14 Haziran 2012 Perşembe
Doktora'da Maddi İmkanlar
Çalıştığımız bölüm, uğraştığımız alan kadar bu süre içerisinde geçimimizi nasıl sağladığımız da önemlidir. Doktora sürecindeki birisinin ister istemez maddi kaygıları olmaktadır. Araştırma görevlisi maaşı alsa bir türlü, dışarıda çalışıp iyi paralar kazanıp bölüme kendini veremese bir türlü.
Şimdi tek tek doktora imkanlarında maddi imkanları inceleyelim.
ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı)
Doktora imkanlarından hem maddi hem akademik olarak en garantililerinden birisi olarak görülmektedir ÖYP. ÖYP programlarından birisine kabul edilenlere doktora yaptıkları süre boyunca yaklaşık 1.500-2.000 lira arası bir araştırma görevlisi maaşı verilmektedir. Tabi ki karşılığında kişinin "resmi" olarak başka bir yerde çalışması yasaklanır ve hafta içi mesai saatlerinde kürsüde olması istenir. Malesef ki ne kadar önemli olduğu tartışılır makamların ve memurların maaşları günden güne artırılırken araştırma görevlisine takdir edilen miktar ortadadır. Bu da ülkemizde akademiye ve akademisyene verilen değeri ortaya koymaktadır.
Tıp fakültelerinde bulunan ÖYPli araştırma görevlileri ayrıca döner sermaye de almaktadır. Genelde TUS ile gelen diğer temel bilimler asistanları ile aynı maaşı almaktadırlar. Bu açıdan tıp fakültesi asistanları şanslıdır.
ÖYP ile alakalı daha geniş bilgi sahibi olmak için YÖK forumdaki ÖYP ile akalalı başlıkları okumakta yarar var.
http://forum.yok.gov.tr/forums/list.page
http://forum.yok.gov.tr/forums/show/2.page;jsessionid=PQkCPZDXkrlJvdQDJRT9TxJBwTht0bDwV2cN1VZWwJTswyy3v9pq!1591922776
Araştırma Görevlisi Kadrosu
Üniversitelerde çok nadir açılan bir kadrodur. Tıp fakültelerinde daha da nadirdir. Üniversite, kürsüde çalışmak üzere, araştırma görevlisi maaşı vererek doktora öğrencisi alınır. Bu kadronun YÖK ile alakası yoktur. Üniversite bu kadroyu kendisi açar. Tabi son zamanlarda ÖYP'nin olması, TUS ile öğrenci alınmasıyla bu kadrolar tıp fakültelerinde mumla rastlanır oldu. Lakin bulana, doktora yollarından birisidir. Araştırmak gerekir. "Aramakla bulunmaz; ama bulanlar arayanlardır."
Araştırma görevlilerinin üniversite haricinde "resmi" olarak çalışmaları yasaktır. Hafta içi mesai saatlerinde kürsüde olmalılardır. Ayrıca hocaların angaryasını ister istemez çekmektedirler.
Bu kadro sonucu herhangi bir kimseye (ÖYP gibi) borcunuz ya da sorumluluğuz olmaz. Üstelik araştırma görevlisi olduğunuz üniversitede yardımcı doçent kadrosuna geçmeniz diğer adaylara göre daha kolaydır. Kesin değildir yalnızca daha kolaydır.
Doktora Programı
Bu seçenekte ise doktora karşılığında herhangi bir ücret almazsınız. Sadece doktora öğrencisisinizdir. Doktora haricinde başka yerde çalışarak ya da aileden zenginseniz kendi öz kaynaklarınızla kazancınızı bir şekilde sağlamaz durumundasınızdır. Hem avantajları hem de dezavantajları vardır.
Avantajları;
- Yüksek ücretler kazanabilirsiniz. Nöbet usulü çalışan sağlık bakanlığı kurumların 4.000 lira civarında ya da nöbet usulü çalışan özel kurumlarda kısmen bu kadar kısmen daha da fazlasını kazanabilirsiniz hekim olarak. Araştırma görevlisi maaşı 1.900 lira iken, aynı bölüme TUS ile girenler maaş + döner 2.500 lira alırken çok daha yüksek paralar kazanabilirsiniz.
- Doktorayı bitirdiğiniz zaman kimseye borcunuz ya da bir yere gitme mecburiyetiniz olmaz. Yani bonservisiniz elinizde olur. Bunun sonucunda da istediğiniz üniversiteye başvurabilirsiniz.
- Diğer aarştırma görevlileri ve tıpta uzmanlık öğrencileri gibi hocaların ve kürsünün angaryalarını çekmek zorunda kalmazsınız.
Dezavantajları ise;
- Doktora yaptığınız bölümde olmanıza rağmen hala acillerde ya da başka yerlerde insanlarla uğraşmak zorunda olmanızdır.
- Hocalar bölümün angaryasını çekmediğiniz için size geçici gözüyle bakabilir.
- Doktora yaptığınız bölüm haricinde bir meşgale ile uğraşmak zorunda kaldığınız için kendinizi tam manasıyla bölüme ve akademiye verememe ihtimalinizdir.
Sonuç
Hayat, multifaktöryel ve dinamik bir süreçtir. Önemli olan kendi özelliklerinizi ve şartlarınızı mevcut imkanlarla karşılaştırıp karar verebilmenizdir. Her kişinin durumu ve şartları, dolayısıyla tercihleri ve eğilimleri de kendisine göredir, kendisine hastır.
Kendinize en uygun seçeneği bulup, maddi yönden zorluk çekmeden bilimin tadına varabilmeniz dileğiyle...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder