Blog kurulalı 7 yılı geçti. Bu süre içerisinde blogda temel bilimler, doktora, PhD ve genel tıbbi felsefi konularda 50 üstünde yazı paylaşıldı.
Blogda 600'e yakın yorum yapıldı ve bu yorumlara cevap verildi.
Kurulduğu günden bu yana yapılan ziyaret sayısı: 150.000.
Çok geniş bir coğrafyadan Rusya, ABD, Almanya, Ukrayna, Azerbaycan, Türki Cumhuriyetler, Kıbrıs, ... takipçi ve okur blogu ziyaret etmekte.
Bu blogu kurarken ki amacım, o zamanlar kimsenin bilmediği, bakir bir alanda tıp doktorlarını bilgilendirmekti. İlk yola çıktığımda kendi yolumu kendim açtım. İstedim ki başkaları kendi yolunu açmak zorunda kalmasın ve açılmış bir yoldan gitmenin verdiği rahatlığı yaşasınlar. Çok şükür ki şu anda tıpta doktora imkanlarını merak edip de blogda bulunamayan bir soru olduğunu düşünmüyorum.
Buradan başka hiçbir beklentim olmadı. Hatta bloga hiçbir Google Adsense veya harici bir reklam da almadım. Sadece ülkemizin bilimsel gelişimine faydalı olmayı amaçladım.
Her 100 tıp doktorundan istatistiksel olarak 3 ya da 5 tanesinin temel bilimler tercih etmesi gerekir. Ama tıp doktorlarımızın popüler kültürün etkisinde farklı uzmanlıklar peşinde koştuğunu gördüm. Bu blogu da temel bilimleri değerlendirin, o 3 - 5 tıp doktoru görsün de mutlu olacakları bölümler olan temel bilimleri yazsınlar diye kurdum. Diğer yandan klinisyen olup yanında doktora yapmayı düşünecek her 100 tıp doktorundan yine 3 - 5 doktorun faydalanmasını da amaçladım. Bu blogdaki sözlerim zaten her tıp doktoruna değil, istatistiksel olarak konuşmak gerekirse (statistically speaking), her 100 tıp doktorundan en fazla 10 tanesinedir.
Bu noktada bu blog sizlere ne kadar faydalı oldu? Merak etmekteyim. Bu blogdan faydalanıp hayatında önemli değişiklikler yapanlar yorumlara yazabilirler mi acaba?
Sizden gelecek yorumlar blogun daha aktif olmasına, yeni makalelerin gelmesine, hatta blog danışmanlık ve doktora MD - PhD konularıyla alakalı daha farklı projelere sebep olacaktır.
Lütfen bu blogu okuyan ve faydalananlar görüş ve önerilerini yazsınlar.
Kişisel, bilimsel ve profesyonel gelişim uğrunda yolumuza devam edelim.
Merhabalar, önce blogunuz için teşekkürler, gerçekten çok bilgi verici yazılarınız var. Bir sorum var ancak nereye yazsam bilemediğim için en güncel yazınızın altına yazmak istedim.
YanıtlaSilBen 3.sınıf tıp öğrencisiyim. Akademiye yönelmek istiyordum fakat ailemin zoruyla tıpa girdim. Doktorluk yapmak istemiyorum, akademisyen veya araştırmacı olmak istiyorum, tercihen yurtdışında. Mezun olduktan sonra hangi adımları izlemeliyim? Uzmanlık eğitimi almam şart mı? Mesela genetik veya psikiyatri alanları ilgimi çekiyor.
Teşekkür ederim.
Merhabalar.
SilTeşekkür ederim.
Çok geniş kapsamlı bir soru sordunuz. Elimden geldiğince cevap vereceğim.
AKADEMİ KONUSU
Akademi genel bir kavramdır. Üniversite eğitimden sonra yüksek lisans doktora ya da tıpta uzmanlık ile üniversitede kalmaya denir. Tıpta da akademiye yönelebileceğiniz gibi diğer her bölümde de akademiye yönelebilirsiniz. Tıptan sonra üniversitede devam edebilirsiniz.
ARAŞTIRMA VE AKADEMİ POZİSYONLARI
Doktorluk yapmak demek sadece hasta bakmak demek değildir. Temel bilimlerde araştırma yapan doktorlar da var, halkı bilinçlendiren eğitimler veren doktorla da var hasta bakan doktorlar da... Yani doktorluk demek eşit değildir hasta bakmak. Aziz Sancar gibi araştırma yapan ve buluşlarıyla insanlığın sağlığına hizmet eden bir doktor da olabilirsiniz. Bu açıdan tıbbı bitirin doktor olun ama temel bilimlere yönlenin. Araştırmalar yapın akademisyen olun öğrencilere ders anlatın. Temel bilimleri sevdirin.
YURTDIŞI KONUSU
Yurtdışında doktor olabilirsiniz. Yurt dışında uzmanlık ya da doktora da yapabilirsiniz. Bu nasıl gitmek istediğinize bağlı. Uzmanlık yapmanız şart değil. Mezuniyetiniz sonrası doktora programlarına kabul alabilirsiniz. İsteğiniz sanırsam bu yönde. Genetik için doktora, psikiyatri için uzmanlık yapmanız lazım yurtdışında.
Yurt dışı süreci için öncelikle İngilizce'nizi geliştirmeniz lazım. Sonra gideceğiniz ülke ve ülkelere karar vermeniz ve pozisyonları araştırmanız gerekir. Bundan sonrasını araştırmak size kalmış. Çok araştıracaksınız ve gayret edeceksiniz.
Başarılar dilerim.
Blogunuz sayesinde kendime bir yol çizdim ve kendimi temel bilimlerde buldum. Çok teşekkür ederim bu arada sizinle konuşmak istediğim konular var bana mail adresi veya ulaşabileceğim bir iletişim sayfası bırakırsanız memnun olurum. Teşekkürler
SilMerhabalar.
SilKonularla alakalı danışacağınız şeyleri blogda paylaşmanızda yarar var. Böylece diğer insanlar da soru cevapları takip edebilir. Sonuçta gizli saklı bir şeyimiz yok. Buradan yazabilirsiniz her türlü sorunuzu.
Merhabalar. 5.sınıfta kariyerime yön çizmek için daha ayrıntılı daha farklı alanlar ararken blogunuzu keşfettim.Çok bilgilendirici yazılar olmuş teşekkür ediyorum. Size kendi adıma soracağım sorular şunlar olacak:
YanıtlaSilYDS puanımı aldım. Ales'e başvurmayı ve puanımı almayı düşünüyorum sizce beşinci sınıf bunun için iyi bir sene mi?
Her ne kadar phd yapmak istesem de klinik bilimlerden de uzmanlık edinmek istiyorum bu yüzden sınav puanlarımı aldıktan sonra phd programlarına 6da mı başvurmalıyım yoksa mezun olduktan sonra mı?
Phd programı uzun ve zor bir program her bölüm için. Sizin bu süreci yaşadığınız yılları ve imkanlarınızı bilemiyorum ancak intörnlükte başlamak veya asistanken başlamak sürdürülebilir bir hedef olur mu?
Emek ve ilginiz için şimdiden teşekkür ediyor yanıtınızı merakla bekliyorum.
Merhabalar.
Sil1. Öncelikle YDS, YÖKDİL ve ALES puanlarını almak için 5. sınıf çok ideal bir sene. Çünkü 6. sınıfta TUS yoğunlaşmanız gerekebilir. Şu anda hedeefinize yönlenmediğiniz için dediğiniz gibi genel gitmekte ve hiçbir tarafı ihmal etmemenizde fayda var. Bu sene ALES puanınızı almanızı tavsiye ederim.
2. Tıp doktorları tıbbiyeyi bitirdiğinde YÜKSEK LİSANS derecesi ile mezun olurlar ve doktoraya direkt olarak başvurma hakkı kazanırlar. Bundan dolayı PhD yapmaya 6. sınıfta iken başlamanız resmi olarak mümkün değil. Ancak ne yapabilirsiniz? 6. sınıfta iken başlamayı düşündüğünüz PhD programından ÖZEL ÖĞRENCİ olarak birkaç ders alabilir ve PhD programına resmi olarak başladıktan sonra bu dersleri saydırabilirsiniz. Ancak bu şekilde halen okurken başlamış olabilirsiniz.
3. TUS ile asistan iken bir yandan da doktora yani PhD yapma işi karşılıklı olarak TUS yaptığınız Anabilim Dalı başkanınızın ve doktora yapacağınız öğretim üyesinin iznine bağlandı. Bu izinleri almak da öyle kolay değil. Aynı anda hem TIPTA UZMANLIK hem de DOKTORA eğitimi almak da bir koltukta 2 karpuz taşımak gibi bir şey, yani imkansız derecesinde çok zor.
Size tavsiyelerim şunlar olur:
- Hayattan beklentinize ve okulu bitirdikten sonra ne yapacağınıza mümkünse şimdiden karar verin ve ona göre TUS ile uzmanlık ya da doktora ilerleyin.
- Tabi ki ALES YDS puanları cebinizde dursun ne zaman gerek olacağı belli olmaz.
- Okulu bitirdiğinizde ilk planda ya UZMANLIK ya da DOKTORA yönlenin. UZmanlık ise uzmanlık sonrası doktora yapın. Beraber süreci yürütmeyin.
Başarılar dilerim.
Merhaba, öncelikle harika emekleriniz için hem kendi adıma hem meslektaşlarım adına çok teşekkür ederim. Hakkınız ödenemez.
YanıtlaSilBen zorunlu hizmetini yapan bir pratisyen hekimim. Tus ile klinik bir branşa yerleşip istifa ettim ve ülke şartlarından dolayı Almanya'da klinik bir branş yapmak istiyorum. Fakat araştırmacı ve donanımlı bir klinisyen olmak istiyorum ve Almanya için önümde en az 1,5-2 yıl var. Bu nedenle merak ettiklerim şunlar:
Temel bilimlerle alakalı bir yüksek lisans programını bu süreçte bitirip gidersem yurt dışında asistanlık kabulüne faydası olur mu? Doktora gibi evrensel midir? Ayrıca devlet ile özel üniversitede doktora yapmak arasında ne gibi farklar vardır? Şimdiden çok ama çok teşekkür ederim.
Merhabalar.
SilUmarın en yakın zamanda amacınıza ulaşırsınız.
Kariyerinizde yaptığınız her çalışmanın, CV'nize eklediğiniz her derecenin muhakkak faydası olur.
Özellikle düşündüğünüz klinik bilimle alakalı bir yüksek lisans olursa tadından yenmez.
Yüksek lisans yatığınızda Master of Science yani MS derecesi alırsınız. Bunun da evrensel kabulü vardır. CV'nizde durması güzel olur.
Özel ile devletten aldığınız yüksek lisans derecesi fark etmez, derece aynıdır. Ama tıp alanında devlet üniversitelerinin ders imkanları ve öğretim üyesi sayıları daha iyi olduğu için devlet üniversitelerini tavsiye ederim. Devlet ilk önceliğiniz olmasında fayda var.
Başarılar dilerim.
Merhabalar, malum pandemi dönemindeyiz ve bu günler geleceğim hakkında detaylı bir şekilde düşünmeye itti beni, bu sırada da blogunuza rastladım.Emeklerinize binlerce teşekkürler...
YanıtlaSilTıp fakültesi 5.sınıf öğrencisiyim.4.sınıfta stajlarımı yaparken asistan abi ablalarımı bolca gözlemleme ve hekimlik mesleğini de yakından tanıma fırsatım oldu.Ne yazık ki hayalini kurduğum o bilimsel ortamı göremedim.Tus dershanesine başlamış,hayallerinde tustan başka ihtimale şu ana kadar yer vermemiş biri olarak artık bunu istemediğimi fark ettim. Yurt dışı doktora imkanlarını araştırıyorum, çok da cazip geliyor ama yolumu çizemiyorum.Kendimi yurt dışında burslu doktora için kabul alabilecek yeterlilikte görmüyorum, hala dil öğrenimi, bana referens olabileceğini düşündüğüm çalışmalara vakit ayırabilme şansım var ama bir taraftan her ihtimale karşı tus için de çalışmak istiyorum..Umarım kendimi ifade edebilmişimdir,sizce nasıl bir yol izlemeliyim.Bir de yurt dışında doktora yaptıktan sonra mevcut imkanlar nelerdir, sonrasında neler yapılabilir?
Merhabalar.
SilÖnemli bir yol ayrımı ve karar aşamasındasınız. Gerek TUS sınavı olsun gerekse YURTDIŞINDA DOKTORA hazırlığı olsun ciddi süreçler ve kişinin tamamen adanması gereken süreçler. Ondan dolayı bu süreçler beraber gidecek ya da el ucuyla yürütülecek süreçler değil.
Eğer TUS istiyorsanız yemeden içmeden TUS çalışmanız gerekir. Eğer YURTDIŞINDA DOKTORA istiyorsanız yemeden içmeden dil öğrenmeniz, yayın yapmanız, staj veya intörnlük için yazışmanız kabul almanız gerekir. Ondan dolayı tavsiyem bir an önce karar verin ve gemileri yakın. TUS mu yoksa yurtdışı doktora mı olacağına tabi ki siz karar vereceksiniz.
Size ancak şöyle bir tavsiyem olur: Öncelikle sevdiğiniz ve uzmanlaşmak istediğiniz alana karar verin. Eğer bu alan KLİNİK bir dal ise TUS a hazırlanın. Türkiye'de kalın. Uzmanlık sonrası observer olarak gidersiniz.
Eğer sevdiğiniz ve hayat boyu çalışmak istediğiniz alan TEMEL BİLİMLER den bir bölüm ise gemileri yakın ve ABD'ye gidin. Bakın yurtdışı demiyorum direkt Amerika diyorum. Yüksek lisans ve doktoranızı Amerika'da yapın. Orada öğrenciye bakarlar. Siz istekliyseniz kendileri bizzat burs ararlar ve size burs sağlarlar. Amerika'da maddi imkanlar her zaman 2. plandadır.
Benim pişmanlığım gençken gemileri yakıp yurt dışına gitmemek. Siz eğer TEMEL BİLİMLER istiyorsanız gemileri yakın ve gidin. Gerekirse bir süre pompacılık yapın pizza dağıtın. Ama bir süre sonra düzeninizi kurarsınız. İstediğiniz eğitimleri de alırsınız.
Seçim sizin.
Başarılar dilerim.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilBen tıp fakültesi 3.sınıf öğrencisiyim. Aklımda hep araştırmacı olmak vardı hala da var gerçi :) belki o 3-5 kişiden biriyimdir :) blogunuzu nerden buldum bilmiyorum ama verdiğiniz bilgiler benim için çok kıymetli bütün yazılarınızı okuyacağım. Yazdığınız yazılar çok samimi yazıyorsunuz sanki karşılıklı muhabbet ediyor gibi hissediyorum.Teşekkür ederiz
Faydalı olduysa ne mutlu. Kariyerinizde başarılar dilerim. Burada şu an ne yaptığınızı yazabilirsiniz. Temel bilimlerde ilerlediniz mi?
SilMerhaba, Yıllar geçti bu yorumum üstünden pek temel bilimlerde ilerlediğim söylenemez. Şuan son sınıftayım ve yarın İtalya/Milan uçuşum var. Erasmus stajı yapacağım. Umarım hayatıma farklı bir bakış açısı katar
SilMerhabalar, genç birer tıp doktoru olma adayıyım :) Üniversite sınavına gireceğim bu yıl ve MD-PhD'yi 10.sınıfta keşfettim ben de bu doğrultuda gitmeyi çok istiyorum. Yazılarınızı okumaya başladım, çok teşekkür ediyorum şimdiden bilgi birikiminizi bizlere paylaşıp bilgilendirdiğiniz için.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
SilEskiden bir iki üniversite MD PhD programı varken bugün birçok tıp fakültesi MD PhD programı açtı. Bu ne demek?
Tıp fakültesi okurken aynı zamanda PhD programı da yapabilirsiniz. 8 yılın sonunda tıp fakültesinden hem MD hem de PhD derecesiyle çıkarsınız demek.
Araştırın derim. Araştırdıktan sonra yine görüşelim.
Md-PhD yapmak için üniversite sınavında yapılması gereken bir başarı sırası var mıdır?
YanıtlaSilMerhabalar.
SilTıp fakültesini bitirdikten sonra PhD yapmak için üniversite sınavı derecesine gerek yok.
Ancak sorunuz tıp fakültesinde iken MD PhD programına kabul almakla alakalıysa bazı üniversiteler üniversite sınavı sıralaması şartı koyuyorlar.
Üniversitelerin MD PhD programlarının bilgi sayfalarını incelemekte fayda var.
Başarılar dilerim.