Uzun zamandır ÖYP ile alakalı yeni bir yönetmelik bekleniyordu. Zira, yurt dışı dil eğitimi gibi birçok konuda eksikler vardı. İçeriden olan kaynaklar yönetmeliğin hazırlandığını ve Maliye Bakanlığı onayı beklediklerini söylüyorlardı. En sonunda Aralık 2013 itibariyle yeni yönetmelik çıkmış oldu.
Yeni yönetmelikle beraber yurt dışı yabancı dil kursu belirlenmiş oldu, bunun yanında ÖYP alımları ve kadrolarıyla alakalı kısıtlayıcı karar da çıktı. Önceki yönetmeliğe göre farklılıklar şöyle:
Önceki yönetmelikte yurt dışı yabancı dil kursunun nasıl yapılacağı ve kimlerin gönderileceği açık değildi. Bundan dolayı uzunca bir süredir yurt dışı dil eğitimine ÖYP kapsamında kimse gönderilmemişti. Artık yurt dışı dil eğitiminin nasıl yapılacağı yönetmelikte ayrıntılı olarak yazmaktadır.
"Yurt dışında yabancı dil eğitimi
MADDE 8- (l) ÖYP araştrrma görevlilerinden aşağıdaki şartları taşıyanlar, istekleri
halinde yabancı dil eğitimi için en fazla 6 ay süreyle 2547 sayılı Kanunun 39 uncu
maddesinin birinci fikrası kapsamında yurt dışına gönderilebilir.
(2) Araştırma görevlilerinin yurt dışında yabancı dil eğitimi alabilmeleri için;
a) Başvuru tarihinden önceki beş yıl içinde alınmış olmak kaydıyla, eğitim almak istedikleri yabancı dile ilişkin yabancı dil sınavından en az 65 puan almış olmak ya da eşdeğerliği ÖSYM tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından eşdeğer puan almış olmak,
b) Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan yabancı dil eğitimi için antetli ve imzalı kabul belgesi almak gereklidir.
(3) Yabancı Dil Eğitimi için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlilerinden belirlenen şartları sağlayanlar, bağlı bulunduğu fakülte veya enstitüye başvurularını yaparlar. Enstitü/Fakülte yönetim kurulunda değerlendirilerek yurt dışına gönderilmesi uygun bulunan başvurular ilgili rektörlük aracılığıyla YÖK'e teklif edilir. Rektörlüklerce YÖK'e gönderilen teklifler Yürütme Kurulunda görüşülerek karara bağlanır.
(4) Yabancı Dil Eğitimi almak için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlilerine yol masrafı, yevmiye ve zorunlu sağlık sigortası, yabancı dil eğitim giderleri olarak yapılacak ödemeler ülke ve ödeme unsurları itibarıyla Yürütme Kurulu tarafından bir liste halinde belirlenir ve ilgililere duyurulur. YÖK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından araştırma görevlisi için kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumuna aktarılacak kaynağın tutarı, kaynak aktarımı tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak hesaplanan Türk Lirası tutarını geçemez. Kaynak aktarılma tarihinden sonra meydana gelecek kur farkları hiçbir şekilde dikkate alınmaz. Bu ödemeler dışında ilgililere herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz.
(5) Yabancı dil eğitimini başarı ile tamamlayamayan, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen lisansüstü eğitim programlarından birine başlamayan, ÖYP'ye devam etmeyen, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumunda görevine başlamayan veya görevine başlayıp mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilerek haklarında imzaladıkları "Yüklenme Senedi ile Muteber İmzalı Müteselsil Kefalet Senedi" hükümleri uyarınca işlem yapılır.
Önceki yönetmelikte yanlış beyanda bulunarak (mezuniyet lisans bölümünü ya da puanlarını) yerleşmemesi gereken bir bölüme yerleşenlere herhangi bir yaptırım yoktu. Sadece yerleştikleri kadroyu yaktıklarıyla kalıyorlardı. Mesela bir inşaat mühendisi tıp fakültesi kadrosu yazdığında yerleşiyor ama yerleşme sonraki kayıtta fark edilip kadroya alınmıyor ve kadro yanmış oluyordu. Bu kişiye de herhangi bir yaptırım yoktu. Şimdi ise yanlış beyanda bulunarak ÖYP kadrolarına yerleşenlerin bir daha ÖYP kadrolarına yerleşmeleri engelleniyor.
Eskiden atanıp da göreve başlamayanlara sadece 1 sene içerisinde tekrar başvurmaları durumunda puan kesintisi uygulaması vardı. Şimdi ise atanıp göreve başlamayanlar yani yok yere ÖYP kadrosunu yakanların 3 yıl boyunca ÖYP kadrolarına yerleşmeleri engelleniyor.
Eskiden yurt içi yabancı dl kursunda herhangi bir devam zorunluluğu ya da minimum bir devamsızlık sınırı gibi bir uygulama yoktu. Hem yabancı dil kursuna devam edip hem de yüksek lisans ya da doktora eğitimine örgün öğretim olarak devam edenler bile vardı. Bu da dil kursuna devamı kişisel yönetimlere ve suistimallere açık bırakıyordu. Şimdi ise yurt içi yabancı dil kursuna gidenlerin 10 günden fazla devamsızlık yapmaları durumunda ÖYP kadrosuyla ilişikleri kesilecek.
Eskiden 65 dil puanını zaten geçmiş olanlar için atandıktan sonra, 65 dil puanını geçmemişler için 65 dil puanını verdikten sonra 2 dönem içerisinde lisansüstü programa başlama üst sınırı vardı. Şimdi ise yukarıda saydığım durumda olanlar 2 dönem hakları olmadan direkt olarak lisansüstü eğitime başlamaları gerekmektedir, yoksa ilişikleri kesilir.
Ayrıca artık ÖYP kapsamında yüksek lisansını bitirenlerin başka bir üniversitede doktoraya devam etmeleri YÖK kuruluna bırakılmıştır (direkt olarak doktoraya başlayan biz tıp doktorlarını ilgilendirmemektedir).
ÖYP kapsamında bir kadroyu kazanıp göreve başlamayanlara ya da istifa edenlere % 10 puan kesintisi aynen devam etmektedir.
Sonuç
ÖYP yurt dışı yabancı dil eğitimi netliğe kavuşmuştur. Ayrıca ÖYP programının ve kadrolarının yazılırken dikkatli yazılması ve kadroların yakılmaması, kadrolara insanların daha düşünerek girmeleri için aslında gerekli olan önlemler alınmıştır.
Bir işe başlarken, bir yola çıkarken mevzuatı okumak lazım. İşte mevzuat ve kaynaklar:
- Yeni ÖYP usul ve esaslar http://www.akademikpersonel.org/puan/oyp_usul_esaslar_2013.pdf
- http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/oyp-usul-ve-esaslari-degisti.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder