Sevgili okurlar. Herkese merhaba.
2011 yılının sonunda çıktığım ve 2012 yılının başında "Tıpta Doktora İmkanlarına Giriş" yazısıyla ilk meyvesini veren bu yolda 2. yılımıza girmiş bulunuyoruz.
Blogumuzun ikinci yılı herkese kutlu olsun.
2011 yılının sonunda doktora sürecine girdiğimde tıpta doktora konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu gördüm. Süreci bilen birkaç kişiden sözlü olarak bilgi alabilmeme rağmen yazılı olarak neredeyse hiçbir şey bulamamıştım. Diğer yandan tıp doktorları arasında da doktoranın ne olduğunu bilenlerin sayısı çok azdı. Tıp doktorlarının temel bilimlerde doktora yapabileceği imkanından haberdar olanların sayısı ise çok çok azdı, neredeyse yoktu. Birçok tıp öğrencisi ve tıp doktoru TUS ve uzmanlıkla alakalı bilgi sahibiyken bilgileri bunun ötesine geçmiyordu.
İşte bu noktada tıp doktorlarımıza tıpta doktora ile alakalı kendim öğrendikçe bildiklerimi aktarmaya karar verdim. Amaçlarım şu şekildeydi, hala da böyle:
- Tıp öğrencilerinin ve tıp doktorlarının temel bilimler ve doktora ile alakalı bilgi birikimini oluşturmak ve arttırmak
- Tıp fakültesinden sonra temel bilimler tercih edenlerin sayısını ve niteliğini arttırmak
- Temel bilimlere çok uygun ve yatkın tıp öğrencilerine temel bilimleri ve imkanlarını tanıtarak popüler klinik bölümlerin peşinde koşmalarını engellemek ve onları temel bilimlere kazandırmak (100 tıp öğrencisi arasında birkaç kişi olsalar bile)
- Temel bilimler tercih edecek olanların tıpta uzmanlık ve doktora arasında bilinçli bir tercih yapmalarına katkıda bulunmak
- Temel bilimler seçmeyip klinisyen olmayı tercih edenlere doktora ile araştırma yönlerini geliştirebileceklerini hatırlatmak
- Türk bilim ve araştırma camiasına yeni ve nitelikli tıp doktorlarının kazandırılması
- Tıpta doktora ve uzaktan yakından bununla alakalı her şeyi ortaya koymak
- Doktora imkanları (ÖYP, cari usül, dışarıdan, yurtdışı,...) ile alakalı tıp doktorlarını bilinçlendirmek
- Temel bilimlerin, araştırmanın, laboratuvarın, doktoranın felsefi altyapısına inerek derinlik kazanmak ve kazandırmak
Bu süreç içerisinde amaçlarıma hizmet edecek yazılar yazmaya çalıştım. Sizlerden gelen sorulara bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalıştım. Yoğunluğuma rağmen bunlara zaman ayırmaya çalıştım. Umarım çalışmaya da devam edeceğim.
Bilgiyi kendine saklayarak yükselmeye çalışmak yerine, bilgiyi paylaşarak toplum olarak hep beraber yükselme taraftarıyım. Keşke toplumumuzun her ferdi böyle düşünse.
Diğer yandan blogu okuyan, takip eden ve soru soran okurlara çok teşekkür ederim. Sizlerin geri bildirimleri, ilgisi ve soruları olmasaydı belki de blog bu kadar ileri gitmezdi. Sizlerden gelen ilgi her zaman motivasyon kaynağı oldu. Sizlerden gelen sorular kendimi geliştirmem için bir ateşleyici oldu. Teşekkür ederim.
Yazdığım konularda uzman olduğumu iddia etmiyorum. Sadece bu konularda bildiklerimi, bildiğim kadarıyla sizlere aktarmaya çalışıyorum. Başka bir iddiam yoktur. Yazdıklarımı da bu çerçeveden okuyunuz. Hatalarım olabilir. Yorumlarınıza bu açıdan açığım.
Herkese tekrar teşekkür ederim. Birlikte nice yıllara.
Ülkemiz bilimde, araştırmada, temel bilimlerde en yüksek noktaya gelinceye dek...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Nice yıllara. Ben yakın zamanda intörn olacak bir tıp öğrencisi olarak 4,5 yılımı akademik alana yönelmek istediğimi bilerek ama nasıl yapacağımı bilmeden geçirdim. Ta ki burayla tanışana dek. Şimdi ise Ales ve Yds'den istediği puanları almış, hayallerimdeki işi yapmak için diplomayı almayı bekleyen biriyim. Yaptıklarınız ve bana olan katkılarınız için çok teşekkürler.
YanıtlaSilYorumun ve iyi dileklerin için teşekkür ederim Ali.
SilKariyerinde ve akademik hayatında başarılar dilerim.
Nice başarılı ve mutlu yıllara.
merhaba ben 4. sınıf öğrencisiyim. tıpta öğrencilik süresince akademik alana yönelmek için neler yapılabilir? doktora dersleri öğrenciyken alınabilir mi? ales ve ydsye ne zaman girilmelidir geçerlilik süreleri fakülteye göre değişir mi?
YanıtlaSilMerhabalar.
SilTıp öğrenciliği zamanında sınavlar alınabilir. ALES'in geçerliliği 3 senedir, YDS'de ise akademik olarak bir geçerlilik süresi yoktur doktora başvurularında (TUS için olan 5 sene geçerlilikle karştırmayın).
Tıp öğrenciliği sırasında ideal olarak 5. ve 6. sınıflarda bu sınavlara girmek lazım.
Tıp öğrenciliği sırasında akademik yönünüzü ilerletmek için ilgili olduğunuz dalda hocalarla görüşüp araştırmalara katılabilirsiniz. Bu da okulu bitirdiğinizde hocalarınızın gözünde size bir tanınırlık ve saygı kazandırır. Doktoraya daha rahat hatta tereyağından kıl çeker gibi kabul alırsınız. Ayrıca doktora bir araştırma, research derecesidir. Yabancı ülkelerde research degree olarak da geçer. Araştırma yapın, bol bol okuyun, hocalarla tanışıklığınızı ilerletin ve beraber işler yapın.
Tıp öğrencisi iken doktoraya başvuramazsınız. Ama bu, üniversitenizde ilgi duyduğunuz bölümde doktora derslerine girmenize mani olmaz. Öğrenciyken hocalarla görüşüp doktora derslerine girmek istediğinizi söyleyin. Bence çok şık olur.
Akademik hayatınızda başarılar dilerim.