31 Ocak 2016 Pazar

TUS Puanının ALES Puanı Olarak Kullanımı

Doktora ya da yüksek lisans başvurularında ALES puanı yerine TUS puanı da kullanılabilmektedir. Gerekli durumlarda elinizde ALES puanının olmadığı, lakin TUS puanının olduğu durumlarda belki yararlı olabilir. Şahsen ALES puanı almanızı tavsiye ederim. Nedenini şimdi açıklayacağım.

Yüksek Öğretim Kurumu'nun önemli yönetmeliklerinden birisi olan Lisansüstü Eğitimi ve Öğretim Yönetmeliği'ne (Resmi Gazete Tarihi: 01.07.1996 Resmi Gazete Sayısı: 22683) göre öğrenci kabulüne dair Madde 2'nin d bendinde TUS sınav notunun ALES puanı yerine kullanılabileceği belirtilmektedir.

İlgili benddeki madde aynen şu şekildedir:

"Temel Tıp Bilimlerinde doktora programlarına başvurabilmek için Tıp Fakültesi mezunlarının lisans diplomasına ve 50 puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek Temel Tıp Puanına veya ALES'in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları; Tıp Fakültesi mezunu olmayanların ise yüksek lisans diplomasına (Diş Hekimliği ve Veteriner Fakülteleri mezunlarının lisans derecesine) sahip olmaları, ALES'in Sayısal kısmından 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Temel Tıp Puanı, Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir. Doktora programlarına öğrenci kabulünde, Temel Tıp Puanı veya ALES puanı yanı sıra gerekirse, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalaması ve mülakat sonucu da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeye ilişkin hususlar ile başvuru için adayların sağlaması gereken diğer belgeler (referans mektubu, neden doktora yapmak istediğini belirten kompozisyon, uluslararası standart sınavlar vb.) ilgili senato tarafından düzenlenen yönetmelikle belirlenir. Ancak Temel Tıp Bilimlerinde doktora programına öğrenci kabulünde ÜDS'den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS'den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunlu olup, bu asgari puanların yükseltilmesi konusunda üniversite senatoları yetkilidir. Temel Tıp Puanının veya ALES puanının %50'den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, ilgili senato tarafından belirlenir. İlgili üniversite, yalnız Temel Tıp Puanı veya ALES puanı ile de öğrenci kabul edebilir."

İlgili maddede görüldüğü gibi TUS sınavının ALES sınavına çevrilmesinde Temel Tıp Bilimleri puanının %70'i, Klinik Tıp Bilimleri puanının %30'u alınarak toplanmaktadır.

Birkaç örnek ile hesaplayalım:
- TUS sınavında ortalama bir puan olan temel ve klinikte 60 puan aldığını düşünelim. Hesaplama sonucunda ALES puanının 60 olacaktır.

- TUS sınavında çok iyi bir puan olan temel ve klinikte 70 puan aldığını düşünelim. Hesaplama sonucunda ALES puanının 70 olacaktır.

Sonuç

Bir tıp fakültesi mezunu ALES sınavına girdiğinde rahatlıkla 70 - 80 düzeyinde bir puan alabilmektedir. Biraz tekrar ve deneme çözmeyle 90 puan düzeyine çıkmaktadır (blogdaki ALES yazısını inceleyiniz). Diğer yandan TUS sınavında derece dahi yapsanız ALES olarak kullanabileceğiniz puan 70 puan düzeyindedir.

Tüm bu nedenlerden dolayı tıp doktorlarının doktora başvuruları açısından TUS puanlarına ihtiyaç bırakmayacak şekilde ALES sınavına girmelerini tavsiye ediyorum. Ancak formalite icabı ALES puanı gerekli olduğu durumlarda ya da ALES puanı almaya vakit olmayan acil durumlarda elinizde varsa TUS puanlarını kullanabilirsiniz.

Hatırınızda tutmanız gereken diğer bir husus ise YÖK yüksek lisans ve doktora alımlarında bazal şartları belirlemektedir. Her üniversitenin genelde kendisine ait ayrı bir Lisansüstü Eğitimi ve Öğretim Yönetmeliği vardır. YÖK sadece bazal şartları belirlemekte, üniversiteler ise bu şartların üzerinde kendi şartlarını koyabilmektedirler. Örneğin, YÖK doktora başvurusu için minimum 55 puan isterken, üniversiteler bu puanı 80 - 90 düzeylerine çıkartabilirler. Hatta YDS sınavını dahi kabul etmeyip TOEFL gibi sınav sonuçları isteyebilirler. Örneğin, YÖK'ün minimum ALES sınırı 55'tir. Üniversiteler 70 - 80 düzeyinde bir ALES şartı koyabilirler. Bunun gibi bazı üniversiteler TUS puanı için 50 veya 55 gibi bir sınır da koyabilirler.

Sonuç olarak yapmanız gereken başvuracağınız üniversitenin Lisansüstü Eğitimi ve Öğretim Yönetmeliği'ni ve başvuru şartlarını dikkatlice incelemektedir. Bu şekilde yaparsanız beklenmeyen bir durumla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır.

Herkese kariyerinde başarılar dilerim.

14 yorum:

  1. Yds puanı kaç yıl geçerli, bir de bir asistanlık yaparken aynı zamanda bu doktora programına katılabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Akademik başvurularda aksi belirtilmediği sürece YDS puanının geçerlilik süresi yoktur.

      Asistan iken bağlı olduğunuz anabilim dalı başkanınızın ve sizi doktoraya kabul edecek hocanızın izniyle doktoraya başvurabilirsiniz. YÖK en son bu karara bağladı.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  2. Teşekkür ederim. Eğer Ankara'da iseniz müsait bir zamanda yanınıza uğrayıp, bi tanışıp istişare etmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında başından beri bire bir ve yüz yüze danışmanlık vermeyi düşünmedim değil. Ama şimdilik böyle bir sisteme başlamadım. Belki de gelecekte. O zamana kadar yazılarla ve yorumlarla iletişim içerisinde olabiliriz. Kişiler önemli değil, önemli olan akademi düşüncesi. İyi günler dilerim, görüşmek dileğiyle.

      Sil
  3. Merhaba sizinle iletisime gecebilecegim bir mail adresiniz var midir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Blogun kapsadığı konularla alakalı sorularınızı buradan açık olarak yazmanızı tercih ediyorum. Böylelikle herkes olası soruları ve durumların cevaplarını açıkça görebiliyor.

      Bundan dolayı istediğiniz soruyu burada açıkça sorabilirsiniz.

      Sil
  4. Merhaba

    Araştırmam sonucunda biz tıp fakültesi mezunları için iki farklı doktora imkanı olduğunu gördüm.(yanlış anladıysam lütfen düzeltin)
    Birinci yol lisans mezunu olarak doktoraya başvurmak fakat bu 3 ortalama en az 80 ales puanı gibi şartlar içeriyor.
    İkinci yol ise temel tıp bilimlerinde doktora için tıp fakültesi mezunlarının tus veya ales puanıyla başvurması (tus 50, ales 55 puan en az).
    Şimdi bu iki yol arasındaki farkı tam olarak anlayamadım, sanırım ilk yolda daha geniş bir yelpazede seçim yapıyoruz.
    İkinci olarak 'sinirbilim' bir temel tıp alanımı? İlk sorum burada anlam kazanıyor, ikinci yolda özellikle belirtilen temel tıp alanları eğer 'sinirbilim' bir temel tıp alanı değilse ikinci yol bu program için kapanmış oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhabalar.

      Tıp doktorları için doktora imkanları tektir. Tıp mezunları kendi alanlarında istediği doktora programına başvurabilir. Diğer yandan doktora programlarının farklı ALES, dil puanı şartları veya mezuniyet notu gibi şartları olabilir.

      ALES puanı olarak TUS puanı da kullanabilirsiniz. Ama yine de aynı programa başvuruyor olursunuz.

      Snirbilim bir temel tıp ve sağlık alanıdır. Moleküler Biyoloji ve Genetik, Sinir Bilim veya Kök Hücre gibi yeni gelişen sağlık alanları doğrudan tıp alanı olmadığı için önce yüksek lisans sonrası doktora başvurusu isteyebilir. YA da bu alanlarda "Bütünleşik Doktora" gibi bir kavram mevcuttur. Sanırsam bahsettiğiniz bu olsa gerek. Dediğiniz gibi yüksek ALES ve mezuniyet ortalaması şartıyla yüksek lisans yapmadan direkt doktoraya, ama 4 yıl sürecek doktorayı 5 - 6 yılda yapacak şekilde başvuru alıyorlar. Bu bölümler tıp mezunlarını aldığı gibi biyoloji,... gibi diğer temel bilimler ve sağlık mezunlarını da kabul ediyor.

      Genel olarak doktora profilini bu şekilde özetleyebiliriz.

      Sorunuz olursa yine paylaşınız lütfen.

      Başarılar.

      Sil
  5. Merhaba. Tus temel bilim hesaplanmış puanım 49.82 (en az 50 olması gerekiyor) bunun için yapılabilecek bir şey var mı? bir de yurtdışında doktora yaparken immunoloji fizyoloji biyokimya vs dışında direkt başvurabileceğimiz doktora programı var mı?
    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Yönetmelikte 50 puan alt sınır olarak geçtiği için ona yapacak bir şey yok. ALES ya da TUS sınavına girip puan almanız gerekmektedir.

      Yurtdışında doktora konusu biraz karışıktır. Ülkemizdeki gibi tıp mezunlarının direkt olarak doktoradan başlama hakkı gibi bir HAK söz konusu değildir. Hocalar sizi direkt olarak doktoraya kabul ederse başlarsınız, önce yüksek lisans alarak gelmeniz gerektiğini söylerlerse yüksek lisans yapmanız gerekir. Direkt olarak doktoraya başlatmak için bilgi, beceri isterler. Bilgisi ve laboratuvar alanlarında lab tecrübesi olmayanları genelde yüksek lisanstan başlatırlar.

      Hocalarla görüşmeniz ve ayarlamanız gerekmektedir.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  6. Merhaba,1-2yildir bitirince cerrahi veya dahili bölümlerde uzmanlık yaparken temel bilim doktorası da yapmak istiyorum ama yeterince bilgi toplayamadim
    1- asistanlık yaparken bir branşta aynı/farkli bir üniversitenin daha doktora programına başvurabilir miyim başvurduğum kadro ÖYP kadrosu olabilir mi?
    2-öyp kadrosuna girdiğim takdirde diğer bölümdeki işimden istifa etmem gerekir mi çünkü tam zamanlı istiyor ÖYP kadrosu bildiğim kadarıyla
    3-pedoatrik hematoloji klinisyeni olursan hangi temel bilim doktorasını önerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhabalar.

      1. Tıpta uzmanlık yaparken doktoraya başvurabilmek içim Anabilim Dalı başkanınızın ve doktoraya başlayacağınız daldan öğretim üyenizin izni gerekir. Birçok dahili ve cerrahi branş uzmanlık öğrencisinin aynı zamanda doktora yapmasına izin vermez. Uzman olduktan sonra yapmasını salıklar. Yine de imkansız değil.
      1a. ÖYP programı bitti artık alım yok. Diğer yandan ÖYP ile doktora yapmak için sadece ÖYP ile asistan olmanız lazım. Sizin bahsettiğiniz ÖYP ile zaten olmazdı.
      2. ÖYP bitti artık devam etmiyor. Evet istifa etmeniz gerekirdi ÖYP asistanı olabilmek için.
      3. Pediyatrik hematoloji dalı onkoloji ile var olan bir dal. Bu açıdan biyokimya, moleküler biyoloji ve genetik, prevantif onkoloji, kanser biyokimyası gibi alanlarda YÜKSEK LİSANS ya da DOKTORA seçebilirsiniz. Ya da ilgi alanınız olan başka bir dal da olabilir. Size kalmış.

      Başarılar dilerim.

      Sil
  7. Merhaba; urolojo asistaniyim ve mikrobiyoloji doktorasi yapmak istiyorum; surekli birseyler okumayi seviyorum ve doktora da yapmak istiyorum, doktora icin zaman ayarlayabilirim, izleyeceğim yol nasil olmali simdideden tesekkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Tıpta uzmanlık yaparken doktora eğitimine başlamak anabilim dalı başkanınızın ve doktora öğretim üyenizin onayına bırakılmış durumda. Birçok dahili ve cerrahi branş hocası uzmanlık öğrencisinin aynı zamanda doktora yapmasını istemez, sadece kendi bölümüne odaklanmasını ister. Anabilim dalı başkanınızı ikna ederseniz bu iş olur.

      İkna edemezseniz uzman olduktan sonra hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz.

      Sonraki işler ise blogdaki diğer yazılarda bulunmakta.

      Başarılar dilerim.

      Sil