15 Temmuz 2014 Salı

ÖYP Tercihi Yapmanın Püf Noktaları

Temel bilimler düşünen tıp doktorları için Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı, kısa adıyla ÖYP güzel bir
yoldur. Bu açıdan nasıl tercih yapacağımız hususu ön plana çıkmaktadır. Bu yazıda ÖYP tercihi yapmanın püf noktalarından bahsedeceğim.

Bu yazıya başlamadan önce giriş mahiyetinde şu yazıları okuyun:
- http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2012/12/ogretim-uyesi-yetistirme-program-oyp.html
- http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2013/12/tp-doktorlarna-oyp-basvurularnda-10.html
- http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2013/12/16-aralk-2013-ogretim-uyesi-yetistirme.html

1- ÖYP ile yerleşmenin bazı asgari ön şartları vardır. Bunlara göre kendinizi kıyaslayın. Bunlar sözde yoksa başvuramazsınız:

  • 35 yaşını doldurmamış olmak
  • Araştırma görevlisi olmak için herhangi bir sağlık problemi olmamak
  • ALES'ten son üç yıl içerisinde en az 70 puan almış olmak
Genel şartlar:
http://www.yok.gov.tr/documents/10279/34559/GenelSartlar140714.pdf/5ab9ac0b-8a74-4c45-8b74-57d3c302e3a7


2- Eğer ÖYP ile yerleşmenize herhangi bir engel yoksa öncelikle yerleşmek istediğiniz bölümlere kadar verin. İlginizi biyokimya, mikrobiyoloji ya da tıp tarihi ve etik ya da anatomi çekiyor olabilir. İlginizi çeken, yerleşseniz seveceğiniz temel bilimler bölümlerine karar verin. Puanlar açısından bakarsak biyokimya ve mikrobiyoloji yüksek puanla; anatomi, histoloji, biyofizik, tıbbi biyoloji daha düşük puanla araştırma görevlisi almaktadır.

3- Yerleşmek ve yaşamak istediğiniz şehre ve üniversiteye karar verin. Unutmayın, ÖYP ile yerleştiğiniz üniversitede kalma şansınız büyüktür, olursa mecburi hizmetiniz de yerleşeceğiniz üniversite olur. Bundan dolayı tercih ettiğiniz şehir ve üniversite önemlidir. Yaşayabileceğiniz, gidebileceğiniz bir üniversite seçin.
Üniversite seçimi yaparken seçeceğiniz bölümün doktorla verip vermediğini araştırın. Eğer bölümünüz doktora veriyorsa, seçtiğiniz şehirde ve üniversitede doktoranıza başlarsınız ve doktoranızı bitirdikten sonra mecburi hizmetiniz olmaz. Yok, seçeceğiniz üniversitenin ilgili bölümü doktora veremiyorsa sizi başka bir üniversiteye doktora yapmaya gönderecektir. O zaman yeniden yollara düşersiniz. Bu noktada karar sizin. En azından bölümün doktora verip vermediğini öğrenin ve ona göre tercih yapın.

4- İmkanınız varsa düşündüğünüz üniversiteye atlayıp gidin. En kötü telefonla birileriyle görüşün. Bölümle alakalı bilgi almaya çalışın. Lakin, aldığınız bilgilere karşı şüpheci olun. Açılan kadro birisine özel açılmış olabilir. Ya da açıldıktan sonra birisini oraya almaya çalışabilirler. Size de bölümle alakalı yanlış bilgi verebilirler. Bu konu biraz karmaşıktır.
Bazı bölümlerdeki ÖYP kontenjanları bölümlerin isteği haricinde açılmaktadır. Bu yerlerde sizin asistan olarak gelmeniz hocalar açısından sıkıntı yaratabilir. Bu da size sıkıntı çıkarmalarına neden olur. En azından bunları bilerek tercih yapın.
Biyokimya, mikrobiyoloji gibi aynı zamanda TUS ile girenlerin de bulunduğu bölümlerde sizlerin ÖYP ile TUS'a göre kısmen rahat olarak girmeniz TUS ile giren asistanları rahatsız edebiliyor. Ondan dolayı size karşı sıkıntı çıkartabilirler. Bunu da araştırın ve böyle bir durum varsa bilerek, hazırlıklı olarak gidin (bu konuda ÖYP ile tıpta uzmanlığın tamamen farklı süreçler olduğunu ve amaçlarının tamamen farklı olduğunu daha önceki yazılarımda ayrıntılı olarak yazdım).

5- Tercihlerinizi mümkün olduğu kadar bilinçli yapın. Gitmeyeceğiniz, başlamayacağınız kadroyu yazmayın. Hem başlamazsanız senelerce cezalı olup tekrar ÖYP tercihi yapamazsınız, hem de yerleşip başlayacak başka bir arkadaşınıza engel olmuş olursunuz.

6- Tercih yaparken kadroların şartlarına dikkat edin. TIP FAKÜLTESİ MEZUNU OLMAK yazan kadrolara başvurabilirsiniz. Bunun haricindeki kadrolara başvurmayın. ÖYP'de yerleştirme beyana dayalıdır. Yani sizin beyanınızla yerleştirme olur. Yanlışlıkla tercih etseniz örneğin İnşaat mühendisliği kadrosuna yerleşebilirsiniz. Bu da yanlış tercih olur ve bir daha ÖYP kadrolarına başvuramazsınız ve başka birisinin bir kontenjana girmesini engellemiş olursunuz.
Örneğin, biyoistatistik kontenjanlarında "tıp fakültesi mezunu olmak" yoksa bizler o kadroya başvuramayız. Başvurup yerleşsek dahi (sistem bilmez, yerleştirir) gidip başlayamayız, cezalı durumuna düşeriz.

7- Tercihlerinizi sıralarken en çok istediğiniz bölümü en üste yazın. Bir alttaki niye gelmedi diye pişman olmayın.

8- Tercih aşamasının hiçbir kısmında eksik veya fazla bilgi vermeyin. Ne ise onu yazın. ALES puanınızı küsüratından dahi fazla ya da eksik yazsanız evrakta sahteciliğe gider iş. Ondan dolayı diploma notunuz, ALES puanınız, dil puanınızı tamı tamına, ne eksik ne fazla yazın.

Etkili bir tercih başarı getirir.

Herkese iyi tercihler dilerim.

Temmuz 2014 ÖYP alımları için:
- http://mdphdturkiye.blogspot.com.tr/2014/07/oyp-temmuz-2014-almlar.html

14 yorum:

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. İki sorum olacaktı eğer musaitseniz? Kocaeli'de genetik ve kök hücre bölümlerinde (yl) yazısı var. Burada sanırım sadece oyp ile yukseklisans eğitimi verilecek. Buraya yerleşme durumunda yüksek lisans eğitimi kaç yıl olur ve doktora eğitimine sonrasında geçiş yapabilir miyiz? Diğer sorum ise diyelim ki normal diğer kadroları yazdık (Fizyoloji, anatomi gibi) orada hemen doktoraya mı başlanıyor? Eğitim süresi ne kadar ve hepimizin amacı olan öğretim üyesi kadrosu ne zaman gelir? Teşekkürler tekrar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Bu kadroları görmemişim. Gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

      Burada YL yazıyor olması ÖYP ile yerleşen kişinin yüksek lisanstan başlayıp doktoraya devam edeceğini gösteriyor olmalı. Normalde biliyorsunuz, biz tıp doktorları direkt olarak doktoradan başlıyoruz kendi bölümümüzle alakalı bölümlerde. Ama genetik ve kök hücre bölümleri için direkt doktoradan başlayacak yeterliliğimiz yok. Onu kastediyor olmalı.

      Bu 2 kadro hariç diğer kadrolarda direkt olarak doktoraya başlarsınız. Eğitim süresi ortalama 4 yıldır. Tabi doktora 3 yılda da 6 yılda da bitebilir, o size kalmış. Doktora bittikten birkaç ay sonra öğretim görevliliği kadrosu gelir. Öğretim üyesi (yardımcı doçent, doçent, profesör) kadrosu ise siz ne zaman gerekli şartları sağlarsanız o zaman gelir. Bu işler bu şekilde oluyor.

      Önemli değil iyi günler dilerim.

      Sil
  2. iyi günler. benim sorum herhangi bir bölümde asistanlık yaparken normal doktora programına katılır gibi öyp ye katılabilir miyiz? yani hem asistanlık yapıp hem biyokimyada çalışmak mümkün müdür(tabiki ücretli olarak soruyorum)? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      ÖYP ile alakalı ayrıntılı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

      ÖYP de uzmanlık gibi ayrı bir programdır. Tam zamanlı olarak asistanlık yapmak gerektirir. Ondan dolayı dediğiniz iş olmaz.

      Bir bölümde asistanlık yaparken dışarıdan yüksek lisans ve doktora yapabilirsiniz ama doktorayı ÖYP kapsamında yapamazsınız. İstifa ederek geçmeniz gerekir.

      İyi gunler.

      Sil
  3. Merhabalar.Benim bir sorum vardi.OYP-ye yabanci uyruklu ogrenciler basvura bilirmi? Teshekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      ÖYP başvuru şartlarında TC vatandaşı olma şartı var. Bundan dolayı başvuramazlar TC vatandaşı olmadan.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  4. Merhabalar, ben 5.sinif tip fakultesi ogrencisiyim
    tus ile herhangi bir bölümde asistanlik yaparken ayni zamanda ornegin fizyoloji doktorasi yapabili miyim ve alesce girmem sart mi bunun icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Uzmanlık yaparken bölümünüzden izin alabilirseniz doktora yapabilirsiniz. Bunun onunde bir engel yok.

      Doktora için ALES gerekli. Muhakkak olmanız lazım. Ayrıca dil puanı da genel olarak gerekli.

      Kariyerinizde basarılar dilerim.

      Sil
  5. Merhaba,bloga harcadığınız emek için teşekkürler,eminim birçok insana yeni ufuklar açmış oldunuz,benim merak ettiğim son tuslarda anatomi,fizyo ve histonun kadro açmasıyla öyp alımlarının sonlanacağının bir işareti midir sizce? biyofizik,deontoloji gibi alanlarda tusta kadro açmaya başlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Teşekkür ederim.

      Gerçeği ve ne olacağını bilemem ama öngörülerime göre cevap verebilirim.

      TUS ile temel bilimler açılması bence ÖYP nın azalacağı ya da biteceğini göstermez. Çünkü bu temel bilimler dalları genelde üniversitelerde iş buluyor. Ne akla TUS ile uzmanlık açıldığından çok emin değilim.

      Yeni açılan birçok tıp fakültesinin de temel bilimci ihtiyacı olacağı için ÖYP nın devam edeceğini düşünüyorum.

      Diğer yandan TUS ile asistan da alabilirler. Lakin biyofizik ya da tıp tarihine kadar düşeceğini düşünmüyorum. En fazla bu sekilde devam eder.

      İyi gunler dilerim.

      Sil
  6. Aralık 2013 Temel tıp bilimleri tercihlerinde tıp fakültesi mezunlarının öyp puanları %10 artırılmıştı.Fakat Temmuz 2014 atamalarında herhangi bir artış yapılmadığı farkettim sanki(belki de tıp mezunu hiç yerleşmemiştir tam bilemiyorum).Bu düzenleme bi defaya mı mahsustu?Aralık 2014 tercihlerinde %10 artış uygulaması olacağını düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Geçen alımda tıpla alakalı neredeyse her kadronun kadro şartı zaten "tıp doktoru olmak" olduğu için fark edilmemiş olabilir.

      Bundan sonra tıp kadrolarında tıp doktorlarına %10 ek puan verileceği yönetmelik ile sabit bir kuraldır. Yönetmelik değişiğ madde kalkana kadar ek puan uygulanır. Yani bundan sonraki alımlarda da uygulanacağından şüpheniz olmasın.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  7. merhaba,
    ben 2013 ekimde fırat üniversitesine yerleştim.(ÖSYM şartlarına göre)başvuru yapıp belgelerimi gönderdikten sonra yüksek lisans belgemin eksik olduğu söylendi ve kabul edilmedim. Avukat bir arkadaşım üniv. yi arayarak rektör ile görüşmesinde belgesini tamalayıp gelsin ilk beni değerlendireceklerini söylemiş.
    bu durumda bu kadroda ben mi görünüyorum nekadar süre kadro bende görünüyor nasıl bir şansım olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle geçmiş olsun.

      Durumu tam anlayamadım. ÖYP ile mi yerleştiniz, tıp fakültesine mi yerleştiniz?

      Normalde ÖYP için konuşursak kayıtlar belirli tarihlerde yapılıyor. Muvafakat gibi işlemleri bekleyenlerin kayıtları uzayabiliyor. Bunların haricinde bir kayıt yok. Lakin bunlar dışında hukuken bir karar aldıysanız, yani 2013te kazandığınız kadroya hukuken geri çağırıldıysanız başvurabilirsiniz. Rektörün çağırması ve değerlendirmesi bana çok güvenilir gelmedi. İşiniz ola da bilir, olmaya da bilir.

      Ama bu işi hukuka intikal ettirirseniz mahkeme kararı ile mahkeme lehinize sonuçlanırsa karar dahilinde geri dönmeniz yasal ve garanti olur.

      Durumunuzu tam anlayamadığım için daha ileri yardımcı olamayacağım. Hukuki danışmanlarla durumu ayrıntılı olarak mütala etmeniz daha yerinde olacaktır.

      Umarım sorun düzelir. İyi günler.

      Sil