11 Aralık 2012 Salı

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP)

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı, yani kısaltma adıyla ÖYP, yeni açılan ve köklü üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak üzere açılan bir programdır. Son zamanlarda araştırma görevlisi olarak doktorasını yapmak isteyenler için büyük bir fırsat olmuştur. İşte bu yönden ÖYP'nin tıp ve sağlık bilimleri yönüne bakan tarafıyla alakalı bilgi vermek için ÖYP'nin ana hatlarına değineceğim.

ÖYP'ye nasıl başvurulur?

ÖYP alım dönemlerinde YÖK'ün sitesinde açıklanan kadrolara ÖYP Puanınız ile başvurursunuz. Kadrolar ise genellikle temmuz-ağustos dönemi ile aralık-ocak döneminde YÖK'ün sitesinde açıklanır. Toplamda 10 tercihe kadar tercih yapabilirsiniz.


ÖYP Puanı nedir?

ALES puanınızın %60'ı, okul mezuniyet ortalamanızın 100 üzerinden çevrilmiş halinin %25'i ile dil puanınızın (ÜDS, KPDS veya bunlarla eşdeğerliği olan sınavların 100 üzerinden eşdeğerliliklerinin) %15'i toplanarak ÖYP Puanınızı elde edebilirsiniz.


ÖYP tıp fakültesi kadrolarını tercih eden doktorlara %10 puan eklenmesi hususu

Tıp doktorlarına tıp fakültesi kadrolarını tercih etmeleri halinde diğer bölümlere nazaran ÖYP puanına puanının %10'u kadar puan eklenecektir. Ayrıntılar için: 
http://mdphdturkiye.blogspot.com/2013/12/tp-doktorlarna-oyp-basvurularnda-10.html

Yerleştirme süreci neye göre yapılır?

Yerleştirme tamamen ÖYP puanınıza göre yapılır. Herhangi bir sözlü mülakat yapılmaz veya puanınıza etki etmez. Yerleştirme YÖK tarafından merkezi olarak tercihleriniz esas alınarak yapılır. Tercih sıranız etki etmeden puanınıza göre yerleştirilir ya da açıkta kalırsınız.


Şunu ehemmiyetle belirtmem lazım ki, yerleştirme beyan usulüne göre yapılır. Yani YÖK'e belirttiğiniz mezuniyet bölümünüz ve belirttiğiniz puanlarınız doğru kabul edilerek yapılır. Sonrasında puanların yanlış olduğu ya da yerleştiğiniz kadroya uygun bölüm mezunu olmadığınız anlaşılacağından kaydınız yapılmaz. Hem kendi şansınızı hem de bir kadroyu yakmış olursunuz. Ondan dolayı beyanda bulunurken noktası virgülüne doğru bulunduğunuzdan emin olun. Lakin bakmazsanız ya da yanlış tercih yaparsanız YÖK, tıp fakültesi mezununu inşaat mühendisliği kadrosuna bile yerleştirir.

ÖYP programlarına kabul edilmek için gereken şartlar

Programlara yerleşebilmek için bazı temel şartlar vardır:

- ALES'ten en az 70 puan almış olmak (diğer etkenlerde bazal bir sınır yoktur)
- YÖK kanununa göre araştırma görevlisi olmak için herhangi bir engeli bulunmamak (örneğin 35 yaşın üzerinde olmamak gibi)
- Kadro açılan her programın özel şartlarını karşılıyor olmak

Kadro için istenen özel şartı açmak isterim: Açılan her kadroda o kadroya hangi bölüm mezunlarının başvurabileceği yazar. Bu belirtilen bölümlerin haricinde olanlar tercih edip bölüme yerleşse de kayda gittiği zaman istenilen şartı sağlamadığı için kayıtları kabul edilmez.

Tıptan bir örnek vereyim. Örneğin Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi 2 adet Fizyoloji kontenjanı açtı. Kontenjanda özel şart olarak "Tıp fakültesi mezunu olmak" yazıyor ise o kadroya sadece tıp fakültesi mezunları başvurabilir demektir. "Biyoloji mezunu olmak" yazıyor ise o bölüme sadece biyoloji mezunları kabul edilir demektir. Şartlarda belirtilen fakülte mezunları hariç kimse bu kadrolara yerleşemez. Veya kadro açıklamasında "Tıp fakültesi mezunu olmak ya da Fizyoloji yüksek lisansı yapmış olmak" yazıyorsa o kadroya sadece tıp fakültesi mezunları ve fizyolojide yüksek lisansını tamamlamış diğer fakülte mezunları kabul edilir. Lakin kadroda yazılan  şartlar önemlidir.

ÖYP ile başvurabileceğimiz bölümler nelerdir?

Fizyoloji, Histoloji, Anatomi, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya, İmmünoloji, Tıp Tarihi ve Etik, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Biyoistatistik... gibi bölümlerden olmaktadır. Karoların ekserisi Fizyoloji, Histoloji ve Anatomi ağırlıklı olmaktadır. Diğerlerinden de bulunmaktadır.


Fizyoloji, Histoloji, Anatomi ve Farmakoloji artık TUS ile asistan almadığı için artık bu bölümlere asistan olarak kabul edilmenin tek yolu ÖYP'dir. İlerisinde diğer temel bilimler bölümlerinin de TUS kapsamından kaldırılıp kaldırılmayacağı ya da TUS ile uzmanlık yapanların sadece sahada ÖYP ile doktora yapanların ise sadece akademide çalışabilmesi şeklinde düzenlemeler yapılır mı bilinmez.

ÖYP öğretim süresi ne kadardır?

Bizler tıp fakültesi mezunu olduğumuz için direkt olarak doktoradan başlarız. 5 sene ve üzerinde lisans eğitimi alanlar direkt olarak doktoradan başlarlar. Tıp doktorları gibi diş hekimleri, veteriner hekimler ve eczacılar da yüksek lisans yapmaksızın direkt olarak doktoradan başlarlar.


Normal doktora süresi 2 sene yani 4 dönem ders dönemi, 2 sene yani 4 dönem de tez dönemi olmak üzere 4 senedir. 4 sene olan bu süreç maksimum 6 sene içerinde tez verilerek bitirilmek zorundadır. Eğer 6 sene içerisinde bitirilemezse kadro ile ilişik kesilir.

ÖYP'de hangi durumlarda puanım kesilir?

Kişilerin sık kadro değiştirmesini önlemek maksadıyla YÖK tarafından bir kadroya yerleşmiş adaylara 1 sene boyunca %10 puan kesintisi uygulanır.


ÖYP tercihi yaparken  yanlış bilgi beyan edersem ne olur?

Önceki yönetmelikte yanlış beyanda bulunarak (mezuniyet lisans bölümünü ya da puanlarını) yerleşmemesi gereken bir bölüme yerleşenlere herhangi bir yaptırım yoktu. Sadece yerleştikleri kadroyu yaktıklarıyla kalıyorlardı. Mesela bir inşaat mühendisi tıp fakültesi kadrosu yazdığında yerleşiyor ama yerleşme sonraki kayıtta fark edilip kadroya alınmıyor ve kadro yanmış oluyordu. Bu kişiye de herhangi bir yaptırım yoktu. Şimdi ise yanlış beyanda bulunarak ÖYP kadrolarına yerleşenlerin bir daha ÖYP kadrolarına yerleşmeleri engelleniyor. Ondan dolayı beyanda bulunurken çok dikkatli olun. ALES, YDS gibi puanlarınızın virgülden sonraki hallerine bile dikkat edin.

ÖYP ile atanıp başlamazsam ne olur?

Eskiden atanıp da göreve başlamayanlara sadece 1 sene içerisinde tekrar başvurmaları durumunda puan kesintisi uygulaması vardı. Şimdi ise atanıp göreve başlamayanlar yani yok yere ÖYP kadrosunu yakanların 3 yıl boyunca ÖYP kadrolarına yerleşmeleri engelleniyor.


İşin yasal boyutu böyle olsa da bir de vicdani boyutu vardır. Atanıp da başlamadığınız her kadronun yanma ihtimali vardır. Sizin girmediğiniz bir kadro başkasının çok istediği bir kadro olabilir. Ki bu günlerde temel bilimler isteyip Sağlık Bakanlığı'ndan kaçacak doktorlara büyük bir fırsat olmuştur ÖYP. Ondan dolayı kadroyu yazmadan önce yaşayacağınız şehri, doktora yapacağınız anabilim dalını iyi incelerseniz hem sizin hem de kadroların etkin kullanımı açısından iyi olacaktır.

Atama şekilleri nelerdir? Muvafakat nedir? Devletten istifa ederek üniversiteye geçebilir miyim?

Bir kadroya 3 atama şekli vardır: İlk atama, açıktan atama ve naklen atama.


İlk atama: Üniversiteyi bitirdikten sonra hiçbir yerde çalışmamış ve ilk defa göreve başlayacaklara uygulanır. Tüyü bitmemiş memur olarak direkt olarak gidip bölümünüze başlarsınız.

Açıktan atama: Daha önce bir yerde çalışmışsınızdır ama atama anında hiçbir yerde çalışmıyorsunuzdur. Yani istifa etmişsinizdir. Sağlık Bakanlığı'ndan istifalı olan doktorlar açıktan atama ile atanırlar. Tek yapmanız gereken, zamanında Sağlık Bakanlığı adına çalıştığınızı gösteren "Hizmet Belgenizi" üniversiteye verdiğiniz evrakların arasına eklemektir. Zaten daha önce herhangi bir yerde çalıştı iseniz üniversite sizden hizmet belgesini isteyecektir.

Naklen atama: Herhangi bir devlet kurumunda çalışıyorsanız, süreçte istifa etmediğiniz sürece üniversiteye NAKLEN ATAMA ile atamanız yapılır. Bakanlıkla üniversite arasındaki yazışma aylar sürer. İşte bu noktada üniversitenin sizi devlet kurumunuzdan almak için bakanlığın vermesi gereken izne "Muvafakat Belgesi" denir. Muvafakat verilip verilmeyeceğine dair Sağlık Bakanlığı ile görüşün. Alabilecekseniz bekleyin. Muvafakat alamayacaksanız ya da zaman kaybetmek istemezseniz üniversite personel işleri ile dirsek teması içerisinde istifa ederek açıktan atama ile atanın (ki ben böyle yaptım). Muvafakat verilmezse eğer, yine istifa edip geçmek durumundasınız.

ÖYP ve Yabancı Dil

Geldik can alıcı mevzulardan birine daha.


ÖYP kadrolarına başvururken herhangi bir yabancı dil puanı aranmamaktadır. Genel puanınız bölüme girmenize yetiyorsa isterse dil puanınız 0 olsun hiçbir ehemmiyeti yok. Kadroya girerken böyle ama girdikten sonra iş başlıyor:
ÖYP kadrosuna girmeye hak kazandınız. Gidip üniversitenize başladınız. İşte ayrım noktası buradan başlıyor. Eğer ÜDS, KPDS ya da diğer sınavlarınızın eşdeğerliği olan dil puanınız 65'in üstünde ise (tabi 65 YÖK'ün belirlediği alt sınır, üniversiteler kendi sınırını daha yüksek tutabilir, ki o zaman o puanı geçmeniz gerekecektir) üniversiteye başlar başlamaz güz  ya da yaz farketmez ilk eğitim başlangıcında doktoranıza başlayabilirsiniz. Diğer yandan puanınız 65'in altında ise YÖK sizi ingilizce dil kursuna gönderecektir.

Puanı 65'in altında olanlar dil kursuna başladıklarından itibaren 1 sene içerisinde 50 barajını, zaten puanları 50 üzeri ise 2 sene içerisinde 65 barajını geçmek durumundadırlar. Adaylar 65 barajını geçmeden doktora eğitimlerine başlayamazlar. Tabi yukarıda da dediğim gibi üniversite daha yüksek bir puan istiyorsa o puanı geçmek durumundadılar. Örneğin Hacettepe Üniversitesi'nin doktora için dil puanı talebi 70'tir. Hacettepe Üniversitesi kadrosunda olanlar 70 barajını aşmak durumundadırlar.

ÖYP Yabancı Dil Kursu

ÖYP kapsamında atanıp bölümünüze başladıktan sonra dil kursu tercihleri olur. YÖK, 65 sınırının altındaki araştırma görevlisi sayısına göre dil kursu kontenjanlarını belirler. Hangi üniversiteyle anlaşmaya vardıysa kadrolar o üniversitelerden olur. Genelde çoğu kadro İstanbul, Ankara ve İzmir'dedir. Kontenjanlar belli olduktan sonra mevcut üniversiteleri baştan aşağı sıralayarak tercihte bulunursunuz. Boşta kalma ya da tercih etmeme gibi bir şans ya da lüksünüz yoktur. Yerleştirme tamamen ÖYP puanınıza göre yapılır. Yaşadığınız yer, ikametiniz, kadronuzun olduğu şehir gibi başka hiçbir faktöre bakılmaksızın sadece ÖYP puanınızın yüksekliğine göre dil kurslarına dağıtılırsınız. Sonrasında 6 ay boyunca üniversitenin belirlediği dil programını işlersiniz. Sınavlardan gereken puanı almak artık sizin elinizde.


Burada size can alıcı bir tavsiye vermek isterim. Herkes ÜDS ya da KPDS'ye kafayı takmış olabilir. Lakin ÖSYM'ün eşdeğerliğini kabul ettiği TOEFL, İELTS gibi tonla sınav daha bulunmaktadır. Bence bu sınavları da araştırarak kendinize en uygun opsiyonu seçebilirsiniz. Örneğin İngiltere'nin yaptığı İELTS sınavı gayet mantıklı bir sınavdır. Tabi 4 beceriye (listening, speaking, reading and writing) dayanır. Yakın zamanda eşdeğerliği düşürülmüştür ve genel ingilizcesi daha iyi olanlara ÜDS ve KPDS'den daha makul bir sınavdır. Ya da ÜDS ve KPDS gibi ülkemizin sınav klasikleriyle! uğraşmak istemeyip genel ingilizce öğrenmek istiyorsanız İELTS uygun bir seçenektir. ÜDS ve KPDS'de 100 üzerinden 65, İELTS'te 9 üzerinden 4,5'a denk gelmektedir. Bir araştırın derim.

Eskiden yurt içi yabancı dil kursunda herhangi bir devam zorunluluğu ya da minimum bir devamsızlık sınırı gibi bir uygulama yoktu. Hem yabancı dil kursuna devam edip hem de yüksek lisans ya da doktora eğitimine örgün öğretim olarak devam edenler bile vardı. Bu da dil kursuna devamı kişisel yönetimlere ve suistimallere açık bırakıyordu. Şimdi ise yurt içi yabancı dil kursuna gidenlerin 10 günden fazla devamsızlık yapmaları durumunda ÖYP kadrosuyla ilişikleri kesilecek.


ÖYP Yurt Dışı Yabancı Dil Kursu

Önceki yönetmelikte yurt dışı yabancı dil kursunun nasıl yapılacağı ve kimlerin gönderileceği açık değildi. Bundan dolayı uzunca bir süredir yurt dışı dil eğitimine ÖYP kapsamında kimse gönderilmemişti. Artık yurt dışı dil eğitiminin nasıl yapılacağı yönetmelikte ayrıntılı olarak yazmaktadır.
"Yurt dışında yabancı dil eğitimi
MADDE 8
- (l) ÖYP araştrrma görevlilerinden aşağıdaki şartları taşıyanlar, istekleri
halinde yabancı dil eğitimi için en fazla 6 ay süreyle 2547 sayılı Kanunun 39 uncu
maddesinin birinci fikrası kapsamında yurt dışına gönderilebilir. 
(2) Araştırma görevlilerinin yurt dışında yabancı dil eğitimi alabilmeleri için;
a) Başvuru tarihinden önceki beş yıl içinde alınmış olmak kaydıyla, eğitim almak istedikleri yabancı dile ilişkin yabancı dil sınavından en az 65 puan almış olmak ya da eşdeğerliği ÖSYM tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından eşdeğer puan almış olmak, 
b) Yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumundan yabancı dil eğitimi için antetli ve imzalı kabul belgesi almak gereklidir.
(3) Yabancı Dil Eğitimi için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlilerinden belirlenen şartları sağlayanlar, bağlı bulunduğu fakülte veya enstitüye başvurularını yaparlar. Enstitü/Fakülte yönetim kurulunda değerlendirilerek yurt dışına gönderilmesi uygun bulunan başvurular ilgili rektörlük aracılığıyla YÖK'e teklif edilir. Rektörlüklerce YÖK'e gönderilen teklifler Yürütme Kurulunda görüşülerek karara bağlanır. 
(4) Yabancı Dil Eğitimi almak için yurt dışına gönderilecek araştırma görevlilerine yol masrafı, yevmiye ve zorunlu sağlık sigortası, yabancı dil eğitim giderleri olarak yapılacak ödemeler ülke ve ödeme unsurları itibarıyla Yürütme Kurulu tarafından bir liste halinde belirlenir ve ilgililere duyurulur. YÖK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından araştırma görevlisi için kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumuna aktarılacak kaynağın tutarı, kaynak aktarımı tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınarak hesaplanan Türk Lirası tutarını geçemez. Kaynak aktarılma tarihinden sonra meydana gelecek kur farkları hiçbir şekilde dikkate alınmaz. Bu ödemeler dışında ilgililere herhangi bir ad altında ödeme yapılamaz. 
(5) Yabancı dil eğitimini başarı ile tamamlayamayan, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen lisansüstü eğitim programlarından birine başlamayan, ÖYP'ye devam etmeyen, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumunda görevine başlamayan veya görevine başlayıp mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyen araştırma görevlilerinin ilişikleri kesilerek haklarında imzaladıkları "Yüklenme Senedi ile Muteber İmzalı Müteselsil Kefalet Senedi" hükümleri uyarınca işlem yapılır.

ÖYP ile atandıktan sonra doktora başlama şartı

Eskiden 65 dil puanını zaten geçmiş olanlar için atandıktan sonra, 65 dil puanını geçmemişler için 65 dil puanını verdikten sonra 2 dönem içerisinde lisansüstü programa başlama üst sınırı vardı. Şimdi ise yukarıda saydığım durumda olanlar 2 dönem hakları olmadan direkt olarak lisansüstü eğitime başlamaları gerekmektedir, yoksa ilişikleri kesilir.

Senet ve Mecburi Hizmet Mevzusu

Kadronuzun olduğu yerdeki eğitimden değil de kadronuz haricinde aldığınız eğitimler için görevlendirme yapılır, senet imzalanır ve mecburi hizmet yükümlüsü olunur. Demek istediğim:


Diyelim ki dil puanınız 65'ten aşağı. YÖK sizi dil kursu için başka bir üniversitenin yabancı diller bölümüne atadı. Buraya giderken sizi dil kursuna gönderen, halihazırda kadronuzun bulunduğu üniversite sizi dil kursuna görevlendirir. Sizinle yaklaşık 20.000 lira civarında bir senet yapar ve bu görevlendirmenin sonunda üniversiteye dil kursuna gittiğiniz 6 ay kadar mecburi hizmetiniz olur.

Küçük bir ihtimal ama yabacı dil kursu şans eseri kadronuzun olduğu üniversitede açılır da siz de kendi üniversitenize yerleşirseniz senet yapılmaz, mecburi hizmetiniz de olmaz. Örneğin Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı bir ÖYP araştırma görevlisisiniz. Gaziantep de dil kursu veren üniversitelerden birisi. Yazdınız ve kendi üniversitenizdesiniz. O zaman senet yapılmaz, mecburi hizmet de olmaz.

Hemen mecburi hizmetteki hesap yöntemini vereyim. Yurt içi görevlendirmelerde 1'e 1, yurt dışı görevlendirmelerde 1'e 2 sene mecburi hizmet yaparsınız.

Senet ve mecburi hizmet konusunda en önemli nokta: Atandığınız yani kadronuzun bulunduğu üniversitede doktora yapma imkanı olup olmadığıdır. Bölümünüzde yeterli sayıda yani doktora programı açacak kadar hoca varsa ne mutlu size. Doktoranızı bölümünüzde yaparsınız. Görevlendirme de senet de mecburi hizmet de olmaz. Tam tersine bölümünüzde doktora programı açılmaya yetecek kadar hoca yoksa sizi doktora için başka üniversiteye görevlendirirler (tabi doktora için görevlendirilebilmek için de 65 sınırını aşmış olmanız lazım). O zaman 4 sene için görevlendirilirsiniz, yaklaşık 200.000 liralık bir senede imza atmanız hatta 2 de kefil bulmanız istenir, ilk ve asıl kadronuzun bulunduğu üniversiteye doktora dönüşü döndüğünüzde de 4 sene mecburi hizmetiniz olur. İşte bu açıdan en azından doktora eğitimini kendisi verebilen bir bölüm yazmaya dikkat edin ki görevlendirme, senet, mecburi hizmet uğraşmayın.

Mecburi hizmetinizi en azından ilk başka kendi tercih ettiğiniz, kadrosuna girdiğiniz üniversitede yapıyorsunuz. Sağlık Bakanlığı'ndaki Türkiye'nin herhangi bir yerine gitme durumunuz yok. En azından bu yönlerden güzel.

Doktora Süreci

Buradan sonrası genel doktora eğitimidir. Tabi ÖYP'nin kattığı avantajlar da vardır.


Önce genel doktora sürecinden bahsedeyim:
Doktora 2 sene ders, 2 sene tez döneminden oluşur. 2 senelik ders dönemi toplam 4 dönemden oluşur. Bu 4 dönemde en az 10 zorunlu doktora dersini seçtiğiniz seçmeli dersleri vermeniz beklenir. Tüm dersleri verdiğinizde "yeterlilik sınavı"na girersiniz. Eğer bu yeterlilik sınavını da verirseniz tez dönemine geçmeye hak kazanırsınız. 2 senelik ders dönemini maksimum 3 senede vermeniz gerekir. Tez döneminde ise sadece tezinize yoğunlaşırsınız. Bu 2 senelik tez dönemini de en fazla 3 sene yapabilirsiniz. En sonunda tezini vermeniz ve savunmanız beklenir. Teziniz kabul olursa doktoranızı alırsınız.

ÖYP'nin kattığı avantajlar:

ÖYP ile gelen her asistana 50.000 liraya kadar araştırma fonu ayrılır. Araştırmalarınız için gereken masrafların karşılanmasında bu fonu danışman hocanız ve ÖYP koordinatörlüğü onayıyla kullanabilirsiniz.

ÖYP kapsamında tez döneminde 3 ay, 6 ay ya da 1 seneye kadar tez araştırması nedeniyle yurt dışında kalabilirsiniz. Tabi görevlendirme yapılır, her yeni görevlendirme senet ve mecburi hizmet demektir. Tabi bunları göze alırsanız asistanlığınızın bir kısmını yurt dışında geçirmeniz müthiş bir şiydir. Zaten amaç dünya ile entegre bilim insanları yetiştirmek olduğu için dış ülkeleri görmekte ciddi fayda olacaktır. Zaten ÖYP, YLSY'nin yani Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adayları Seçme ve Yerleştirme sisteminin biraz daha modifiye edilip yurt içine uygulanmış şeklidir. YLSY'de araştırma görevlileri yüksek lisans ve doktoralarının tamamını yurt dışında yapmakta ve ülkeye dönmektedirler. ÖYP'de ise yurt dışı entegrasyonu ve yabancı dil nosyonu kazandırılarak doktora yurt içinde yaptırılmaktadır. Bu açıdan da mantıklıdır.

Maaş

ÖYP asistanları maaş alırlar. Yalnız 130 küsur lira olan "Tıpta Uzmanlık Ödeneği" alamazlar. Tıpta uzmanlık ile gelenlere göre yaklaşık 130 lira az maaş alırlar.


Döner sermaye mevzunda ise: Tıp fakültesinde ÖYP kadronuz 2 yerde olabilir: 1- Anabilim dalı 2- Enstitü
Anabilim dalında görevli iseniz döner sermaye alırsınız. Kadronuz Sağlık bilimleri enstitüsünde ise enstitünün döner sermayesi olmadığı için döner sermaye alamazsınız. Yalnız bu sorunu da görevlendirmenizi anabilim dalına yaparak çözüyorlar çoğu yerde. Araştırmak lazım.

Sonuç olarak diğer tıpta uzmanlık asistanları ile en fazla 100-200 lira farkla, yani aşağı yukarı aynı parayı alırsınız.

İstifa Süreci

Üzerinizde bir senet ya da mecburi hizmet yükümlülüğü yoksa istediğiniz zaman istifanızı verebilirsiniz. Yoksa mecburi hizmetin biterek senedin kalkmasını beklemelisiniz.


Mecburi hizmetiniz siz bölüme döner dönmez başlar. Diyelim ki dil kursuna 6 aylığına gittiniz ve döndünüz. Bölüme dönüp 6 ay çalıştığınızda mecburi hizmetiniz kalkacaktır. O zaman da istifa etmekte özgür kalırsınız. Senetlerin ve mecburi hizmet yükümlülüğünün yaptırımı tartışılmakta ve açılan mahkemeler devam etmektedir. Seneti ödemeden ya da mecburi hizmetini yapmadan ayrılanlar ya da şu anda mahkeme sürecinde olanlar mevcuttur ama kağıt üstünde geçen seneti ödemeden ya da mecburi hizmeti tamamlamadan kişinin ayrılamayacağı, aksi takdirde senedin tazmin ettirileceğidir. İlerleyen seneler ve  devam eden mahkemeler de bu konuya elbet açıklık getirecektir.

Değişen ÖYP Usul ve Esasları

Değişen ÖYP usul ve esaslarıyla alakalı daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız:
http://mdphdturkiye.blogspot.com/2013/12/16-aralk-2013-ogretim-uyesi-yetistirme.html
http://mdphdturkiye.blogspot.com/2013/12/tp-doktorlarna-oyp-basvurularnda-10.html

Son Söz

Camiamızda idealist temel bilimcilere ve kaliteli hocalara ihtiyaç vardır. Ondan dolayı özellikle temel bilimlerle ilgilenenlere ÖYP'yi öneriyorum. Yaşayacağınız şehri ve bölümün kendi doktorasını verip vermediği gibi can alıcı hususları masaya yatırarak en optimal tercihleri yapıp yerleşmeniz uygun olacaktır. İşte bu bağlamda muhtemelen bu ayın sonunda yapılacak ÖYP alımları öncesi bu yazıyı yetiştirmek istedim. Umarım ki birincil olarak baz aldığım MD PhD olma yolunda ilerleyen tıp doktorlarına, ikincil manada da tıp fakültesi kadroları ile ilgilenen diğer sağlık çalışanlarına faydalı olabilmişimdir. Zira ne biliyorsam paylaşmaya çalışıyorum. MD olmayan sağlık çalışanları alınmasınlar çünkü bilgim, sınırım bu kadar.


Herkese bu aralık alımlarında, sonraki alımlarda ve hayatında güzellikler ve başarılar diliyorum.

Kaynaklar

http://www.akademikpersonel.org/

- http://www.akademikpersonel.org/forum/#oyp-ogretim-uyesi-yetistirme-programi
- http://www.yok.gov.tr/
- https://oyp.yok.gov.tr/
- http://osym.gov.tr/belge/1-13260/yabanci-dil-sinavlari-esdegerlikleri-13012012.html
- http://www.yok.gov.tr/content/view/1236

36 yorum:

  1. Hocam oncelikle tesekkur ediyorum. Oyp ile tip mezunlarinin girdigi bolumlerde direk doktoraya baslanacagini yazmissiniz. Yani direk doktoraya baslayan tip mezunlarinin mecburi hizmeti yok mu? Varsa kac yil? Ve öyp ile atanan bir tip mezununun doktoradan sonra acikta kalma ihtimali varmidir? 35 ve 50 maddelerine gore memurluk varmis bunlarin hangisine gore atanma oluyor? Son olarak atandigimiz fakultede yar doc olmak icin extra bir sinava ihtiyac varmi? İngilizce gerekir mi? Simdiden cok tesekkkur ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Sadece ÖYP ile değil, tıp doktorları tıpla alakalı her doktora programına direkt olarak girebilirler.

      ÖYP programı kapsamında doktora yapanlar için mecburi hizmet olasılığı olsa da (yazıyı dikkatli okuyunuz) diğer doktoralarda mecburi hizmet yoktur, çünkü mecburi hizmet kapsamına giren "tıpta uzmanlık" programı değildir bunlar.

      Doktoradan sonra açıkta kalma mevzusu sizin elinizdedir. ÖYP programı biraz da bu yönden güçlü olsa da garanti diye bir şey söyleyemeyiz.

      ÖYP 33. maddeye göre atama yapar. Diğer üniversite kadroları 50. maddeye göre olabilir. Kadro şartlarında iyi incelemek lazım.

      Her üniversitenin akademik yükseltme şartları farklıdır. Bunun için bu şartları iyi incelemek lazım. Gereken şeyler tabi ki sağlanmalıdır yardımcı doçentliğe başvurulurken.

      Akademisyen olmanın en önemli şartlarından birisi yabancı dildir. Yabancı dil gereklidir. Yabancı dil sorununuz varsa üstüne gitmenizi tavsiye ederim.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  2. Hocam merhaba.
    Ben 2012 yılında tıp fakültesinden mezun oldum. 2013 Aralık ÖYP atamalarında bir tıp fakültesinin temel bilimler kadrolarından birine yerleştim. Şu anda sağlık bakanlığına bağlı bir kurumda pratisyen hekim olarak çalışıyorum. Muhtemelen muvafakat vermeyecekler, istifa edip geçeceğim ÖYP kadroma.

    sorum pratisyen hekimlerin mecburi hizmet yükümlülüğü ile ilgili. Zorunlu hizmetimi henüz bitirmediğim için elimde tıp fakültesi diplomam değil, geçici mezuniyet belgem var. araştırdım ÖYP ile göreve başlamak için bir sorun teşkil etmediğini söylediler. İlanlarda da "tıp fakültesi mezunu olmak" diyordu zaten. ama asıl sorum ileride bir gün bu durum dönüp dolaşıp bir sorun oluşturur mu? doçent, prof. olmak için doktora programını bitirmek yeterli mi yoksa tıp fakültesi diplomamı da isterler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun. Sağlık Bakanlığı'ndan ve önceki yerleşen tıp doktoru arkadaşlardan muvafakat verilip verilmediğini bence yine de sorunuz. Muvafakat veriliyorsa muvafakatla geçmekte fayda var. Yoksa zaten istifa edersiniz.


      Evet diploma olmadan, geçici mezuniyet Belgesiyle bütün şu anki işlemlerinizi yapabilirsiniz. Lakin ilerisi için diplomamızın olmamasının bir sorun oluşturup oluşturmayacağı muamma. Yalnız şunları diyebilirim ki: Bu tıp doktorlarına mecburi hizmeti yapmadan diplomalarının verilmemesi uygulaması hukuksuz bir uygulamadır, bir insan hakları ihlalidir. Gelecekte, özellikle AKP sonrası Türkiye'de bu hukuksuzluğun değişeceğine inanıyorum. Bu da bizler zaten Doçent, profesör olacak seneye geldiğimizde elimizde diplomamızın olacağı.

      Diğer bir husus ise: Onemli olan diplomamızın bakanlıkça onaylanması. Diploma no, diploma tescil no ve bunlara ait belgelerle işler halledilebiliyor. Yani diplomanızın elinizde olmasına gerek yok. Diplomanın verilmemesi özel sektörde çalısmayı engellemek için. Diğer yandan Türkiye'de hiç çalışmayıp direkt olarak yurt dışına gidenler diplomaları rehin olsa da diplomalarının onaylı fotokopisini üniversitelerinin öğrenci işlerinden bakanlık izniyle alabiliyor. Biz niye alamayalım diyorum bazen. Ama bilinmez tabi.

      Umarım o zamanlara kadar bu kara uygulama çözülür. Ya da bir şekilde hallolur.

      Durum bu şekilde.

      İyi günler dilerim.

      Sil
  3. Teşekkür ederim cevabınız için.
    Size ulaşabileceğim bir mail adresiniz var mı acaba?

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.

    Aslında eğer ÖYP başlama süreciyle alakalı ise sorularınızı buradan paylaşmanız daha uygun olur. Çünkü aynı sorunları yaşayabilecek diğer kişiler de sorular ve cevapları görmüş olurlar.

    Diğer durumlar için mail adresim:
    mdphdturkiye@gmail.com

    İyi günler.

    YanıtlaSil
  5. Öyp ile yerleşince doktoradaki gibi bi kac gun mu gitmeniz gerekiyor yoksa surekli mi? Bi de oyp ye yerlesince istifa edip tusa girince puan kesintisi oluyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      ÖYP ile yerleştiğiniz zaman maaşınızla çalışan bir araştırma görevlisi olursunuz. Bundan dolayı haftanın 5 günü mesai saatlerinde bölümde olursunuz kaç doktora dersi aldığınızdan bağımsız olarak.

      ÖYP'yi bırakmanız TUS'ta puan kaybına neden olmaz.

      İyi günler.

      Sil
  6. yorumları okurken biraz kafam karışmış olabilir yanıtladığınız bir şeyi tekrar soruyorsam şimdiden özür dilerim ama cidden bazı noktalar kafamda netleşmediği içindir bu sorularım.
    tıp fakültesi mezunuyum.dil puanım üds'de 70 üstü.öyp ile bir kadroya girersem ki tıp fakültesi mezunu olduğumuz için direk doktoraya başvurmuyor muyuz zaten?böyle bir durumda doktora eğitimini kendisi verebilen bir yer seçmiş olmuyor muyuz zaten(doktora eğitimini kendisi veren bir yer seçmemizi önermişsiniz yazınızda)?ayrıca seçtiğimiz yere dil yeterliliği ile girdiğimizde de tekrar bize zorunlu dil kursu mu aldırıyorlar?Aldırmıyorlarsa zorunlu dil kursu haricinde başka ne gibi bir nedenle bizi başka bir üniversiteye gönderip zorunlu hizmete tabi olmamız sağlanabilir?sanırım sorularım şimdilik bu kadar.yazdıklarınız gerçekten çok bilgilendirici hiçbir yerde bulamadığım açıklamaları burada buldum.Elinize sağlık.İnsanlara yardımcı olmak için bildiklerini paylaşan insanların olması mutluluk verici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Tabi ki, sorular her zaman olur. Zaten bu yazılar giriş ve temel düzeyde yazılar.

      Tıp fakültesi mezunu olarak direkt olarak DOKTORAdan başlarsınız. Lakin, yeni açılan ve bölümde doktora vermek için gerekli öğretim üyesi sayısını (5 hoca) yakalamayan bir bölümün açtığı kadroya yerleşirseniz sizi başka bir üniversiteye, doktora açabilen bir üniversiteye yönlendirirler. Orada doktoraya başlarsınız.

      Yabancı dil puanınızın 65 üstü olması yurt içinde 65 altı dil puanı olanlara verilen zorunlu dil kursundan sizi muaf tutar. Diğer yandan, istemeniz durumunda yurt dışında dil eğitimine gidebilirsiniz. Bu da sizin başvurmanıza ve seçilmenize bağlıdır. Zorunlu değildir yani yurt dışı dil kursu. Direkt olarak doktoraya başlayabilirsiniz bu puanla.

      Eğer yabancı dil için ya da doktora eğitimi almak için başka bir üniversiteye GÖREVLENDİRİLMİYORSANIZ ÖYP kapsamında mecburi hizmetiniz de olmaz.

      Ekstra bilgi: ÖYP mecburi hizmeti en başta yerleştiğiniz, kadronuzun olduğu üniversiteyedir. Sağlık Bakanlığı'nın doktorlara uyguladığı mecburi hizmet gibi nereye gideceğinizin belli olmaması gibi bir durum yoktur. Zaten en başta bilerek ve isteyerek yerleştiğiniz üniversite hastanesine karşı mecburiniz olur.

      Teşekkür ederim. Kariyerinizde ve akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
  7. İyi çalışmalar,
    Öncelikle bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim. Tıp fakültesi mezunuyum. Öğrencilik yıllarımdan beri temel tıp bölümlerinde ilerlemek istediğim içim ÖYP seçeneğini denemeyi düşünüyorum Size danışmak istediğim birkaç sorum var. Doktora sınavını( yazılı ve sözlü olarak ) yeni kazandım.başvurmuş olduğum bölüm kabuledildiğimi söyledi. fakat kesin kayıt tarihi henüz gelmedi(yaklaşık 1 hafta var). Ders yılı da Eylül de başlıyot. Bu durumda başvuru sırasında doktora eğitimi alıyorum şeklinde mi bilgi vermeliyim?
    Bir de lisan ve yüksek lisans bilgilerini yazarken lisan bölümüne ilk 4 yıl, yüksek lisans bölümü ne son 2 yıl notlarımı yazılmalı? yanlış bilgi verilmesi sonucu tercih hakkımın alınmasında çekiniyorum. Olabildiğince önceki soruları okudum ,umarım benzer sorular sormadım...
    Yardımınız için şimdidien teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Öncelikle iyi tercihler.

      Umarım hakkınızda hayırlısı olur.

      Biz tıp doktorları 6 yıllık bir lisans bölümünden YÜKSEK LİSANS derecesiyle mezun oluruz. Orada mezuniyetinize lisans yazın. Çünkü lisans bölümü mezunuyuz. Herhangi bir yüksek lisans notu felan yazmayın. Sadece lisans notunuzu doldurun.

      Doktora egitimine başlamanız tercihlerinizi değiştirmeyecek. Ondan dolayı doktora kabulünüzü başvuru sürecinde belirtmenize gerek yok.

      İyi tercihler. Şimdiden hayırlı olsun.

      Sil
  8. Birçok yazınızı okudum ve her birinden nedense birçok yerden edinemediğim kadar bilgi edindim.
    Tıp fakültesi mezunları için ÖYP konusu benim için hâlen bir muamma. Sanırım yaşayarak öğreneceğim.
    Bu yazılarınızı okumuştum önceden, ancak tercih yaparken unutmuşum ve puanım 2014 temmuz temel tıp adına açılan tüm kadrolara girmeye yetecek düzeyde olmasına rağmen, ben doktora programı olmayan bir üniversite ve bölüm seçerek atanmış bulunmaktayım.
    Bundan sonraki süreci şu an heyecanla bekliyorum.
    Bir yandan senet ve kefil bulma süreci beni korkutuyor. Diğer yandansa henüz hiçbir TUSa girmeden araştırma görevlisi olmanın şoku içindeyim.
    Site ve yazılarınız için çok müteşekkirim.
    İnşallah daha fazla sayıda doktor'a doktora yapma fikri sağlarsınız ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Ben bu yola 3 sene önce çıktığımda bildiklerim "tıpçıların da yapabildiği doktoralar var" veya "ÖYP diye bir program var" düzeyinde bilgilerdi. Şimdi ise blogun geldigi nokta ortada.

      Bu iş biraz bilgi, biraz doğaçlama, biraz nasip şeklinde gidiyor. Sizde de biraz nasip olmuş. Kazandığınız bölüm sevdiğiniz bir bölüm, kazandığınız üniversite gidip kalabileceğiniz bir üniversite ise ne mutlu size. İnanın TUS olmadıgı için şanslısınız. İnsanlar uterusun en nadir kanserini tartışırken siz sevdiğiniz işi yapacaksınız.

      Muamma olan, merak ettiginiz her konuyu buradan yazabilirsiniz. Beraber çözmeye çalışırız. Beklerim.

      İyi niyetleriniz için teşekkürler. Hayirli olsun.

      Sil
  9. merhaba,öncelikle bilgilendirici yazılarınız için çok teşekkürler.sorum şu;öyp ile yerleşip uzman olduktan sonra iş alanı olarak tus ile yerleşenlerden farklı olarak özelde çalışılamadığı yalnızca üniversitede çalışılabildiği yazıyor her yerde.peki bu durum,akademik kariyer yapıldıktan sonra da geçerli mi?örneğin bir şekilde o dalda doçent olunursa sonrasında istifa edip ya da etmeyip bir yandan özel bir laboratuvarda çalışılabilir mi?yoksa ömür boyu o üniversitede devlet bünyesinde çalışmaktan başka çare yok mu?olursa da mecburi hizmete gitmek gerekir mi? şimdiden teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  10. Merhabalar.

    Biyokimya, mikrobiyoloji gibi alanlarda tıpta uzmanlık yapanlar lab. açma ve işletme iznine sahip olurlar. Ama bu alanlarda doktoralı olanlar lab. açıp işletemezler. Ama doktoralı olanlar lab.da çalışabilirler. Sadece imza yetkileri olmaz.

    ÖYP mezunu doktoralılar adı üzerinde "Öğretim Üyesi" olmak için, üniversitede çalışmaları için yetiştirilirler. Ama bu özel sektörde çalışamazlar demek değildir. Anlaştığı yerde özel sektörde bir pozisyonda çalışılabilir.

    Akademik kariyer sonrası doçent olununca üniversitenin yanında özel sektörde de çalışma hakkı kazanılır. Doçent olununca hem üniversitede hem de özel sektörde aynı zamanda çalışılabilir. Çeşitli danışmanlıklar verilebilir.

    ÖYP sonrası mecburi hizmetin ne şartlarda yapılacağını yukarıda yazıda ayrıntılı yazdım.

    Tabi ki, ömür boyu üniversitede çalışmak gerekmez ama ÖYP tercih edenlerin daha çok üniversitede kalmaya istekli kişiler olması daha yerinde olacaktır. Çünkü bu program daha çok adı üzerinde Öğretim Üyesi yetiştirme amaçlı bir programdır.

    Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Yurt dışında yabancı dil eğitimi için zorluk çıkartıyorlar mı?Dil puanı 65 üzerinde olması hariç başka istedikleri bir şey var mı?Ödenek yok diyerek sonsuz bir zamana erteleme yapıyorlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Şu zamana kadar ÖYP kapsamında yurtdışı dil kursuna gidebilmeni duymadım. Artık atandığınızda üniversitenizin personel işleri, öyp koordinatörlüğü ile görüşüp zorlayın bence.

      Kolay gelsin.

      Sil
  12. "ÖYP kapsamında tez döneminde 3 ay, 6 ay ya da 1 seneye kadar tez araştırması nedeniyle yurt dışında kalabilirsiniz." Bu uygulama ne kadar geçerli?Ne kadar ÖYPli bu hakkını kullanıyor?Tıp temel bilimlerinde olup da yurtdışına giden var mı bu bağlamda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Aslında biraz imkanları zorlayan, yurtdışından kabul alan asistanlar dediğiniz aylar kadar gidebiliyorlar. Birçok insan gidiyor. Tabi biraz girişimci olmak gerekiyor. Kimse seni gönderelim demiyor. Sizin takip etmeniz lazım işleri.

      Temel bilimler kapsamında imkan cok.

      Basarılar dilerim.

      Sil
  13. Hocam İyi akşamlar
    ÖYP Aralık 2014 ataması ile Fizyoloji'ye yerleştim.Maaşlar konusunda bi kaç sorum olacak.Bizim tıp fakültesi kadrosundaki ÖYP asistanlarına toplamda 3100-3200 lira civarında ödeniyormuş,burdan döner sermaye vermediklerini anlamı çıkar değil mi?Çünkü son gelen akademik zamla beraber Aralık 2014 Araştırma görevlisi net maaşı zaten 3200 lira.Burada acaba Tıp Fakültesi kadrosundakilere 550 lira sabit döner(ek ödeme) ödenip maaşı 2550-2600 lira mı gösteriliyor?Çünkü döner sermaye alan arş. gör. maaşı taban olarak düşük gösteriliyormuş diye saçma bişey! duydum.Birçok yerde arkadaşlarımın 4000 lira civarı aldığını biliyorum.Bu konuda ne yapabiliriz,döner sermaye ödenmesi için dekanlıkla mı görüşsek,ne dersiniz,çözüm yolu ne olabilir,dava mı etmek lazım acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun.

      Daha kadronuza başlamadınız. Başladığınız zaman bir bordro talep edip bakarsınız. Kazancınızın ne kadarı maaş ne kadarı döner sermaye felan. Ondan sonra hakikaten döner sermayeden kısılıyor ise üniversitenin personel dairesinin "maaş tahakkuk" kısmı ile görüşürsünüz. Lakin, onların yapacağı bir şey yok, döner sermayeyi kısan ya da açan rektörlük oluyor. Rektörlük ile görüşebilirsiniz.

      Aslında işin özünde TUS ile girmiş tıpta uzmanlık öğrencilerini koruyan taban bir döner sermaye katsayısı var. Onlara bu katsayının altında veremiyorlar. Lakin, ÖYP ile girenlerde böyle bir emsal karar olmadığı için ÖYPlilerden isteklerine göre rahatça kesebiliyorlar. İşin özü ÖYPlilerin de böyle bir emsal karara ihtiyacı var. Dava açıp böyle bir emsal karar aldırırsanız tüm tıp fakültesinde ÖYP ile araştırma görevlisi olanlar size duacı olur.

      Bence önce bir işe başlayıp maaşınıza bir bakın. Ondan sonra gerekirse süreçleri işletirsiniz.

      İyi günler, tekrar hayırlı olsun.

      Sil
  14. merhabalar...öncelikle paylaşımlarınız için teşekkürler...2014 aralık ta doktora programı olmayan bir üniversitede histolojiye yerleştim. doktora mı nerede yapacağım yök tarafından mı belirlenecek? tekrar tercih yapmam mı gerekecek ve ne zaman olacak? ayrıca eşim dermatoloji asistanı. 1.5 yıl sonra uzman olduğunda zorunlu hizmetini benim doktora yaptığım yerde eş durumuyla yapabilir mi* şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun.

      Doktoranızı yapmak üzere YÖK size genelde büyük şehirlerde olmak üzere (İstanbul, Ankara, İzmir veya Histoloji doktorası olan başka yerler) bazı seçenekler sunuyor. Genelde sizin pozisyonunuzda 3 - 4 kişi varsa 8 küsür kadro açılıyor ve herkes rahatça genelde istediği yere yerleşiyor. Siz başladıktan sonra ilk doktora dönemi ne zamansa o zaman görevlendirme olur. Şubat ayı olabilir belki yetişirse.

      ÖYP kadroları çakılı kadro olduğu için eşiniz de size tabi olur. Eş durumu kurası açılır. Bugünlerde ÖYP yeni bir program olduğu için Sağlık Bakanlığı ÖYP'yi tanımayıp bazen kabul etmiyor. Lakin emsal kararlar var. Bunları araştırıp dava açtığında en kötü olarak birkaç ay içerisinde halledersiniz diye umuyorum. Umarım hiçbir sorunla karşılaşılmaz tabi.

      Süreç genel olarak güzel bir süreç olacak merak etmeyin. Bazı sorunlar çıkabilir ama onları da sabırla halletmeniz lazım.

      Hayırlı olsun, başarılar.

      Sil
    2. hocam son olarak merak ettiğimiz; eğer subat dönemini geçirirler ve eylülde görevlendirme çıkarsa ara dönemde ne yapacağım. hali hazırda devlet memuruyum. programa başlayana kadar kadromu sağlık bakanlığında tutabilme imkanım var mı? kusura bakmayın başınızı ağrıtıyorum. teşekkürler.

      Sil
    3. Muvafakat sürecinde arada boş kaldığınız bir süre olmuyor.

      Muvafakat sonuçlandığı anda Sağlık Bakanlığı çalıştığınız yere geçebileceğine dair belgeyi gönderiyor. Şu an çalıştığınız yer size tebliğ - tebellüğ ediyor. Sonra aynı ilde iseniz ertesi gün, farklı ilde iseniz 15 gün içerisinde atandığınız üniversiteye başlamanız gerekiyor.

      Artık ne zaman bu muvafakat sonuçlanırsa yukarıdaki bu süreç işler.

      Üniversiteye başladığınız zaman da ilk doktora döneminden itibaren doktoranıza başlarsınız. Eğer şubata yetişirse bu bahar dönemi, yetişmezse eylül gibi güz dönemine başlarsınız.

      İşinizi bizzat Ankara'da Sağlık Bakanlığı'ndan ve kendi üniversitenizden takip ederseniz işler daha çabuk sonuçlanır, ermezseniz biraz uzayabilir. Buna karar vermek de size kalmış.

      Başarılar, kolay gelsin şimdiden.

      Sil
    4. Bir de eklemek istediğim şu:

      Eğer şubat değil de mart gibi atanırsanız, yani doktora atama dönemini kaçırırsanız eylülde doktora dönemini beklerken kendi atandığınız üniversitede çalışır. Sonra eylül gibi atanırsınız. Yani ara dönemde üniversitede eğitim almadan, sadece mesaiye giderek, varsa eğitim faliyetlerine katılarak değerlendirirsiniz.

      Sil
  15. iyi gunler, öyp ile anatomi, biyokimya, fizyoloji, genetik... gibi temel bilimleri secildiginde tip fakultesi mezunlerina olan %10 ek puan uygulamasi halen devam etmekte mi ?i

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar.

      Uygulama ilk çıktığı zamanki ÖYP için uygulandı. Lakin diğer alımlarda uygulanmadı. Alımlardan önce belirtilmediği sürece uygulanmayacak. Belki de uygulanır.

      Şu an her bölümün alım şartları var. Bazıları tıp doktoru alıyor sadece, bazıları her bölümü alabiliyor. Bazıları tıp doktoru ya da alanda yüksek lisans yapmış olmak diyor. Yani diğer bölüm mezunları yüksek lisans yapmışlarsa ÖYPye başvurabilirler. Bu bir avantaj.

      Alımlardan önce bir daha kontrol ediniz.

      Kariyerinizde başarılar.

      Sil
  16. Verrdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim, iyi gunler.

    YanıtlaSil
  17. Hocam merhaba,

    Size sorum atama süreciyle ilgili olacak. Yakın zamanda mezun olacağım ve mecburi ataması yapıldıktan sonra öyp kazanırsam eğer, başlamadan istifa etmem ya da göreve hiç gitmeden istifa etmeden "görevden çekilme" sayılmam arasında öyp'yi zora sokabilecek bir durum olur mu? Korkum şu hiç göreve gitmezsem istifa hakkım eksilmiyor fakat 1 sene 657'den cezalı sayılıyorum. Acaba bu öyp ile yerleşmeme sorun teşkil eder mi?

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de cogu kisi cari usul alim denilen atamadan bahsetmis, oyp'ye olan ustunlukleri tartisilmis, diyelim ki universitedeki hocalarimiz da bizi istiyor bu sekilde basvurmak daha mi avantajli olur oypdense? Tesekkurler.

      Sil
    2. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun. Umarım güzel bir yere yerleşirsiniz.

      Eğer önce ÖYP ile atanırsanız Sağlık Bakanlığı ile irtibata geçerek üniversiteye başlama belgenizi vererek atamayı durdurabilirsiniz. Böylece o taraf sorun olmaz.

      Diğer yandan hiç başlamamanız 657 kapsamındaki devlet memurluklarına başlamanızı engeller. Üniversite ve ÖYP kadroları 2547 sayılı YÖK kanununa göre yapılır. Böylece müstafi olmanız ÖYP tarafını etkilemez.

      Hocalarınız sizi istiyorsa cari de ÖYP de çok fark etmez. Her türlü yapablirsiniz. Hocaların sizi istemesi daha iyi bir şey :)

      Başarılar, şimdiden kolaylıklar dilerim.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim cevabınız için:)

      Sil
  18. Merhaba hocam.

    Tıp fakültesi dönem 5 öğrencisiyim. Mezun olduktan sonra bir fizyoloji programına katılmak istiyorum fakat uzmanlık programı mı yoksa doktora mı yapmak daha verimli olur emin olamıyorum. Akademide ,en azından şu an için, önceliğimin öğretim olacağını düşünüyorum.Akademideki hedefim yalnızca ders anlatmak değil, fizyoloji disiplinin özellikleri açısından bakarak öğrencilere analitik düşünme alışkanlığı kazandırmak. Araştırma konusunda uluslararası ortamda phd yapmış olmanın daha avantajlı olduğunu okudum bu blog'da fakat dediğim gibi benim için öncelik öğretim faaliyetleri olacaksa ve uzmanlık sonrası kesin istihdam ile bu faaliyetleri sürdürme hakkı kazanacak isem uzmanlık yapmak daha mı mantıklı olur diye düşünüyorum. Buna karşılık phd sonrası bu açıdan ne durumda olacağım konusunda fikrim yok. Sonuç olarak istihdam ile ilgili kaygılarım ve programlar ile ilgili ayrıntılı bilgi eksiğim hangi yolla bunu yapmanın daha mantıklı olduğunu anlamamı imkansız kılıyor. Bu konuda bilgi paylaşımlarınız ve yol göstermeniz beni çok mutlu eder.

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Fizyoloji ile alakalı görüşleriniz gerçekten çok güzel. Umarım bu yoldan yürür ve öğrencilerin rol-model aldığı bir fizyolog olursunuz.

      Doktora ve uzmanlık eğitimlerini karşılaştırdığımızda doktora yani PhD eğitimi daha kapsamlı ve sistematiktir. Uzmanlık eğitimlerinin genel olarak içi boş. Blogda da belirttiğim gibi PhD eğitiminin dünya geneli geçerliliği var.

      Sonuç olarak Fizyoloji boş bir alan. Uzmanlık da yapsanız PhD de yapsanız kendinize kadro bulmanız klinik dallar kadar zor değil. Uzmanlık ve PhD karşılaştırdığımızda yukarıda da belirdiği üzere PhD daha avantajlı gibi. Uzmanlık yaparsanız 2 yıllık mecburi hizmet sonrası akademiye başlayabilirsiniz, bakanlık kadrosuyla yaparsanız bu süre 3 yıla uzar. Diğer yandan PhD ile tezinizi verdiğiniz anda öğretim görevlisi veya yardımcı doçent olarak (üniversiteden üniversiteye göre yaklaşım değişebilir) başlayabilirsiniz.

      Ama bana sorarsanız en önemlisi sizin istekliliğiniz ve öğrenme azminiz. Fizyolojiyi çok sevmeniz ve kendinizi çok iyi geliştirmeniz en önemli şey. Gerisi teferruat bence. Yürüyebildiğiniz şekilde bu yolda yürüyün.

      kariyerinizde başarılar dilerim.

      Sil