14 Aralık 2012 Cuma

ÖYP Aralık 2012 Alımları - Tıp Kadrolarının Analizi

Bu sene başından itibaren ÖYP olarak 4.000 kadro sözü verilmişti. Bu kadroların yaklaşık 2.000 tanesi temmuz ayında açılmıştı. Şimdi ise geriye kalan 2.000 kadro ve geçen alımlardan boş kalan 700 kadro açıklandı. Bu sayılar da geniş çapta bir alımın göstergesi.

Tıp kadrolarına gelirsek. Toplam 34 üniversitede 207 kadro bulunmakta. Birkaç tanesi hariç hepsi tıp doktorlarının yazabileceği şekilde. Genel sayı çok iyi.

Bu dönemki alımları geçen dönemle kıyaslarsak:
- Kadroların çoğunu Anatomi, Histoloji, Fizyoloji ve Tıbbi Biyoloji alanında. Önceki alımlarda bölüm ve kadro dağılım yelpazesi daha genişti. Örneğin birkaç yerde birden Biyokimya, Mikrobiyoloji kadrosu vardı ama bu alımda eser miktarda rastlıyoruz.

- Bu alımlarda mantar gibi Parazitoloji türemiş durumda. Birçok üniversitede çok sayıda Parazitoloji kadrosu var. Genel Mikrobiyoloji kadrosu açmayıp neden Parazitoloji kadrosu açtılar inanın ben de bilemiyorum.

- Geçen alımlarda en azından birkaç üniversitede Farmakoloji kadrosu vardı. Bu alımlarda ise tek bir yerde var ama ona da tıp doktorları başvuramıyor. TUS ile de asistan almaması göz önünde bulundurulursa Farmakoloji'nin hiç kadro açmaması şaşılacak şey doğrusu.

- Bu alımlardaki kadro sayısı geçen alımların 3 katı kadar. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Kocaeli, Trabzon gibi en büyük illerde çoklu kadrolar var. Tıpçılar olarak ÖYP'deki bir avantajımız da böyle büyük illerde ÖYP kadrolarına girebilmemiz.

- Bu alımlarda ilk defa Deniz ve Sualtı Hekimliği kadrosu var. Normalde TUS ile girilse de doktora programı da varmış. Muhtemelen bu kadroya girecek arkadaş eğitimini iyi bir üniversitede alır. Sanırsam şu an sadece Çapa'da Sualtı Hekimliği doktorası mevcut.

- Bu alımlarda Tıbbi Biyoloji ve Biyofizik kadrolarında da gözle görülür yükselme var. Bu bölümlere tıp fakültesi mezunu hekimlerin gitmesi tıp eğitimi açısından iyi olacaktır.

- Geçen alımlarda en rahatsız edici hususların başında gelen şey birçok temel bilimler kadrosu şartında tıp fakültesi mezunlarının yazmamasıydı. Yani kadro şartları belirlenmesi aşamasında dahi tıp doktorlarının önü kapatılmak istenmekteydi. Oysa bu alımlarda kadroların çok büyük kısmı sadece "tıp doktoru olmak" şartını koymuş. Bu açıdan bu alımlar daha iyi. Çünkü bir hekimin yetişmesinde büyük oranda yine tıp fakültesi mezunu bir hekim görev almalıdır. Temel bilimlerin misyonunu yerine getirip klinik bilimlere olan temeli sağlaması için klinik bilimlerden de haberdar tıp fakültesi mezunu hekimler temel bilimler sahasına el atmalıdırlar. Kadrolar aşırı denecek kadar çok, birkaç kadro hariç aranan şartlar sadece tıp fakültesi mezunlarının başvuracağı türden. Haydi temel bilimlere diyelim o zaman.

İyi tercihler.

2 yorum:

  1. Merhaba kolay gelsin; 2013 tennuz yaklaşık 1340 kadro açıldı ve bunların içinde görebildiğim kadarıyla hiç Tıp kadrosu yok ya da var da biz mi anlamıyoruz hangilerini tıpçılar yazabilir diye desteğinizi ve yorumunuzu bekliyorum ayrıca tıp kadroları yukarda bahsettiğiniz tahminen ne zaman açıklanıt saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Bu konuyu ÖYP Temmuz 2013 Alımları adlı diğer blog yazımda ayrıntı olarak inceledim. Lütfen oraya gidiniz.
      http://mdphdturkiye.blogspot.com/2013/07/oyp-temmuz-2013-almlar.html

      Bu sene aralık ayında bir daha alım olacak. Ayrıca tahminen Eylül Ekim aylarında gerçekleşecek 3. bir alım daha olacak. Muhtemelen tıp kadroları bu alımlara sarktı. Yoksa birçok tıp kadrosu olduğunu biliyoruz.

      İyi günler.

      Sil