20 Mayıs 2015 Çarşamba

Oktay Sinanoğlu (1935 - 2015)

Oktay Sinanoğlu Türk milletinin yetiştirdiği en büyük bilim ve düşünce insanlarından bir tanesidir. Yaptığı
bilimsel çalışmalar dünyaca kabul gören ve bilimde çığır açan çalışmalardır. Diğer yandan sadece bilim insanı kimliği ile değil, aynı zamanda düşünce insanı kimliği ile ülkemiz ve insanımızın sorunlarına kafa yormuştur. Bilim insanı kimliği ile bir köşeye çekilip, insanımızın ve ülkemizin sorunlarından bihaber kalmamıştır, ki istese kalabilirdi.

Yale, Harvard, University of California Berkeley, MIT gibi dünyanın en önde gelen ülkelerinde eğitimini almış ve öğretim üyesi olarak çalışmıştı. Diğer yandan ülkemize olan vefa borcunu ödemek adına Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi en saygın üniversitelerimizin kuruluşunda görev aldı. TÜBA ve TÜBİTAK gibi bilimsel kuruluşlarımızın kurulmasına öncülük etti. Ömrünün son yıllarında ise Yıldız Teknik Üniversitesi'ne, dolayısıyla ülkesine dönerek hizmetlerine devam etti.

Bu tüm yaşamı boyunca Türkiye'nin ve milletimizin bilimsel olarak gelişmesine katkıda bulundu. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi yolunu ve idealini çizen bir ülke hayali kurdu hep. Dolayısıyla bunları istemeyen bir zümre tarafından hep yolu kesilmeye çalışıldı. Tüm engellemelere rağmen yoluna devam etti. Her zaman Türk dilini savundu ve korumaya çalıştı. Birçok terime Türkçe karşılık verdi.

Sürekli mücadele verdi, sürekli mücadelenin peşinde oldu. Birçok defa medyada boy göstermesine rağmen, ülkemizin maddi ve bilimsel bağımsızlığı, Türk dilinin önemi, ülkemizin kendi yolunda yürümesi ile alakalı, halk arasındaki tabirle, etliye sütlüye dokunan icraatleri medyada yer bulmadı, belki de bilerek sansürlendi, kitlelere gitmesi engellendi.

Hayatı boyunca birçok kitap ve makale yazdı. Hakkında da bazı kitaplar yazıldı. Bunlardan en önemlisi kendi hayatının işlendiği ropörtaj tarzı bir kitap olan "Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu" adlı kitap. Hayat hikayesini, serüvenini anlattığı bu kitap genç bilim adamları ve ülkesi için çalışmak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap. Birçok yayınevinden birçok baskısı yapıldıysa da güncel olarak piyasada olan kitaba buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.kitapyurdu.com/kitap/turk-aynstayni-prof-dr-oktay-sinanoglu/366586.html&filter_name=oktay%20sinanoğlu


Kitabında ülkemiz, ideallerimiz, dilimiz ve insanımız üzerinde oynanan oyunlar çok güzel anlatılmış durumda. Bu oyunları bu kadar kolay şekilde ancak böyle bir beyin çözebilirdi. Herkese bu kitabı okumasını tavsiye ederim. Sinanoğlu'nun diğer kitapları ise duruma göre okunabilir.

Ve Oktay Sinanoğlu 19 Nisan 2015 günü sessiz sedasız hayatını kaybetti. Gereksiz ülke gündemi nedeniyle doğru düzgün manşetlere, haberlere bile çıkmadı. Geride onlarca çalışma ve yayın projesi ile, makale ve kitap projesi bıraktı. Her zamanki gibi dolu dizgin çalışmaktaydı.

Hayatını anlattığı "Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu" adlı kitabı okudum ve yeni kapattım. Kitabı almıştım, okumayı planlarken hayatını kaybetti Sinanoğlu. Kitabı okurken kendimi bu büyük insan ile sohbet ediyor gibi hissettim. Ondan büyük dersler aldım. Umarım siz de onunla sohbet edebilir ve bu dersleri alabilirsiniz. Yapabileceğiniz birçok şeyden ziyade bundan çok mutlu olurdu diye düşünüyorum rahmetli. Bir de ülkemiz, insanımız, dilimiz ve idealimiz uğruna çalışmamızdan sanırım.

Allah rahmet eylesin, yattığın yerde rahat uyu büyük insan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder