doktora eğitimlerini veren kurumların sayfalarını incelemeniz gerekiyor. Bizdekinin aksine bu sayfalarda çok ayrıntılı bilgi bulabiliyorsunuz ve danışabileceğiniz kişilerin mail adresleri var.

      Yalnız yurtdışında Türkiye'de olduğu gibi direkt olara doktoradan başlayamayabilirsiniz. Sizi yüksek lisanstan da başlatabilirler. İlla ki doktoradan başlamak istiyorum diyorsanız ona göre yazışın derim. Tabi yurt dışında direkt olarak doktoradan başlamak için belirli bir tecrübe gerekiyor. Gerek teorik gerekse uygulamalı beceriler. Bu konuda ne durumdasınız bilmiyorum.

      Açıkçası yurt dışında doktora benim de çok iyi olduğum bir konu değil. Maalesef kendi yolunuzu büyük oranda kendiniz açmak zorundasınız. Araştırın, konuşun derim.

      Özellikle doktora veren kurumların sayfalarını ayrıntılı olarak inceleyin. Aslında biz tıp doktorları yurt dışı eğitim acentelerini hiç kullanmıyoruz. Böyle bir acenteye belki başvurabilirsiniz. Onların bilgi ve imkanları iyi olabiliyor.

      Dediğim gibi kendi yolunuzu kendiniz açacaksınız. Aynen benim bu blogda yaptığım gibi. Kim bilir bir gün siz de kendi blogunuzu açabilir, deneyimlerinizi ve tecrübelerinizi başkaları da yararlansın diye oradan paylaşabilirsiniz.

      Umarım istediğiniz olur.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  90. Merhabalar. Bu yararlı bilgilendirmeler için teşekkür ederim. Benim sorum; Ben genel cerrahi uzmanıyım. Biokimya doktorası yapmak isiyorum. Bu süreç tamamlandıktan sonra sizin de dediğiniz gibi laboratuvar açamıyoruz. Ama devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde biokimya uzmanı olarak çalışabilir miyiz. Bu konuda bilginiz var mıdır. Saygılarımı sunarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğuz bey merhabalar.

      Ozel sektörde ya da devlette ülkemizde biyokimya uzmanı yetkilerine sahip olabilmek için tıpta uzmanlık yapmanız gerekmektedir. Doktora akademik bir derecedir. Doktora sonrası üniversitelerde öğretim üyesi olarak yer bulabilirsiniz. Doktoranın amacı budur.

      Kariyerinizde basarılar dilerim.

      Sil
  91. Merhaba,
    Ben Tus ile girip Aile Hekimliğinden uzmanlığımı aldım.
    Sosyal psikiyatride yüksek lisans yapmak istiyorum
    Doktorası yok bildiğim kadarıyla bu bölümün
    Nereye ve nasıl başvurmalıyım
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  92. Merhabalar.

    Öncelikle hayırlı olsun.

    Önce yapmanız gereken bu yüksek lisans programının hangi üniversiteler altında bulunduğunu araştırmak.

    Sonrasında ise başvuru döneminde Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne başvurmak.

    Blogdaki "Sağlık Bilimleri Enstitüsü" yazısını okumanızda fayda var.
    http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2015/06/saglk-bilimleri-enstitusu-sbe.html

    Gerisi sizin internetten araştırmanıza kalmış.

    Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  93. Merhaba
    Ben tıp fakultesi ikinci sinif ogrencisiyim. Lisans programım bittikten sonra yurtdışında sinirbilim doktorasi yapmak istiyorum boyle bir sey mumkun mudur ?Eger mumkun ise bunu gerceklestirmek icin simdiden dil konusu disinda neler yapmam gerekir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Tabi ki mümkündür. Öncelikle belirttiğiniz gibi dil işini halletmeniz gerekiyor.

      Daha sonra ise sinirbilim konusunda üniversitedeki hocalarınızla çalışmanızı, laboratuvarı öğrenmenizi, mümkünse akademik çalışma yapmanızı öneririm.

      Diğer önerim ise bir sene yazın birkaç aylığına yurtdışında bir hocanın yanına gözlemci (observer) olarak gitmeniz. Bu size öğretim üyeleriyle tanışma fırsatı verecektir. Belki de bitirince yanında çalıştığınız hocanın yanına gideceksiniz. ayrıca çalıştığınız hocadan alacağınız tavsiye mektubu (recommendation letter) doktora başvurunuzda önemli bir rol oynayacaktır.

      Benim konu ile alakalı bilgim sınırlı. Bu süreç içerisinde çok araştırmanız çok kişiye danışmanız gerekiyor.

      Bu yolda başarılar dilerim.

      İyi günler.

      Sil
  94. Merhaba.

    Şu an tıp fakültesi dönem 3 öğrencisiyim ve not ortalamam 70 civarında. Benim niyetim mezuniyetten sonra -mümkünse Hacettepe'de- nöroloji uzmanlığı yapmak ve uzmanlık biter bitmez üstüne psikiyatri doktorası ekleyerek nöropsikiyatride akademik olarak ilerlemek. Bu bağlamda iki sorum olacak.

    1) Uzmanlığın ardından lisans diploma puanım doktora programları için tek başına belirleyici olur mu?

    2) Özellikle yurtdışı düşünüyorum, karşıma zorlayıcı bir kriter (dil hariç) çıkabilir mi?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Erken sınıflardan itibaren kariyerinizi planlamanız ve bu yolda adımlar atmanız çok güzel.

      Hacettepe'de "Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü" adında bir enstitü var. Bu enstitü kapsamında "Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Yüksek Lisans Programı" var. Sanırsam onu kastediyorsunuz. Yoksa psikiyatrinin ayrı bir doktora programı yok.

      1. Yazıda da belirttiğim gibi doktora alımlarında ALES puanı, dil puanı, lisans diploma puanı ve var ise mülakat notu belirleyici olmaktadır. Bu puanların yüzdeleri her üniversite için değişmektedir. Genelde en önemlileri ALES ve okul diploma puanı olmaktadır.

      2. Yurt dışı programlar için dil haricinde tavsiye mektupları, yurt dışında staj yapmanız önemlidir. Mümkünse öğrenci iken bir yazın ya da intörn iken yurtdışında staj yapın. Bu stajda yanında çalıştığınız hocanızdan alacağınız tavsiye mektupları önemlidir. Yurtdışında staj yapıp yapmadığınıza ve tavsiye mektuplarınıza dikkat etmektedirler.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      İyi günler.

      Sil
  95. MERHABA
    Ben yabancı uyrukluyum. Türkiye'deki tıp fakültesinden mezun oldum. Şu anda İstanbul'da Aile Hekimi olarak görev yapıyorum. Genetik bölümünde doktora yapmak istiyorum . Aile Hekimliği yaparken aynı anda doktora da yapabilir miyim. Maddi durumum iyi olsaydı Aile hekimliğini bırakıp tamamen doktora ile ilgilenirdim.
    TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Mesainizi ayarladığınız sürece aile hekimi iken doktora tabii ki yapabilirsiniz.

      Diğer yandan yabancı uyruklu olduğunuz için yabancı uyruklu kişiler için açılan doktora kadrolarını takip etmeniz lazım. Doktora kadroları açılırken yerli ve yabancı öğrenciler için ayrı kadrolar açılmaktadır. Birçok yer yabancı kadrosu açmıyor diye biliyorum. Ama muhakkak açan yerler vardır. Araştırmanız lazım.

      Şimdiden başarılar dilerim.

      Sil
    2. Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Ayrıca kimseyi cevapsız bırakmadığınız için saygılarımı sunarım.

      Sil
    3. Teşekkür ederim. Elimden geldiğince, bazen biraz geç de olsa cevaplandırmaya çalışıyorum. Amacım ülkemde temel bilimlerin gelişimine hizmet edebilmek. Gelişimine katkıda bulunabildiysem ne mutlu.

      İyi günler.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  96. merhaba..
    yardımlarınız için çok teşekkürler.
    anestezi uzmanlığı sonrası yurtdışında hangi doktora programını önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      İlk planda aklıma gelenler farmakoloji, biyokimya, nörolojik bilimler doktoraları. Veya nörofizyoloji ile uğraşmak isterseniz fizyoloji doktorası yapabilirsiniz.

      Alanınızla alakalı olmasının dışında yapmak istediğiniz başka bir doktora varsa onu da yapabilirsiniz.

      Şimdiden başarılar dilerim.

      Sil
  97. Merhaba. Patolojide doktora yapmanın bir avantajı var mıdır sizce? Ben bir tıp hekimiyim ve cari alımla (tusla değil) patoloji asistanlığına başlama imkanım mevcut.
    Biyokimyada tus ile doktora arasında laboratuar açma yetkisi gibi bir fark var. Patolojide böyle bir fark/ bir olumsuzluk var mıdır?
    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doktora ile Tıpta uzmanlık arasındaki farklar her bölümde aynı. Biyokimyada olduğu patolojide de uzman olmayacağınız için devlet hastanesine atanma ve çalışma şansınız olmaz.

      Ülke olarak daha yeni öğrendiğimiz mevzu şu ki; Doktora bir akademik süreçtir. Doktora yapmanın genel olarak yegane amacı akademik kariyer yapmaktır. Eğer ki doktoraya kabul alırsanız ancak üniversite hastanesi patoloji anabilim dalında hoca olarak kalabilirsiniz. Anabilim dalında ders anlatır, araştırma yapar, genel işleyişe katılırsınız. Sanırsam üniversite hastanesinde patoloji sonuç verme şansınız olabilir. Ona da tam emin değilim.

      Genel olarak durum bu şekilde. Şimdiden kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  98. Merhabalar,
    TUS ile girilen asistanlık sonrası uzmanlık alınıp mecburi hizmet yapmadan doktoraya başvurmak mümkün mü acaba?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  99. Merhabalar.

    Doktoraya her zaman başvurup kabul alabilirsiniz. Doktora öğrencisi olmanın önünde hiçbir engel yoktur.

    Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  100. Hocam saygılar ve teşekkürler.

    Benim durumum çeşitli sebeplerden dolayı sanırım önceki sorulardan oldukça farklı, öncelikle birçok kişiye enteresan gelebilecek eğitim basamaklarımı yazayım:

    1) Kamu Yönetimi Lisansı
    2) Hastane Yönetimi Yüksek Lisansı
    3) Tıbbi Fizyoloji Doktorası

    Diğer taraftan fizyoloji eğitimim nedeniyle yoğun şekilde biyokimya çalışıyorum .

    Bilindiği üzere TUS da bazı bölümlere (biyokimya, mikrobiyoloji) girmek için hekim olma zorunluluğu yok. Yani TUS kılavuzunda Tablo 1A’nın Tıp Dışı Meslek Mensupları için (T. D. M. M. İ.) referans bölümleri Kimya, Biyokimya, Veterinerlik ve Eczacılık fakülteleri.

    Biyokimyaya çok seviyorum fakat kanunen şu durumda TUS'a giremiyorum (Kamu Yönetimi Lisansı).
    Halbuki doktora programım Tıbbi Fizyoloji ve adı üzerinde 4 yıllık bir doktora programı yani lisans mezuniyetim
    her ne kadar tutmasa da Doktora mezuniyetim mevcut sorunu aşabilmeli diye düşünüyorum.

    Soruma dair, mümkün ise katkınız ve yorumunuz benim için çok kıymetli,
    Tekrar teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle fizyoloji ve biyokimya alanlarındaki çalışma azminizi takdir etmemek elde değil. Sizi tebrik ediyorum. İnsan sevdiği bölümü bazen çok sonra keşfediyor. Sizin de sanırsam öyle oldu.

      Diğer yandan ülkemizde bitirdiğimiz bölüm sürekli bizi takip ediyor. Lisans bölümü olarak TDMMİ için uygun değilsek maalesef doktora da yapsak bunu değiştirmez.

      Bu blogda vurguladığım önemli bir şey doktoranın tamamen AKADEMİK bir süreç olduğu. Bu açıdan tek yararı size akademik bir derece kazandırması ve üniversitede öğretim üyesi olma şansı sağlaması. Bunun dışında değiştirdiği herhangi bir özlük hakkı yok maalesef. Bildiğiniz gibi biyokimya doktorası yapan bir hekim bile biyokimya laboratuvarı açamaz. Ancak biyokimya uzmanlığı yapan birisi lab. açabilir.

      Bu noktada yapabileceğiniz tek şey dava açarak olumsuz bulduğunuz durumun kaldırılması yasal olarak talep etmektir. Mahkeme kararı nasıl çıkar onu kestirmek zor. Ama elinizdeki tek çare bu gibi görünüyor bana. Tabi başkaları ne düşünür, ne gibi çıkar yollar tavsiye edebilir sormak lazım.

      Keşke sizdeki temel bilimler azminin tırnağı bizim tıp doktoru arkadaşlarda olsa. Ama maalesef.

      Çabanızı takdir ediyor, adanmış bir şekilde çıktığınız bu yolda başarılar diliyorum.

      Saygılarımla.

      Sil
  101. Hocam paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler. Ben devlet hastanesinde sertifikalı pratisyen hekim olarak hemodiyaliz ünitesinde çalışıyorum. Bilginiz vardır muhtemelen bakanlık geleneksel ve tamamlayıcı tedavilerle alakalı bir yönetmelik yayınladı. Bizim hastane olarak bir unite açma planımız var. Benim bu ise girdikten sonra ciddi olarak gordugum en büyük eksiklik bu işlerle(yönetmelikte 14 kalem alan mevcut akupunktur, kupa, fitoterapi, ozon...)uğraşanların buyuk kısmının (hepsi demek değerli katkılar sağlayan hocalarımıza haksızlık olur misalen akupunkturun turkiyede taninmasini ve anlasilmasini sağlayan anatomi ve biyokimya hocalarimiz mevcut) sadece parayi alıp ise devam etmeleri. Yani bu tedavilerin bilimsel temellerinin bulunması ve tıbbın hizmetine daha bilinçli sunulması için pek çaba sarf etmedikleri. Benim sorum burda başlıyor; ben biraz meraktan birazda özel ilgimden ötürü bu denizin içinde buldum kendimi. Fakat dedigim gibi bu alanlarda ar-ge faaliyetleri yürütmek bilimsel çalışmalar yapmak helede bir pratisyen olarak pek mümkün görünmüyor. Uzmanlık almak sınav eğitim mecburi derken cok zaman kaybettirecek zor ve sancılı bir süreç şu an benim için. Doktora programları hem zaman hemde iş açısından düzenimi bozmayı gerektirmeyecek. Bu alanda önerebileceğiniz bir dal varsa görüşlerinizi bilmek isterim. Ayrıca doktora sonrası anladığım kadarıyla uzman maaşı alamayacağım ama bunun bana ek getirisi olur mu? Avantaji ne olur...
    Saygılarımla teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Düşünceniz çok güzel. Dediğiniz gibi içinde bulunduğunuz durumda sizin en iyi çözüm doktora programları. Bitirdiğinizde özlük hakkı olarak en avantajlı imkanı üniversitelerde öğretim üyesi olma avantajıdır. Şu anda bulunduğunuz hemodiyaliz merkezi hekimliğini bu süre içerisinde basamak olarak kullanıp doktora sonrası alanınızda herhangi bir tıp fakültesi anabilim dalından kabul alabilirsiniz. Özellikle bu temel bilimler alanlarında öğretim üyesi ihtiyacı çok fazla. Öğretim üyesi olursanız öğretim üyesi maaşı alırsınız ki, son zamanlarda baya bir düzeldi. Ama sizin şu anki maaşınızla karşılaştırılınca nasıl olur bilmiyorum.

      Size bu noktadaki doktora tavsiyem tamamlayıcı tedavi alanlarından bir ya da birkaçını kendinize uzmanlık ve özelleşme alanı olarak seçmeniz. Böylece daha isabetli bir doktora programına başvurabilirsiniz. Örneğin, akupunktur, karyopraktik, osteopati, refleksoloji için ANATOMİ en uygun doktora seçeneği gibi duruyor. Homeopati için FİZYOLOJİ doktorası yapılabilir. Diğer yandan FARMAKOLOJİ doktorası tüm uygulamalar için yapılabilir. Ayrıca yapacağınız TIBBİ BİYOLOJİ, BİYOFİZİK, MİKROBİYOLOJİ, BİYOKİMYA,... gibi diğer doktoralar da size avantaj sağlayacaktır. Böylelikle hem PhD unvanı kazanacak, hem de diğer yandan seçtiğiniz alana özgü çalışmalar yaparak kendinizi geliştireceksiniz.

      PhD unvanı demek araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yapabilir olma, yetkinlik unvanıdır. Doktorayı bitirdikten sonra da bir üniversitede kadro bulmaya çalışmanızı tavsiye ederim. Çünkü araştırmanın yeri ülkemizde üniversitelerdir. MEvcut konumuzla ar-ge yapmanız biraz zor.

      Diğer yandan bazı tıpta uzmanlık bölümlerini de değerlendirebilirsiniz. Biraz önce konuştuğumuz ANATOMİ, FİZYOLOJİ gibi temel bilimleri uzmanlık ile de yapabilirsiniz. Asistanlığınızda kendinizi daha rahat araştırmalara verebilirsiniz. Ayrıca araştırmanızı tavsiye ettiğim diğer 2 uzmanlık TIBBİ EKOLOJİ VE HİDROKLİMATOLOJİ ve SU ALTI HEKİMLİĞİ VE HİPERBARİK TIP bölümleri. Bu bölümler de tamamlayıcı tedaviye uygun bölümler.

      Son tavsiyem ise doktora ya da tıpta uzmanlığı hangi alanda yaparsanız yapın BİTİRME TEZİnizi muhakkak ilgilendiğiniz tamamlayıcı tedavi üzerine yapın. Teziniz sizi akademik olarak tanımlayan en önemli ögelerden birisidir.

      Umarım çıktığınız bu yolda başarılı olursunuz.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  102. Merhaba. Ben Azerbaycan Tıp Universitesinde son sınıf (6. sınıf) öğrencisiyim. Türkiyede mikrobioloji dalında doktora yapmak istiyorum. ALES ve YDS sınavlarına girdikden ve üniversiteyi bitirdikden hemen sonra Türkiyede üniversitelere baş vuru yapa bilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Evet yapabilirsiniz. Eğer Türkiye vatandaşı iseniz yerli kadrolara, Azeri Türkü iseniz yabancı kadrolarına başvurabilirsiniz.

      kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil