5 Temmuz 2012 tarihinde ÖYP programının yeni usul ve esasları yayınlandı (http://www.yok.gov.tr/content/view/1235/). Mevcut programlarda yerleşmiş olanlar ve gelecekte yerleşmeyi bekleyenler gelişmeleri yakından takip ediyorlardı. Zira ne olacağı pek belli değildi.
YÖK, ÖYP'na değer verdiğini söyledi bugünlerde. Daha öncesinde de bu ÖYP alım döneminde yaklaşık 4.000 akademisyen adayı alınacağı çıtlatılmıştı. Bu bulgulardan çıkartabiliriz ki ÖYP açısından bazı iyileştirmeler ve gelişmeler var. Tabi şu zamana kadar programın mağduru olmuş birçok araştırma görevlisi de var. Yeni bir uygulamanın geçiş dönemi yaşanmakta en nihayetinde. Program açısından da "yürürlüğe koy, hatalı kısmı düzelt" taktiği uygulandığı için maselef kervan da yolda düzülüyor. Ama görünen o ki 2008 yılından beridir her sene bir şeyler düzeliyor. Yani ÖYP, yarar zarar dengesinde daha zarar kısmı ağır basmış değil.
Yeni usul ve esaslarla beraber bir ana noktalara göz atalım isterseniz:
- "h) ÖYP Puanı: Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına araştırma görevlisi olarak atanmak üzere başvuran adayların ya da program gereğince bir ÖYP yükseköğretim kurumuna lisansüstü eğitim‐öğretim görmek amacıyla başvuran ÖYP araştırma görevlilerinin lisans genel not ortalamasının %25’i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) ilgili alanda alınan puanın%60’ı ve varsa yabancı dil puanının %15’i alınarak hesaplanan ve en son girilen ALES ve Yabancı Dil Sınav sonuçlarına göre güncellenebilen puanı"
Önceki uygulamada ALES %50, mezuniyet ortalaması %35, yabancı dil varsa eğer %15 etkiliydi. Bu esaslarda ÖYP puanının hesaplanmasında ALES puanının etkinliği artmış, mezuniyet ortalamasının etkinliği azalmış oldu.
- "MADDE 5 – (2) İlan edilen kadrolara yerleştirilen adayların beyanlarının doğruluğunun kontrolü ilgili yükseköğretim kurumunca yapılır. ÖYP araştırma görevlilerinin atanmaları 2547 sayılı Kanun’un 33. maddesi uyarınca; Yabancı dil puanı 50’nin altında olanlar için bir yıl, yabancı dil puanı 50-64 puan olanlar için ise iki yıl süreyle yapılır. Yanlış beyanda bulunduğu halde ataması yapılan araştırma görevlileriyle ilgili tüm cezai ve hukuki sorumluluk atamayı yapan yükseköğretim kurumu yetkililerine aittir."
Biliyorsunuz ki ÖYP kadrolarına yerleşirken dil puanı zorunluluğu aranmıyordu. Yeni kurallara göre de aranmayacak. Lakin dil puanı 50'nin altında olanlar 1 sene içerisinde 50 puanı, 50-65 arasında olanlar ise 2 sene içerisinde 65 puanı geçmek durumundalar. İşte geçip geçilmediğinin takibi YÖK tarafından yapılacak.
- "MADDE 5 – (3) ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyan vererek ataması yapılmayanlar ile halen ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde ÖYP puanları 1 yıl süreyle % 10 oranında düşürülür."
Önceki dönemlerde zaten ÖYP kontenjanında olanlar ve kazanıp gitmeyenlerin puanı %3 düşürülüyordu. Yeni kurallarca %10'a çıkmış oldu. Böylece herkesin isabetli tercih yapma ihtimali artacaktır.
- "MADDE 6 — (1) Yabancı dil puanı 65’in altında olan ÖYP araştırma görevlileri ÖYP puanları ve tercihleri esas alınarak merkezi yerleştirme sistemi ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına altı ay süreyle dil eğitimi almak üzere yerleştirilir."
- "MADDE 6 — (4) Yurtiçindeki altı aylık yabancı dil eğitimini tamamlayan ÖYP araştırma görevlileri, kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumlarına dönerler. Ancak ÖYP araştırma görevlisi olarak atandığı tarihten itibaren; yabancı dil puanı halen 50’nin altında olan araştırma görevlilerinin bir yılın sonunda, yabancı dil puanı 65’in altında olan araştırma görevlilerinin ise iki yılın sonunda kadroları ile ilişikleri kesilir."
- "MADDE 6 — (5) Yabancı Dil Sınav Sonucu 65 ve üzeri puan olan ÖYP araştırma görevlileri, istekleri halinde yabancı dil eğitimi için en fazla altı ay süreyle yurtdışına gönderilir. Araştırma görevlilerinin yurt dışında dil eğitimi almalarına ilişkin şartlar YÖK Yürütme Kurulunca belirlenir."
ÖYP kapsamında dil puanı 65'in üstünde olanlar zaten yurtdışında dil eğitim hakkını kazanıyorlar. Dil puanı 65'in altında olanlar ise yurtiçinde YÖK'ün ayarladığı bir üniversitede en fazla 6 aylık bir ingilizce kursunu hakediyorlar. Puanı 50'nin altında olanlar 1 sene içerisinde 50 dil puanı üstünü, dil puanı 50-65 arası olanlar 2 sene içerisinde 65 ve üstü dil puanını yakalamak durumundalar. Yoksa programla alakaları kesiliyor.
Sonuç
ÖYP kuralları ve esasları belli olmuş oldu. Artık sıra kontenjanların belli olmasında. Denilene göre 4.000 gibi güzel bir sayı bekleniyor. Umarım ki herkes istediği yere yerleşir önümüzdeki dönemde.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder