
Alım Süreci
Başvuru ve seçilme sürecini ÖSYM yürütmektedir. İlk başvurularda adaylardan minimum olarak ALES'ten 70 puan, mezuniyet notu olarak 4.00 üzerinde 2.50 100 üzerinden 65 puan istenmektedir. Sonrasında ALES puanına göre en yukarıdan başlanarak kontenjan sayısının üç katı kişi mülakata çağırılır. Bu sistemde eskiden mülakat yokken şu an 8 Kasım 2013'teki yönetmelik değişimiyle mülakat getirilmiştir. Mülakat sonrasında da ALES puanının %40'ı, mülakat notunun %40'ı ve mezuniyet notunun 100 üzerinden değerinin % 20'si alınarak kişilerin yerleştirme puanı hesaplanır ve kişilerin tercihleri doğrultusunda kadrolara yerleştirilirler. Puan eşitliği durumunda yabancı dili yüksek olan aday yerleştirilir.
Mülakat notunun dağılımı ise şöyledir:
- Alan bilgisi konularına ilişkin bilgi düzeyi (20 puan)
- Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade kabiliyeti ve muhakeme gücü (20 puan)
- İletişim becerileri, özgüveni ve ikna kabiliyeti (20 puan)
- Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı (20 puan)
- Akademik çalışmalara yatkınlığı (20 puan)
Programa İlişkin Özellikler
Aslında blogdan da aşina olduğunuz ÖYP, YLSY'nin sadeleştirilip Türkiye içine entegre edilmiş halidir. Aslında ÖYP'nin öncüsü de YLSY'dir.
YLSY'nin özellikleri ise şöyledir:
Programlara yerleşen adaylar, eğer yabancı dil düzeyleri yeterli düzeyde (TOEFL 80, IELTS 6,0, DAFT'dan C2) değilse yurt içinde 6 ay ve yurt dışında 6 ay dil kursuna gönderilirler. Bu süreler içerisinde geçemeyenlere 6 ay daha mühlet verilir.
Yurt içi ve yurt dışı görevlendirmelerine senet imzalamak zorundasınızdır. Mecburi hizmetiniz yurt dışına gönderildiğiniz için görevlendirildiğiniz her 1 seneye 2 sene şeklindedir. Mecburi hizmetinizi vatana döndüğünüzde sorumlu olduğunuz, yerleştiğiniz kuruma yapmak zorundasınızdır.
TPAO, TCDD, Meteoroloji gibi devlet kurumlarının kadrolarıyla gidenlerin eğitimleri sadece yüksek lisansı, üniversiteler adına gidenlerin eğitimi yüksek lisans ve doktorayı kapsamaktadır.
YLSY ile yurt dışına gidip yüksek lisans ve doktora ya da sadece doktora yapıp yurda döndüğünüzde bağlı olduğunuz yer üniversite ise Araştırma Görevlisi Doktor, bir devlet kurumu ise Uzman statüsü ile başlarsınız. Üniversitelere yeni dönmüş kişiler yardımcı doçent ya da doçentlik gibi öğretim üyeliği pozisyonlarına atanmak istediklerinde bağlı oldukları üniversitenin akademik yükseltme şartlarını sağlamak durumundadırlar. Haliyle doğal bir yükseltme olmaz.
Her Zamanki Gibi: Tıp Doktorlarına Bakan Yönü
Daha öncesinde YLSY sistemi içerisinde tıp doktorlarına yönelik tıpta temel bilimler kadroları bulunmamaktaydı. Yakın zamanlarda gerçekleşen ve bugünlerde mülakatları gerçekleşecek alımlarla beraber artık sisteme bizler de dahil olduk. Geç kalmış bir uygulamaydı. Ama bundan sonra gelişerek devam edeceğini umuyoruz.
Son alımlarda üniversite kadroları olarak bizi ilgilendiren YÖK ve MEB kadrolarından sadece YÖK kadrolarında tıp fakültesi kadroları var. Bunlar da:
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Anatomi (SAY)(1 kadro)(Lisans mezuniyeti: Tıp, Veteriner)( eğitim görebileceği ülkeler: ABD/ALMANYA/İNGİLTERE/JAPONYA)
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyofizik (SAY)(1 kadro)(Lisans mezuniyeti: Tıp, Fizik, Biyoloji, Biyomedikal Müh., Tıbbi Biyolojik Bilimler)(eğitim görebileceği ülkeler: ABD/ALMANYA/İNGİLTERE/JAPONYA)
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi (SAY)(1 kadro)(Lisans mezuniyeti: Tıp, Fizik, Biyoloji, Biyomedikal Müh., Tıbbi Biyolojik Bilimler)(eğitim görebileceği ülkeler: ABD/ALMANYA/İNGİLTERE/JAPONYA)
- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıbbi Biyokimya (SAY)(1 kadro)(Lisans mezuniyeti: Biyoteknoloji, biyomühendislik, biyokimya, biyoloji, kimya, eczacılık, diş hekimliği, veterinerlik, tıp)
(eğitim görebileceği ülkeler: ABD/ALMANYA/İNGİLTERE/JAPONYA)
(http://www.osym.gov.tr/dosya/1-71152/h/tablo-8-yuksekogretim-kurumlari-adina-ogrenim-yapilacak-.pdf)
Sonuç ve Dilekler
Umarız ki bu alımlar önümüzdeki alımların da öncüsü olur. Yurt dışına doktora için gönderilen hekimlerin sayısı artar. Zira güzel bir sistem.
Yararlanılan linkler:
- http://www.osym.gov.tr/belge/1-20451/2013-ylsy-kilavuzu.html
- http://www.osym.gov.tr/dosya/1-71152/h/tablo-8-yuksekogretim-kurumlari-adina-ogrenim-yapilacak-.pdf
- http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/ylsy-nedir.html
- http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/ylsy-basvuru-sartlari-degisti-mulakat-geldi.html
- http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131108-4.htm
- http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/2013-ylsy-sozlu-sinava-girecek-adaylarin-aciklanmasi.html
- http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/ylsy-2013-sonbahar-mulakata-cagirilacaklar-aciklandi.html
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilÖzgür Bey merhabalar.
SilBlogda uzmanlık ile doktora arasındaki farkları inceleyen bir yazı var. O yazıyı okumanızda fayda var. Bu kadrolarla doktora yaptıktan sonra hastaları göreceğiniz tek yer bilimsel çalışmalardır. Öteki türlü klinik süreçlere girmenizin bir imkanı yoktur. Zaten amaç da bilimsel süreçlerdir.
YLSY ile yerleştikten sonra devamlı kadro verilmektedir. Tabi burası Türkiye ama yine de kadroya geçmeniz garanti gibi. Ona göre tercih yapmanızda fayda var.
Başarılar.
Bu programa tıp fakültesi mezunu olarak mı gidilebiliyor yoksa tusu kazanıp asistanlık yaparken de oluyor mu
YanıtlaSilMerhabalar.
SilMezuniyet şartı TIP olan kadrolara YLSY programlarına ALES yabancı dil puanı okul mezuniyet not ortalaması ve mülakat puanı ile girilmektedir.
Kazanırsanız TUS ile asistanlığı bırakıp tam zamanlı olarak YLSY tarafına geçmeniz gerekir. Yani başvurabilirsiniz.
Programa katılan oldu mu acaba?
YanıtlaSilBu süre içerisinde illa ki yerleşen tıp doktorları vardır.
Sil