8 Ocak 2015 Perşembe

ÖYP Kadrolarına Atanacaklar İçin "Atama" ile Alakalı Sıkıcı Ama Gerekli Bilgiler

Sevgili tıp doktorları.

Bir ÖYP tercih dönemi daha geldi geçti ve ÖYP sonuçları açıklandı. Bazılarımız bu kadroları kazanacak ve şahsen hiç sevmediğim, sizin de çok hazzetmediğinizi tahmin ettiğim atama süreçlerine girecek.

Burada atama çeşitlerinden bahsedip, ÖYP kadrolarına atanacak arkadaşlara yol göstermek adına bazı sıkıcı ama gerekli bilgiler paylaşacağım.

Önemli uyarı:
Başlamadan hatırlatayım ki, burada yazılan bilgiler kesin bilgiler değildir, size sadece bir yol göstermek, fikir vermek adına paylaşılmış bilgilerdir. Muhakkak atandığınız üniversite ile koordineli şekilde işinizi yürütün. Onlarla karşılıklı görüşerek adım atın. Devlete ve kurumlarına güven olmaz. Her zaman tetikte olun, yerleşme işlemlerinizi titizlikle takip edin...

Öncelikle atama çeşitleri...

Atama Türleri

Sizin durumunuza göre üç çeşit atama vardır: 1- İlk atama, 2- Naklen atama, 3- Açıktan atama.

1- İlk Atama

Daha önce hiçbir kamu kurumunda (bizim için bu genelde Sağlık Bakanlığı teşkilatı oluyor) çalışmayanlar, genellikle zaten yeni mezun olanlar için açılan atama şekli ilk atamadır. Diğer atama çeşitlerine göre daha basit ve kafa ağrıtmayan bir atama biçimidir.

Tıp doktorlarının ÖYP programının farkına varmasıyla son yıllarda tıp fakültesini bitirir bitirmez ÖYP programlarına atanan tıp doktorları var. Genelde onlar bu şekilde atanmaktadırlar.

2- Açıktan Atama

Bu atama türünde aslında boştasınızdır ama ilk atamadan tek farkı daha önce bir kamu kurumunda çalışmış olmanızdır. Bundan dolayı ilk atama kapsamına girmez. Size faydası öncesinde çalıştığınız kamu kurumundaki çalışmanız da kıdeminize, çalışma sürenize eklenir. Böyle devlet memuru kıdem atlamanız, yıllık izin gibi özlük haklarınız korunmuş olur.

Diyelim ki, mecburi hizmette çalıştınız ama istifa ettiniz. ÖYP'ye atandığınızda istifa etmiş durumda iseniz üniversite sizi "açıktan atama" ile alıyor. Sadece sizden önceki çalıştığınız kurumla alakalı bilgilerinize ulaşmak adına "hizmet belgesi" istiyor.

3- Naklen Atama

Eğer bir kamu kurumunda halihazırda çalışıyorsanız, ÖYP kapsamında atandığınız üniversite sizin için çalıştığınız kurumdan kendisine gelmeniz için "naklen atama" açar. Sizin kendi bünyesine geçmeniz için çalıştığınız kamu kurumundan MUVAFAKATNAME isteğinde bulunur. Muvafakatname, çalıştığınız kamu kurumunun üniversiteye geçmenize izin verdiği belgenin adıdır. Eğer kamu kurumu muvafakat verirse üniversiteye geçebilirsiniz. Eğer vermezse? İşte geldik alengirli noktaya.

Sağlık Bakanlığı'ndan Muvafakat Alma Hususu

Tıp doktorlarının kazandıkları ÖYP kadrosuna geçişinde en çok sıkıntı yaşadıkları nokta Sağlık Bakanlığı'ndan muvafakat yani geçiş izni alma konusudur.

Size süreçten ve bazı önemli noktalardan bahsedeceğim. Baştan yazayım da moraliniz bozulmasın. Artık tıp doktorları olarak ÖYP ile üniversiteye geçişte muvafakat alabiliyoruz. Ama biraz bizleri zorlayabilir. Aşağıda süreci irdeleyelim.

Ne yazık ki, yakın zamana kadar Sağlık Bakanlığı ÖYP programını tanımıyor, kazananlara muvafakat vermemekte diretiyordu. Dava açmakla ya da git-gel ile uğraşmak istemeyen tıp doktorları da istifa ediyor, üniversiteleri ile koordineli bir şekilde üniversitedeki atamalarını "naklen atamadan" "açıktan atamaya" çevirtiyor ve üniversitelerine başlayabiliyorlardı. Böylece istifa hakkınız gidiyor, yolluk da alamıyordunuz. Aslında ÖYP ile atanmanın önünde herhangi bir yasal engel yoktu. Lakin, istifaları önlemek ve doktorların kendisinden kaçmasını önlemek adına Sağlık Bakanlığımız muvafakat vermiyordu. Tabi torpili olanlar her zamanki gibi muvafakat alıyorlardı. Aslında ÖYP ile üniversiteye atanmaya izin vermeniz TUS ile ya da YDUS ile atanmaktan, muvafakat almaktan hiç bir farkı yok. TUS ile kazananlar başları ağrımadan giderken, ÖYP ile kazananlar zorluk yaşıyordu. Son yıllarda tıp doktorları davalarla, gidip gelmelerle ÖYP ile atanma adına muvafakat almaya başladılar. Maalesef ilkler hep zorlanıyor.

Diyelim ki, ÖYP ile bir üniversite kontenjanını kazandınız. Kazandığınız sırada Sağlık Bakanlığı teşkilatında mecburi hizmet ya da bitirmiş bir şekilde çalışıyorsunuz. Kazandığınız üniversite atamanızla alakalı naklen atama kapsamında Sağlık Bakanlığı'ndan muvafakat isteyecek. Bakanlık biraz zorlasa ve uzun sürede de verse artık muvafakat veriyor. Artık birçok emsal var. Muvafakat konusunda sıkıntı yaşayacak olanlar isminin yazılmasına izin veren arkadaşım "Dr. Arif Hüdai KÖKEN"i emsal göstererek muvafakatı zorlayabilirler. Muvafakat alarak geçerseniz hem yolluk almış olursunuz hem de istifa hakkınız gitmemiş olur. Bu açından muvafakat alarak geçin.

Şunu unutmayın ki, Sağlık Bakanlığı'na güvenilmez. Ondan dolayı muvafakatınızın ne durumda olduğunu yakından takip edin. Gerekirse Ankara'ya gelerek elden takip edin, Bakanlığı taciz edin. Yoksa Bakanlık muvafakatname isteğinizi kaybedebilir bile. Evet yanlış duymadınız. Geçmişte Sağlık Bakanlığı içinde kaybolan çok evrak oldu. Gidip bizzat takip edilerek kaldığı yerden çıkarılıp işleme devam ettirilen çok evrak oldu. Ondan dolayı işinizi iyi ve sıkı takip edin.

Eğer istifa edip geçmeniz gerekir ya da muvafakat ile uğraşmak istemezseniz diye ben yine "açıktan atamaya" nasıl geçileceğini yazayım. Eğer ÖYP ile yerleştikten sonra naklen atama ile değil, istifa edip Sağlık Bakanlığı ile uğraşmayıp açıktan atama ile atanmak istiyorsanız yine işinizi sıkı takip etmeniz gerekiyor. Öncelikle üniversitenin atamanızı hangi şekilde istediğini öğrenin. Eğer daha atama isteği çıkmadı ise üniversitenizin "Personel İşleri Dairesi" "Akademik Atama Birimi" "Tıp Fakültesi Dekanlığı" birimleri ile koordineli şekilde süreci yürütün. Onlarla görüşerek atamanızı "açıktan atamaya" çevirin. Eğer Sağlık Bakanlığı'ndan istifa ettiğinize ve ilişiğinizin kesildiğine dair belgeyi bir dilekçe yazarak üniversitenin ilgili birimine teslim ederseniz atamanız daha yapılmadıysa direkt olarak "açıktan atama" olarak çıkar, yok naklen atama olarak zaten çıkmışsa üniversite bunu "açıktan atamaya" çevirir. İstifa ettiyseniz sizi Sağlık Bakanlığı'ndan isteyecek halleri tabi ki yok. Ama dediğim gibi üniversiteniz ile çok iyi koordine olmanız gerekiyor. Ben buraya örnek olarak kendi yaşadığım süreci yazdım. Siz üniversitenizle görüşerek süreci yürütün herhangi bir sıkıntı olmaması için.

Sonuç

Muvafakat alarak atanmayı sonuna kadar zorlayın. Çünkü her aldığımız muvafakat diğerlerimizin alacağı muvafakatı kolaylaştırıyor. ÖYP diye bir program olduğu ve bunun TUS kazanıp gitmekten bir farkı olmadığı Sağlık Bakanlığı'nın o kör gözüne sokuyor.

Sağlık Bakanlığı kendince halkın iyiliği için (!) doktorunu elinde tutmaya, göndermemeye, istifa ettirmemeye çalışıyor. Doktoru tutmak, istifa ettirmemek zorlamalarla, yasaklarla, insafsız işlerle olmuyor. Doktoruna değer vermekle, insan yerine koymakla oluyor. Bu bakışlarını değiştirmedikleri sürece istedikleri kadar mecburi hizmet koysunlar, istedikleri kadar para versinler bu sorun çözülmez. Anlayana tabi.

İyi atamalar...

17 yorum:

  1. iyi akşamlar bir sorum olacaktı; dil puanım 50-64 arası ve dil eğitimine yönlendirileceğiz, bu noktada halen çalıştığımız için naklen atamaya başvuracağız, şöyle bir sorun olur mu? bu hafta başvurular var, dil eğitimi ne zaman başlar, nalen tamayı beklerken ya da açıktan atamayı bu arada dil eğitimi başlar mı? başlarsa devamsızlık gibi sorunlarla karşılaşmamak ya da dil eğitimine gidebilmek için neler yapılabilir, aydınlatırsanız sevinirim, saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşler Sağlık Bakanlığı ndan muvafakati almanıza bakıyor. Zamanda alırsanız Şubat ortası sonu gibi baslar, mart gibi de dil egitimine gidersiniz. Eğer muvafakat işi uzarsa dil egitimini kacirabilirsiniz.

      Kişisel tavsiyem: Atandığınız üniversite ile Sağlık Bakanlığı arasındaki yazışmaları bizzat takip edebilirseniz takip edin. Yani muvafakat verilmesini gerekirse bizzat takip edin. Başka care yok.

      Zor bir süreç. Kolay gelsin.

      Sil
  2. Merhabalar; Aralık ayında tıp fakültesinden mezun oldum ve şubat ayında sağlık bakanlığınca mecburi hizmet atamam yapılacak. Ancak ben yapılan son yerleştirmede Öyp ile fizyoloji kazandım. Kazandığım üniversite başvuru evrakları arasında lisans diploması istiyor ancak ben diplomamı alamadım. Sadece geçici mezuniyet belgesi verdiler ve üzerinde şöyle yazıyor: ".... isimli kişi fakültemizden .... tarihinde .... diploma numarasıyla mezun olmuştur. Mezun öğrencilerimize sağlık bakanlığının 5371 sayılı mecburi hizmet yasası nedeniyle devlet hizmeti yükümlüsü olduklarından dolayı mezuniyet belgesi verilememektedir." Ben kazandığım üniversiteye diploma yerine bu belgeyi götürsem problem çıkar mı? Ve anladığım kadarıyla ben doktorama başlasam da sağlık bakanlığı beni şubatta gıyabımda mecburi hizmetle bir yere atayacak. Bu benim üniversitemde sorun oluşturur mu, 'sen sağlık bakanlığı hizmet yükümlüsüsün, git mecburi hizmetini yap, doktorana devam edemezsin' diyebilirler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayirli olsun.

      Geçici mezuniyet belgesiyle kazandığınız bölüme başlayabilirsiniz. Herhangi bir sorun olmaz.

      Siz ÖYP kapsamında 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununa bağlı olarak "araştırma görevlisi" unvanı ile çalışacaksınız. Yani saglik bakanlığı ile, doktorluk ile, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile alakaniz yok. Yani Mecburiyi yapmadın, bize başlayamazsin diye hiçkimse bir şey diyemez. Sağlık Bakanlığı'nın yönetmeliği Saglik Bakanlığını ve doktor olarak çalıştığınız yerleri ilgilendirir.

      Mecburi hizmet ile alakalı, atanacaginiz üniversite ile görüşüp Sağlık Bakanlığı'na atandığınızda dalr bir yazı gonderebilirsiniz. Belki de sizi atamaktan vazgeçerler. Bence bir deneyin derim.

      İyi gunler, hayirli olsun.

      Sil
  3. Murat MD PhD17 Ocak 2015 19:28

    Merhaba,
    Öncelikle çok teşekkür ederim. Temel bilimleri seven bir hekim olarak blogunuz bana yol gösterici oldu.

    Nihayet son ÖYP atamalarıyla kazandığım yere belgeleri teslim ettim ve muvafakat sürecini bekliyorum. Atandığım yerde doktora programı yok. Ben zaten başka bir üniversitede dışarıdan doktora yapıyordum ve şu anda tez dönemindeyim. Sona çok yaklaştım.

    1- Muvafakat verilene kadar tezimi bitirip mezun olursam atandığım yere başlamam sorun olur mu? Bazı arkadaşlar yaptığın doktoranın ÖYP kapsamına alınması için mutlaka 39 ya da 35. madde ile doktoranı yaptığın yere görevlendirmen gerekli diyor?

    2- Doktoram bitmeden başlarsam doktorama devam ettiğim yere görevlendirmem şart mı?

    3- Doktoram bitince yine de "araştırma görevlisi" olarak mı görev yaparım? Nasıl bir süreç beni bekliyor?

    Bu konuda tavsiyelerinize ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Öncelikle hayırlı olsun ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

      Şu an bulunduğunuz durum itibariyle hassas bir dönemden geçiyorsunuz ve geçeceksiniz. Bu açıdan dediklerimi dikkatlice değerlendirin ve sadece benle değil birçok insandan fikir alın. Böylece en doğru şekilde süreci yönetmiş olursunuz.

      1- Öncelikle atandığınız üniversite sizi 35. madde kapsamında başka bir üniversiteye atayacak. Bence bu süreç içerisinde doktora tezinizi vermeyin ve bir üniversiteye doktora yapmak üzere 35. madde ile görevlendirilmeyi bekleyin. Görevlendirildikten sonra yaptığınız doktorayı anabilim dalı başkanınızla görüşerek saydırmaya çalışın (Tabi burada doktora yaptığınız bölüm ile atandığınız bölümün aynı olduğunu varsayıyorum konuşmalarınıza göre). Anabilim dalı başkanının inisiyatifinde sayıp saymamak. İsterse sadece derslerinizi sayıp yeterliliğe sokabilir, yeterliliği de sayabilir, tezinizi sayabilir saymayadabilir. Ondan dolayı 35. madde ile eğitiminizi alacağınız bölümün hocasının elindesiniz. Bu şekilde gelen ÖYPli doktora öğrencilerini genel olarak bu hocalar çok zorlamıyor. Yani her şeyinizi kabul de edebilir zorluk çıkartmadan.

      2- 35. madde ile sizi eğitim alacağınız üniversiteye yönlendirme YÖK'ün görevi ve YÖK'ün elinde. YÖK ile görüşerek halihazırda eğitim aldığınız üniversiteye de yönlenebilirsiniz. Ama YÖK size başka kadrolar açıp onlar arasından da seçmenizi isteyebilir.

      3- İşlerinizi ayarlayıp doktoranızı bitirdiğiniz anda ilk atandığınız ve kadronuzun olduğu üniversiteye artık araş. gör olarak değil, hoca olarak dönersiniz. Öğretim görevlisi mi yoksa yardımcı doçent mi olarak çalışacağınız üniversitenin "Akademik Atama Yönetmeliği"ne göre özelliklerinizin hangi kadroya uygun olduğuna ve kadro olup olmamasına bağlıdır. Yani yeni açılan bir üniversite ve sizin dil puanı ve makale sayınız yeterli ise direkt olarak yardımcı doçent olarak bile başlayabilirsiniz.

      Son olarak:
      Bence bu süreçte tezinizi vermeyin.
      Doktora yapacağınız üniversite belli olduktan sonra yaptığınız doktoranın her şeyini (dersler, yeterlilik sınavı, tez, hangisi olursa) saydırmaya çalışın. İdeal olarak zaten doktora yaptığınız yere atanırsanız hocanız sizi zorlamadan en kısa zamanda doktoranızı verebilir.

      Bu süreçte birçok insandan fikir alın. Halihazırda doktora yaptığınız yerin hocaları, şu an başlayacağınız yerde varsa hocalarınız, 35.madde ile gideceğiniz üniversitenin hocaları, akademikpersonel.org sitesi bunlar arasında olabilir. Birçok fikir dinledikten sonra karar verin. 1000 düşünün 1 karar verin, çünkü hassas ve önemli bir süreç.

      Sorularınız olursa paylaşabilirsiniz.

      İyi günler, kolay gelsin.

      Sil
    2. Tekrar merhaba,

      Maalesef sağlık bakanlığı muvafakat vermedi. İkna edici bir gerekçe sunmadığı için muvafakat alınması için kazandığım bölüme tekrar başvuruda bulunmayı düşünüyorum.

      2014 Aralık ÖYP sonuçları ocak ayında açıklanmıştı şimdi nisanı ortaladık ve kat edebildiğim mesafe bu :(

      Tekrar muvafakat için başvurum birkaç ay daha demek. Böyle bir durumda en geç ne zaman başlamam gerekiyor? Belli bir takvimi var mı bu işin?
      Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    3. Merhabalar.

      Maalesef kötü olmuş. Lakin kaybınız 1 istifa hakkı gitmesi ve yolluk alamamanız olacak. En azından hayati kayıplar değil (en azından kendi bakış açım).

      Bu noktada size tavsiyem kazandığınız bölüme başvurup atamanızı "açıktan atamaya" çevirtmeniz.Muvafakat kararınız olumsuz çıktıysa Sağlık Bakanlığına tekrar başvurmanız bir şey ifade etmez. Burada yapacağınız şey olumsuz muvafakat kararı ile dava açmanız. Yolluğunuzu, istifa kararınızın sayılmamasını ve biraz da manevi tazminat talep edin derim.

      ÖYP alımlarında kural olarak diğer ÖYP alımlarına kadar başlayabiliyorsunuz diye biliyorum. Ama kesin emin değilim. En iyi bilgiyi üniversitenin akademik atama biriminden alabilirsiniz. Size tavsiyem üniversite ile görüşüp bir an önce atamayı "açıktan"a çevirme sürecini başlatmanız ve olduğunuz yerden bir an önce istifa sürecini başlatmanız.

      Dava açarsanız (ki sizden sonra gelecek ÖYPliler adına bir kazanç olur) diğer yandan da dava süreci işler.

      Her durumda buraya sorularınızı ve katkılarınızı yazabilirsiniz.

      Kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  4. mrb kar.ben 30 yasindayim .komuta kontrolde mesai olarak görev yapıyorum.nöbet siz.ben anakarada doktora yapmak istiyorum.artik tus ile bir yere giremeyeceğini anladım:).ancak bu doktora olayını ilk kez sizin yazilarinizdan tesadüfen öğrendim.bunun için 4 şey gerekli demissiniz.mezuniyet notu ve mülakat notu tamam.ancak ben hic alese girmemiştim.şimdiki hedefin öncelikle alese girmek.ancak benim sorunum İngilizce ile.2014 ocak ayında ielts sonucun var gecerliligi 2 yıl.ieltsin denkliği kaldirilmadan once alınan sonuçlar 2 yıl geçerliliğini koruyacak denildi acaba bu ielts sonucumla başvurabilir miyim.yada elimde 42.5 olan bir yds sonucun var bu puanın belli bir yüzdesi alınıyor galiba sizin yazilarinizdan okuduğum kadarıyla.fakat belli bir puanın üzerinde olma şartı varmı.bana bir yol haritası cizermisiniz.tamamen ne yapmam lazim hangi aylarda nereleri takip etmem hangi sınavlara gitmem lazim.kadroları ornegin ankaradaki üniversitelerin kadrolarını nasıl nerden takip edebilirim.aydinlatirsaniz sevinirim.malum yas da biraz ileri olunca bu işlerden biraz uzak kaldım.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Doğru bir yola yöneldiniz. Şimdiden hayırlı olsun.

      Şimdi yapmanız gereken şeyler:

      1- ÖSYM sınav takviminden ALES başvuru tarihlerini takip edip kaçırmayacaksınız. Bu blogda bir ALES yazısı var. Oradan nasıl hazırlanmanız gerektiğini okumanızı tavsiye ederim. ALES'ten minimum 85 - 90 puan hedefleyin. Ne kadar yüksek alırsanız, 95 düzeyine çıkarsanız iyi.

      2- Doktora programlarına başvururken en kötü üniversite dahi 55 ingilizce puanı istemektedir. IELTS denkliğiniz 55'i geçiyorsa sıkıntı yok. Bu yaz dönemi doktora programlarına başvurabilirsiniz. Madem 2016 Ocakta süreniz doluyor, o zaman bu yaz başvurularını kaçırmayın.

      3- Puanlar tamam olduktan sıra başvurulara geliyor. Doktora kadro ilanlarını her üniversitenin kendi "Sağlık Bilimleri Enstitüsü" sayfasından takip edeceksiniz. Sağlıkla alakalı tıp da dahil bölümler doktora programlarını "Sağlık Bilimleri Enstitüleri" üzerinden açarlar. Yazın kadrolar temmuz - ağustos veya eylül aylarında açılır. Her üniversitenin alım ayları farklıdır. Takip etmeniz lazım.

      Ayrıca her üniversite doktora alımında ALES'in yabancı dilin farklı yüzdelerini kabul eder. Bu yüzdelere göre kendi puanınızı hesaplayabilirsiniz. Mesela bir üniversite ALES'in %50'sini, dil puanınızın %20'sini, okul mezuniyet ortalamanızın %15'ini alıp mülakata da %15 yer ayırabilir. Diğer bir üniversite kendi alım kriterlerini tamamen farklı da tutabilir. Ama genelde en büyük pay ALES'e ait olur. Ondan dolayı ALES i sıkı tutun.

      5- Diğer bir mevzu da kayıtta felan gereken belgeler. Şimdiden yazayım sonrasında almak zor oluyor. Kayıt için transkript, diploma onaylı fotokopisi, diploma yoksa fakültenizden geçici mezuniyet belgesi istiyorlar. Ondan dolayı şimdiden bu belgeleri hazır etmenizde fayda var. Diğer belgeler rahatlıkla hallolur da bu belgelerin alınması, özellikle mezun olduğunuz fakülteden farklı bir yerde iseniz zaman alıyor.

      Sorularınız olursa yine yazabilirsiniz.
      Bence hiçbir şey için geç değil. Böyle düşünmeyin.

      Başarılar dilerim :)

      Sil
  5. Merhaba hocam öncelikle siteniz ve çabalarınız için teşekkürler.ÖYP süreciyle ilgili bazı sorularım var yanıtlayabilirseniz sevinirim:
    1)Senet imzalayıp başladığımız ÖYP programında MOBBİNG NEDENİYLE olmadık angaryalara ve/veya istifaya zorlanma riskimiz yüksek midir?Olası bir başarısızlık halinde sistem bizi 300 bin gibi astronomik bir borç ile karşı karşıya bırakıyor.Bu gibi bir durumda hakkımızı arayabileceğimiz bir merci var mıdır?
    2)Halihazırda bir pratisyen hekim maaşı ile bir phd doçentinin maaşı çok yakın görünmektedir,yani ÖYP sürecinde kişi doçent olana dek –o da kadro çıkarsa- bir pratisyen hekime nazaran düşük bir maaşla çalışacak gibi görünüyor.Her ne kadar bu işte tek motivasyon para olmasa da takdir edersiniz ki önemli bir konu.Bu noktada ÖYP sisteminin pratisyen hekimliğe ve/veya TUS ile asistanlığa göre cazip taraflarını özetleyebilir misiniz?
    Yardımlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      Yardımcı olmaya çalışayım.

      1- Seneti imzaladıktan sonra dediğiniz gibi ayrılmak sizi astronomik borçlarla karşı karşıya bırakabilir. Akademi camiasını biliyorsunuz asistana, öğrenciye takan hocalar bol. Bizim tıpta biraz daha az olsa da, diğer bölümlerde daha da fazla. Bunu önlemek adına gideceğiniz üniversitenin hocalarını ve akademik ortamını araştırarak gitmenizi tavsiye ederim.

      Diğer yandan gittiniz ve böyle olması durumunda üniversite etik kurulu, üniversite rektörlüğüne kurum içi olarak başvurabilirsiniz. Kurum içinde çözülürse ne ala. Yok çözülmezse dava açma, mahkemeye verme hakkınız her zaman vardır. Hatta kurum içi yolları denemeden bile dava açabilirsiniz.

      Böyle hocalar genelde korkak ve çekingen olur. Önemli olan sizin hiçbir hata yapmamanız, hatanızı bulmalarına izin vermemeniz.

      2- Pratisyen hekimliğin yani aile hekimliğinin geleceği bence pek yok. Tabi bu benim görüşüm. Kendinizi gerçekleştirmek, Türkiye ortamının belirsizliğinden çıkmak adına bence ÖYP iyi bir yol. ÖYP sonucunda hoca olarak kalma ihtimaliniz daha yüksek. TUSla girilen diğer bölümlerde ciddi bir fazlalık ve yoğunluk var. ÖYP ile girilen temel bilimlerde ise çok büyük bir açık var.

      Diğer yandan her şey para demek değil bence. Parası ÖYPnin 3 katı olsa da ömür boyu yerinde sayarak pratisyenlik yapmak, bilgisiz becerisiz yöneticiler altında çalışmak, yaptığınız işe değer verilmemesi, insanların sizi bakkala çevirip reçete rapor istemesi bana göre bir iş değil.

      Şahsen beni motive eden şeyler, inandığım şeyler bunlar. Bundan sonrası sizin kararınız.

      Akademik hayatınızda başarılar dilerim.

      Sil
  6. merhaba . ben işyeri hekimlşği tapmaktayım ancak öyp kadrosuyla hoca olmak be ders vermek istiyorum . birkaç araltırma yaptım ama sormak istediklerim var cevaplarsanız sevinirim
    önceşikle 2011 üds puanım 65 bu geçerli mi acaba hala yds ye girmeme gerek var mı.
    yerleştiğimiz kurumda 2 yıl doktora 2 yıl tez dönemş varmış. ben ilk 2 yıldan sonra derslere girebilir miyim. 4 sene bittikten sonra yrd doç kadrosu için beklemek yıllar sürebiliyormuş yine bu dönemde beklerken düzenli derslere girebilir miyim.

    ben fizyoloji bölümü istiyorum. belki deıntoloji de olabilir ama fizyo ilgimi çekiyor. bir öğretim görevlisi fizyolojide örneğin gün içinde ne yapar. ne yapması beklenir. yoğun olur mu veya kitap olumaya örneğn guyton zaman mekan imkan olur mu.

    son olarak sizin bulunduğunuz yerde ortam nasıl. akademik ve seviyeli bir ortam mı beklemek gerekir yoksa hep bahsedilen herkesin bıkmış olduğu bilimsellik yerine maaş endeksli br yer olur mu.

    kısaca girdiğimize bin pişman olur muyuz ya da oldurul muyız

    teşekkürler şimdide

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. İsabetli bir karar olmuş.

      Öncelikle şunu hatırlatayım. ÖYP'ye başvurmak için yaş sınırı 35. 35 yaşı geçenler başvuramıyor.

      - ÜDS puanınız yeterli. Hatta yerleştikten sonra direkt olarak doktoraya da başlatır sizi.

      - Girdiğiniz üniversiteye göre önce tıp fakültesi derslerinden değil de eczacılık, dişçilik, FTR gibi bölümlerin derslerinden başlatabiliyorlar. Girdiğiniz bölüme göre değişir tabi.

      - ÖYP kapsamında doktoranızı bitirince en kötü Öğretim Görevlisi olur derslere girersiniz. Ciddi manada hoca eksiği olan bir üniversitede çok beklemeden yard doç da olursunuz.

      - Fizyoloji de deontoloji de güzel bölüm. Bölüm rutininde araştırma yaparsınız, makale yazarsınız, ders anlatırsınız, üniversite etkinliklerinde görevler alırsınız. Her şeyi yapmaya vaktiniz olur. Kısmen rahat bölümler. Ne yapacağınız kendinize kalmış. O açıdan merak etmeyin.

      - Nasıl ki TUS tercihi yaparken gidip bölümlerle görüşüyoruz, ÖYP tercihi yaparken de yazacağınız yerle görüşmenizi tavsiye ederim. Gidip hoca ortamını, asistan ortamını görün. Akademik seviyesine bakın. Böylece "beklenti" ile değil "bilerek" gitmiş olursunuz. Genel olarak Türkiye'de akademik ortama güven olmuyor. Her şey çıkabilir karşınıza.

      - Pişman olur musunuz konusuna şöyle bir cevap vereyim. Kadın doğum stajında gördük. Hamileliğin anne ve çocuk üzerine ciddi riskleri ve hastalıkları var. Ama %95'ten fazla anne ve çocuk hiçbir problem olmadan doğuyor. İşte ÖYP de böyle. Birçok nedenden dolayı sorun yaşama ihtimaliniz var. Bunların bazılar çok kötü şeyler. Lakin %95'ten fazla güzel bir şekilde amacınıza ulaşırsınız. Ama %5'in olmayacağını kimse garanti edemez. Bundan sonra tercih size ait. Ben bu işi zorlayın derim.

      Kariyerinizde ve hayatınızda başarılar dilerim.

      İyi günler.

      Sil
  7. teşekkürler , üds nin hala geçerli olmasına sevindim . ales de fena değilim denemelerde , umarım iyi birşeyler yaparım , 1987 doğumluyum yaş konusunda sıkıntım yok sanırım. tek sıkıntı maaşın düşmesi ama ona da kendimi önceden hazırlarsam sıkıntı olmaz sanırım.

    çok teşekkürler tekrar

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar tus dan histoloji bölümüne girsek uzmanlığı alınca görev tanımımız nedir? Atandığımız yerde ne olarak görev yaparız ve alacağımız maaş ne düzeyde olur? Şimdiden teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.

      TUS ile histoloji uzmanlığına girerseniz histoloji uzman doktoru olarak çıkarsınız. Uzm. Dr. unvanı ile çalışırsınız.

      Uzmanlığı bitirdikten sonra büyük bir Sağlık Bakanlığı biriminde ya da bir üniversitede mecburi hizmetinizi yaparsınız. Daha sonrası ise üniversite, özel sektör, ... size kalmış.

      Alacağınız maaş atandığınız yerde muhtemelen 6 - 8 bin arasında olur diye tahmin ediyorum. Emsaliniz birisiyle konuşmanız en uygunu tabi.

      Kariyerinizde başarılar.

      Sil