24 Şubat 2018 Cumartesi

Doktora Mülakatı ve Bazı Tavsiyeler

Doktoraya ALES, dil puanı ve mezuniyet notunuzla başvurdunuz. Genel doktora skorunuzu belirleyecek son etmen doktora mülakatından alacağınız nottur. Var ise ALES, dil puanı ve mezuniyet notuyla alakalı şartları sağlıyorsanız doktora mülakatına çağrılırsınız. Doktora mülakatı iki kısımdan oluşur: Yazılı (kompozisyon) ve sözlü mülakat.

Yazılı Mülakat (Kompozisyon)

Doktora mülakatına gittiğinizde ilk yapacağınız şey belirli bir zaman içerisinde doktora bölümünü neden istediğiniz, bölümle alakalı vizyonunuzu ifade ettiğiniz bir kompozisyon yazmak olacaktır. Bu yazılı kısım yasal mevzuat gereği zorunludur. Birçok mülakatta bu kompozisyon kısmına pek ehemmiyet verilmemekte, yasal zorunluluğu yerine getirmek amacıyla istenmektedir. Siz yine de öz bir şekilde düşüncelerinizi kağıda aktarın. En sonunda bu kağıda bir not verilmektedir.

Sözlü Mülakat

Doktora mülakatının en önemli kısmı sözlü mülakattır. Genelde karşınızda üç öğretim üyesi bulunmaktadır. Size yazılı mülakattaki konularla benzer bir şekilde bölümü neden istediğinizi, gelecekte neler yapmayı planladığınızı, kısacası neden sizi almaları gerektiğiyle alakalı sorular soracaklardır. Sorular genelde bu minvaldedir. Alanla alakalı bilimsel sorular sorulmamaktadır. Sözlü mülakat sonucunda üç öğretim üyesi sözlü ve yazılı mülakat için 100 üzerinden size bir not vermektedir. Bu üç notun ortalaması da mülakat notunuzu oluşturmaktadır.

Erkek Adaylar ve Askerlik Konusu

Ülkemizde birçok erkek tıp doktoru askerliği ertelemek ve bedelli askerliği beklemek adına doktora programlarına başvurabilmektedir. Temel bilimler hocalarının en istemediği şey budur. Ondan dolayı da askerliğini yapmamış yeni mezun erkek adayları özellikle askerlik yönünden sorgulayacaklardır. Adanmış ve isteyerek doktora programlarına girmeniz en iyisidir tabi ki. Diğer yandan askerliği erteleme gibi bir niyeti olanlar da bu niyeti belli etmese iyi olacaktır.

Mülakat Öncesi Öğretim Üyeleriyle Tanışın

Bir yılın Ağustos - Eylül ayında yapılacak doktora başvuruları ve doktora mülakatı için mümkünse önceki dönemin Şubat Mart ayları gibi bölümle ve öğretim üyeleriyle tanışma ziyareti yapın. Ağustos Eylül ayında alınacak doktora kadroları Şubat Mart aylarında belli olmakta ve bölüm tarafından Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne gönderilmektedir. Bu aylarda yapacağınız ziyaret öğretim üyelerinin sizi düşünerek kadro sayısını artırmasına ya da kadro açmayacaklarsa da kadro açmalarına vesile olabilecektir. Öğretim üyeleri Şubat Mart aylarında anabilim dalı akademik kurulunda gelecek dönem açacakları doktora kadrolarını karara bağlamakta ve resmi yazı Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne gitmektedir. Daha geç yapacağınız ziyaretin açılacak kadro sayısına etki edebilme ihtimali yoktur. Bölüm ziyareti yapmanız ve öğretim üyeleriyle tanışmanız doktoraya başlamayı ne kadar istediğinizi göstermeniz adına fırsattır. İstekliliğinizi, adanmışlığınızı ve kararlılığınızı hocalara gösterin. Böylece doktora başvurusuna birkaç adım önde başlayacaksınız. Mülakatta sizi gören hocalar zaten ne kadar istekli olduğunuzu hatırlayacak ve diğer adaylar içerisinde sizi önceleyeceklerdir.

Başvurduğunuz üniversite kendi mezun olduğunuz üniversite ise bu kozu iyi kullanın. Hocalarda zaten bir fakülte milliyetçiliği, biz tıp mezun ve öğrencilerinde de aynı milliyetçilik vardır. Bu yoldan giderseniz kabul alma şansınız katlanacaktır. Hocalar kendilerini ve tarzlarını bilen kendi mezunları doktora öğrencileriyle çalışmayı severler.

Son Söz

İşin yolun yordamını bilen şansını daha da katlar. Hiçbir şey garanti değildir, fakat şansı ciddi miktarda artırmak sizin elinizde. Doktora mülakatına gireceklere başarılar dilerim.

6 yorum:

  1. Hocam selamlar, ben intern senemdeyim. Biyomedikal Mühendisliği doktorası düşünüyorum aynı zamanda açıköğretimden web tasarımı ve kodlama okuyorum. Mühendisliğe çok ilgiliyim. Doktora yapacağım süreç boyunca acil mi yoksa asm mi yazmak daha mantıklı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doktora eğitim örgün bir öğretimdir. Yani hafta içi gündüzleri derslere gitmeniz gerekir. Ona göre nerede daha rahat izin alacaksanız ona göre tercih yapmanız mantıklı.

      Bu süreçte acillerde daha fazla vakit açabilir gibi duruyorsunuz.

      Araştırıp karar vermenizde fayda var.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  2. merhabalar
    çok faydalı bir blog yayınlıyorsunuz verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
    ben tıp fakültesi mezunuyum. klinik bir branşta 3 yıl asistanlık yaptıktan sonra şimdi istifa ediyorum. TUS ile preklnik bir bölümde asistanlığa başlayıp eş zamanlı olarak tamamlayıcı başka bir bölümde doktora yapmak ve akademik kadro almayı hedefliyorum.
    ancak pratisyenlikte mecburi hizmetimi tamamlamadım. çevremde meslektaşlarımdan mecburi hizmetimi tamamlamadığım için diplomamın geçersiz olduğu ve doktora programlarına bu nedenle başvuramayacağımı söyleyenler oldu.
    Bu konuda bilginiz var mı? ya da nereden bilgi alabilirim ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MErhabalar.

      Güzel yorum ve dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Mezburi hizmetini tamamlamayan bir hekim "HEKİM" pozisyonunda çalışamaz. Yani özelde acilde çalışamaz.

      Doktora bir eğitimdir. Nasıl ki her şeyden bağımsız olarak AÇIKÖĞRETİM okuyabilir, ikinci bir üniversiteye başlayabilirsiniz. Tıp fakültesi mezunu iseniz tıpta istediğiniz alanda DOKTORAya başvurabilirsiniz. Doktoraya başlamanın mecburi hizmet ile bir alakası kısıtlaması yoktur. İstediğiniz zaman başlayabilirsiniz. Kesin ve net bilgidir.

      Kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil
  3. Merhaba, öncelikle değerli bilgiler için teşekkürler. Mecburi hizmet yapan biri başka şehirde doktora eğitim hakkı kazanırsa, doktorayı kazandığı şehre atama isteyebilir mİ? Aydınlatırsanız sevinirim. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doktoraya kabul almanız mecburi hizmet yeri açısından belirleyici bir rol oynamamaktadır. Atama sebebi değildir.

      Atama sebebi olsa zaten doktora kadrolarına talep oldukça fazla olurdu :)

      Mecburi bitince kurum içi atama isteyebilirsiniz.

      Başarılar dilerim.

      Sil